KRIPTOVALUTE

Nicehash uporabnikom povrnil več kot polovico ukradenih bitcoinov

Natisni0
Preiskava incidenta še poteka.

Družba Nicehash, ki so ji v hekerskem napadu decembra z računov uporabnikov ukradli 4700 bitcoinov, je uporabnikom doslej povrnila 60 odstotkov ukradenih bitcoinov, ki pa so sedaj vredni manj kot decembra. Preiskava hekerskega napada še poteka, takšne preiskave pa so, kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, dolgotrajne.

Vrednost bitcoina se v teh dneh giblje med 6000 in 7000 dolarji (med 5162 in 6023 evri). Rekordne vrednosti je ta kriptovaluta sicer beležila decembra lani, ko se je gibala celo okoli 20.000 dolarjev oz. 17.220 evrov. Nicehash se je zavezal, da bo uporabnikom povrnil ukradene bitcoine, vračila pa potekajo vsak mesec.

Hekerji so slovensko družbo Nicehash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, napadli 6. decembra in ji ukradli okoli 4700 bitcoinov v tedanji vrednosti okoli 56 milijonov evrov. Podjetje je dva tedna po napadu ponovno začelo delovati, takrat je tudi sporočilo, da je s skupino tujih vlagateljev zagotovilo sredstva, s katerimi bo svojim uporabnikom zagotovilo stanje na računih, kot je bilo pred hekerskim napadom.

PREBERI ŠE
'Težava je, da v primeru kraje kriptovalut ne obstaja regulativni organ, ki bi se mu uporabniki lahko pritožili'

Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so preiskave tovrstne kriminalitete zaradi same narave interneta in kriptovalut med najzahtevnejšimi kriminalističnimi preiskavami. Storilci kaznivih kaznivih dejanj so pogosto iz tujih držav, prav tako se sledi nahajajo v različnih delih sveta. Za prikrivanje svoje identitete uporabljajo najrazličnejše načine in uporabljajo storitve po celem svetu. "Pridobivanje informacij in druge aktivnosti potekajo s pomočjo mednarodnega pravnega sodelovanja," so še dodali o preiskavi.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI