NEPREMIČNINE

FOTO: Te hiše bodo že od 27. maja naprodaj

Natisni
Konec maja se bodo pri Okrajnem sodišču na Vrhniki začele dražbe, na katerih bodo potencialnim kupcem ponudili 35 hiš in štiri zemljišča. Izklicne cene so različne: od 72.000 do 109.500 evrov. Če trenutno nimate denarja za nakup, potem preverite mamljivo ponudbo. Več v članku!

Označite naslednje datume na vašem koledarju: 27. maj, 28. maj, 30. maj, 31. maj, 3. junij, 5. junij, 6. junij, 7. junij, 12. junij, 13. junij, 14. junij, 17. junij ter še 18. junij.

Takrat bodo namreč potekale zelo mamljive dražbe družinskih hiš, ki se nahajajo na Gabrčah nad Vrhniko. Primerne so za vse, ki si želijo mirnega in zelenega okolja, a kljub temu hitrega dostopa do prestolnice.

Dražbe bodo potekale na javnih dražbah na narokih pri Okrajnem sodišču na Vrhniki. Na voljo je 35 hiš in štiri zemljišča, na spletni strani Okrajnega sodišča na Vrhniki pa je razvidno, da bodo vsako enoto dražili posebej.

Kdo je gradil in zakaj so te nepremičnine na dražbi?

Nosilec projekta je družba Electa Inženiring, hiše pa je gradilo sedaj že propadlo gradbeno podjetje Vegrad. Družba Electa Inženiring, ki je v lasti sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Jureta in Damijana, je s projektom začela leta 2009, a jim jo je zagodla kriza, ki je najmočneje prizadela prav gradbeni sektor. Omenjeni projekt so ustavili na vrhuncu krize leta 2012, hiše pa so pristale na dražbi, saj želi Electa Inženiring na tak način poplačati dolgove do upnikov. Gre za Deželno banko Slovenije ter Artisan Projekt.

V kakšnem stanju so nepremičnine? Koliko jih bo na dražbi?

Gre za hiše, ki se prodajajo kot nedokončane oz. v tretji gradbeni fazi. Na voljo je 35 hiš in štiri zemljišča. Sodni cenilec Boštjan Boh je v poročilu zapisal, da imajo "vse hiše streho in so zaščitene pred vremenskimi vplivi, na določenih delih pa so vseeno izpostavljene in nezaščitene. Potrebno je hitro dokončanje gradnje, sicer se bo stanje izredno hitro poslabševalo". 

Kako in kdaj bodo potekale dražbe?

Vsako enoto bodo dražili posebej. Javne dražbe bodo potekale na narokih pri Okrajnem sodišču na Vrhniki, v razpravni dvorani št. I: 27. maja, 28. maja, 30. maja, 31. maja, 3. junija, 5. junija, 6. junija, 7. junija, 12. junija, 13. junija, 14. junija, 17. junija ter še 18. junija.

Katera nepremičnina se bo prodajala na navedeni datum ter tudi ob kateri uri? Kaj je zapisano v poročilu sodnega cenilca? Vse navedeno lahko preverite TUKAJ.

Kakšne so izklicne cene?

Izklicne cene so različne: od 72.000 do 109.500 evrov.

Na voljo je 35 hiš in štiri zemljišča.
Na voljo je 35 hiš in štiri zemljišča.FOTO: Arhiv naročnika

Ali obstajajo kakšna posebna pravila, kako sodelovati na dražbi?

Javne dražbe se smejo udeležiti le tiste fizične in pravne osebe, ki najpozneje tri delovne dni pred prodajnim narokom, na katerem se bo prodajala posamezna nepremičnina, za sodelovanje na javni dražbi za to nepremičnino plačajo varščino v višini 10 odstotkov ugotovljene vrednosti nepremičnine.

Vplačana varščina se bo uspelemu ponudniku vračunala v kupnino, ostalim ponudnikom pa bo vrnjena v roku 15 dni od dneva javne dražbe.

Več si poglejte v dodani fotogaleriji: 

Ni denarja? Ni panike!

Ko smo obiskali spletno stran Deželne banke Slovenije, ki je kot že rečeno upnica v tem primeru, smo odkrili kar nekaj zanimivih podatkov. Na primer: trenutno imajo akcijsko ponudbo stanovanjskih kreditov, in sicer s spremenljivo in fiksno obrestno mero. Sami se namreč odločite, kateri paket vam bolj ustreza. 

Zanimivo je tudi to, da si lahko dobo odplačevanja prilagodite: stanovanjski kredit lahko odplačujete do 10 let (fiksna obrestna mera) oziroma 30 let (spremenljiva obrestna mera) in plačujete nižje mesečne obroke dalj časa ali pa se odločite za krajšo dobo odplačevanja.

Kredit lahko zavarujete pri zavarovalnici, z zastavo nepremičnin, z dvema kreditno sposobnima porokoma ali z drugimi oblikami stvarno-pravnega zavarovanja.

Kredit je namenjen fizičnim osebam, komitentom in nekomitentom banke, ki potrebujejo sredstva za financiranje nakupa nepremičnine ali za druge stanovanjske namene.

Je pa treba hitro razmisliti o ponudbi, saj je časovno omejena. 

Na spletni strani Deželne banke Slovenije smo zasledili tudi dva primera informativnega izračuna, ki sta seveda informativne narave in za banko nista zavezujoča. Sta pa primerni orodji za okvirni uvid v to, kakšne stroške boste imeli. 

► Izračun kredita s spremenljivo obrestno mero na dan 18. 4. 2019:

Znesek60.000,00 evra
Doba odplačila360 mesecev
Obrestna mera6-mesečni Euribor + 1,90%
Mesečna anuiteta218,78 evra
Stroški odobritve495 evrov
EOM1,98 %
Skupni znesek, ki ga mora plačati kreditojemalec79.296,40 evra

► Izračun kredita s fiksno obrestno mero na dan 18. 4. 2019:

Znesek60.000,00 evra
Doba odplačila120 mesecev
Obrestna mera2,95 %
Mesečna anuiteta577,98 evra
Stroški odobritve495 evrov
EOM3,17 %
Skupni znesek, ki ga mora plačati kreditojemalec69.915,64 evra

Naj še enkrat poudarimo, da gre za izračun, ki je informativne narave in za banko ni zavezujoč.

Zato pa je najbolje, da se obrnete kar na bančne svetovalce Deželne banke Slovenije, ki vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja. 

Sponzorirana vsebina