NEPREMIČNINE

V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove 200 m2 hiše po 129.900 evrov

Natisni
Vse več ljudi se na delo vozi v sosednje občine, po službi pa se vračajo v svoje domove, na podeželje, kjer je tempo življenja počasnejši, kakovost življenja pa boljša. In ne le to, tudi nepremičnine so v okolici večjih mest ugodnejše, prav tako pa še vedno velja pravilo, da na podeželju za manj denarja dobite več.

Spet se je začelo. Tako kot pred letom 2008 bi vsak rad imel v lasti vsaj eno nepremičnino. Nekateri nepremičnine kupujejo za naložbo, drugi za oddajo, tretji pa zase, saj bi končno radi rešili svoj stanovanjski problem. Povpraševanju primerno rastejo tudi cene. Vsak mesec dosegajo nove rekorde.

A bančni krediti so trenutno ugodni in gradbena podjetja izkoriščajo pomanjkanje ponudbe ter veliko povpraševanje. Nepremičnine tako spet rastejo kot gobe po dežju. V prestolnici tako že načrtujejo gradnjo več stanovanjskih blokov, oživljajo pa tudi pred leti propadle investicijske projekte. Nepremičnine, kot kaže, gredo spet za med.

To kažejo tudi podatki Statističnega urada RS (Surs). Leta 2017 je bilo v Sloveniji namreč dograjenih 6.588 stavb, tako stanovanjskih kot nestanovanjskih, od tega je bilo 3.044 stanovanj, kar je dva odstotka več kot leta 2016. Največ dograjenih stanovanj pa je bilo v osrednjeslovenski statistični regiji, teh je bilo 23 odstotkov.

Sicer pa je nepremičninski trg že nekaj let v fazi rasti in cene sledijo trendu naraščanja povpraševanja. Številni sicer še vedno iščejo nepremičnino v bližini svojega delovnega mesta, a vedno več je tudi takih, ki se odločijo za bolj kakovostno življenje na obrobju večjih mest in se v službo raje vozijo nekaj kilometrov.

Nedavna raziskava, ki so jo opravili v Kanadi, kaže, da so ljudje, ki živijo na podeželju, kar osemkrat bolj srečni kot tisti, ki prihajajo iz urbanih središč.
Nedavna raziskava, ki so jo opravili v Kanadi, kaže, da so ljudje, ki živijo na podeželju, kar osemkrat bolj srečni kot tisti, ki prihajajo iz urbanih središč.FOTO: Arhiv ponudnika

Po podatkih Sursa se je lani več kot polovica delovno aktivnih oseb (52,9 odstotka ali 457.000) na delo vozila v drugo občino. Delež delovno aktivnih oseb, ki imajo delovno mesto v občini prebivališča, pa je iz leta v leto nižji. Konec lanskega leta je bilo takih 407.500 ali 47,1 odstotka.

Z delovnimi migracijami je pričakovano najbolj obremenjena občina Ljubljana, kamor dnevno prihaja na delo nekaj več kot 127.600 oseb iz drugih občin. Številni so tako že ugotovili, da je kakovost bivanja zunaj prestolnice mnogo boljša, vožnja na delo v nekaj kilometrov oddaljeno Ljubljano pa ni več težava. In ne le to, prestolnica je postala prezasičena, kakovost življenja pa je v z betonom nasičenem mestu mnogo slabša. Pa tudi cene nepremičnin so v Ljubljani trenutno prenapihnjene in rekordno visoke. Tudi narava zaposlitev se je bistveno spremenila. Marsikdo lahko dela od doma, pogosto pa ljudje vsakih nekaj let tudi zamenjajo delodajalca. Izbrati kraj bivanja na podlagi trenutne zaposlitve je v svojem bistvu že preživeta zadeva. Danes prihaja v ospredje kakovost bivanja in preživljanja prostega časa, dnevne migracije pa so postale nekaj povsem običajnega. In še nekaj se je spremenilo. Nekoč manjša mesta niti niso več tako mala in vsa ponujajo sodobno infrastrukturo tako kot je na voljo v večjih mestih, ponekod celo še boljšo.

Poglejmo samo primer: če bi v Ljubljani želeli kupiti stanovanje velikosti od 190 do 200 m2, bi za m2 odšteli od 1.750 pa vse do 4.680 evrov. Živeli bi v bloku, svoj vrtiček pa bi lahko imeli le na balkonu, in še to samo v primeru, če bi balkon imeli. Manjša stanovanja so na m2 še dražja. Okoli 60 m2 veliko stanovanje se v prestolnici prodaja od 1.500 pa vse do 5.600 evrov na m2. Cena pa je seveda odvisna tudi od leta izgradnje, prenove in lege oziroma nadstropja, v katerem se stanovanje nahaja. Stanovanja v prestolnici so precenjena, menijo tudi nepremičninski agenti, zato tudi prodaja teh upada.

Številni tudi zato iščejo druge možnosti, med drugim boljšo kakovost življenja. Najbolj privlačna so novozgrajena naselja v okolici Ljubljane, ki obsegajo nekaj samostojnih hiš ali dvojčkov, vsako pa ima še svojo manjšo ali večjo parcelo. Cene so ugodnejše, pa tudi nepremičninski agenti pritrjujejo, da še vedno velja pravilo, da se v okolici prestolnice dobi več za manj denarja.

Poglejmo primer: le dobre pol ure iz prestolnice, dobrih 25 kilometrov proti Dolenjski, v bližini Ivančne Gorice, lahko za svoj denar dobite več. Ne le, da lahko namesto stanovanja v bloku kupite samostojno hišo, poleg dobite tudi parcelo, na kateri boste pridelovali lastno zelenjavo. Za m2 boste tam odšteli slabih 650 evrov, kar pomeni, da boste za 200 m2 veliko samostojno hišo, zgrajeno pred dobrimi tremi leti, odšteli natanko 129.900 evrov.

Ko boste pogledali skozi okno te hiše, boste zagledali zelene travnike in čudovito pokrajino.
Ko boste pogledali skozi okno te hiše, boste zagledali zelene travnike in čudovito pokrajino.FOTO: Arhiv ponudnika

Ker gre za hišo v III. gradbeni fazi, boste nekaj denarja sicer še morali vložiti, a ko boste pogledali skozi okno, ne boste videli z avtomobili nasičenih cest ali sosedove dnevne sobe, pač pa zelene travnike in čudovito pokrajino. In za nameček – v času akcijske ponudbe dobite toplotno črpalko gratis.

Kje boste našli svoj košček sreče, je sicer odvisno od vas, a nedavna raziskava, ki so jo opravili v Kanadi, kaže, da so ljudje, ki živijo na podeželju, kar osemkrat bolj srečni kot tisti, ki prihajajo iz urbanih središč.

Najpomembneje je, da kupite nepremičnino, ki jo boste lahko uredili čisto po svoje.
Najpomembneje je, da kupite nepremičnino, ki jo boste lahko uredili čisto po svoje.FOTO: Arhiv ponudnika

Sponzorirana objava