KRIPTOVALUTE

Preverite, kdo je kupil bohinjske hotele in kakšni so njegovi načrti

Natisni3
Hotel Zlatorog, hotel Bohinj, aparthotel Bohinj in Ski hotel Vogel ... je mučnega propadanja končno konec?

Damian Merlak, ki je konec lanskega leta s prodajo ene od največjih kriptomenjalnic na svetu Bitstamp zaslužil več kot 100 milijonov evrov, je kupil hotel Zlatorog, hotel Bohinj, aparthotel Bohinj in Ski hotel Vogel, poroča spletni portal Siol.

Merlak je za Slovensko tiskovno agencijo razložil, da je hotele kupil z namenom prenove in ponovnega zagona. Pojasnil je, da njegova ekipa že aktivno dela na projektu. Tisti hoteli, v katerih delujejo najemniki, bodo tako delovali še naprej. "Druge bomo po prenovi upravljali sami," je napovedal Merlak in izpostavil, da bo največji zalogaj zagotovo projekt Zlatorog, ki je v izjemno slabem stanju, poleg tega pa je tudi arhitekturno neprimeren za leto 2019.

"Nekateri hoteli so potrebni predvsem osvežitev, v primeru Zlatoroga pa skupaj s projektanti trenutno pripravljamo različne možnosti rešitev, ki bodo pomenile tudi različne višine investicij," je pojasnil Merlak.

Njegov interes je, da se stvari odvijejo v najkrajšem možnem času, bo pa veliko odvisno od birokracije, zato se zaveda, da bo prenova trajala dlje, kot bi želel. "Izjemno vesel bi bil, če bi bil Zlatorog na voljo za uporabo čez dve leti," je izpostavil.

PREBERI ŠE
Kodrič in Merlak prodala Bitstamp. Kaj to pomeni za stranke?

Ne gre za prvo Merlakovo naložbo v Bohinju, leta 2016 je kupil apartmaje Tuba, ki stojijo ob zahodnem bregu jezera, blizu slapa Savica. Že pred tem se je skupaj z nekdanjim partnerjem v Bitstampu Nejcem Kodričem lotil vlaganja v poljedelstvo in rejo živine. Kupil je goveje farme v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju, ki so imele 1300 glav živine. Postal je tudi lastnik veterinarske ambulante. Za farmo krav mlekaric zdaj išče novega lastnika, poroča omenjena spletna stran.

Merlak je hotele kupil od podjetnika Zmaga Pačnika in njegove družine. Gre za večinoma propadajoče apartmajske in hotelske objekte na odličnih lokacijah ob Bohinjskem jezeru, ki so že leta potrebni obnove in so se vsi čudili, kako je možno, da na edinstveni lokaciji v Sloveniji, kjer kar derejo tako tuji kot domači turisti, propadajo tako pomembne nastanitve.

Najbolj kritične so razmere v hotelu Zlatorog. Pred nekaj leti se je podrl strop pri bazenu, v vmesnem obdobju pa so tatovi iz njega pobrali vse, kar je še bilo vrednega. Podobna naj bi bila usoda aparthotela Bohinj.

V hotelu Zlatorog, ki stoji nad Bohinjskim jezerom in je obdan z gozdovi, je 43 sob, zaprt pa je od leta 2011, ko ga je zapustil zadnji najemnik. V hotelu Bohinj, ki stoji v neposredni bližini jezera, je 20 sob in 34 suit. Aparthotel Bohinj, ki stoji v bohinjski vasici Stara Fužina, ima 27 apartmajev. Ski hotel Vogel, ki stoji ob zgornji postaji vzpenjače na Vogel, neposredno ob smučišču, pa ima 28 sob.

Koliko je Merlak plačal za hotele?

Koliko je Merlak plačal za hotele, zaenkrat ni znano. Družina Pačnik je po poročanju  omenjenega portala leta 2016 za hotele pričakovala 15 milijonov evrov. Največ, okoli sedem milijonov evrov, je želela ravno za uničeni hotel Zlatorog.

Iz dokumentacije, ki so jo pridobili na spletnih Financah, je razvidno, da je kupnina za vse tri družbe znašala 8,4 milijona evrov. Gre za družbe A.H.T hoteli, ki imajo v lasti apartmaje, D.I.N. Plus, ki ima v lasti hotel Bohinj, in T.H.G. Hoteli, ki ima v lasti hotela Zlatorog in Ski hotel na Voglu.

PREBERI ŠE
Mlada Slovenca služita milijone! Ne boste verjeli, kako jima je uspelo!

PREBERI ŠE
Slovenca: Leta 2014 sta imela 'le' 22,9 milijona evrov, sedaj že 112 milijonov

Hoteli v Bohinju so nekdaj spadali pod okrilje podjetja Alpinum, ki ga je država leta 2002 poceni prodala družini Pačnik. Toda nobenega od hotelov ni upravljala, temveč jih je dajala v podnajem, hkrati kot lastnica vanje skoraj ni vlagala, navaja portal.

KOMENTARJI (3)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
SFRJJNA 08.03.2019, 20:45:19
ZA ČESTITATI, da je kupil naše, domače. Mu privoščim. Poglejte si naše druge tajkune, še plače ne dajo prave zaposlenim, kaj šele, da bi vlagali v takšne zamere. In takšnemu človeku, ne glede na njegovo finančno stanje, bi morala država takoj reči, glej za kompletno obnovo, plačaš samo polovico ddv in potem za vsakega zaposlenega nič prvo leto! To so spodbude...
delbond 08.03.2019, 13:19:57
haha, sramota je tale kekec...kam gre svet da nekdo obogati na neki fakin kriptovaluti, ki je navaden blef...