NEPREMIČNINE

Obnoviti staro hišo ali graditi novo?

Natisni
Veliko ljudi si želi svoj lasten dom zaradi stabilnosti in varnosti. Starejša nepremičnina je običajno cenovno dostopnejša, toda ali je to tudi najboljša odločitev? Graditi nove temelje ali obnavljati? V nadaljevanju vam ponujamo uporabne nasvete, kako do svojega sanjskega stanovanja.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Nakup nepremičnine je izjemno pomembna odločitev, zato poskrbite, da bo prava. Najprej potrebujete dovolj informacij, da boste lahko izbrali najboljšo opcijo zase. Kakorkoli, stara ali nova nepremičnina, pravno mora biti neoporečna. Da bo pot do vašega novega doma čim bolj preprosta, brez nepotrebnih zapletov in dilem, v nadaljevanju razkrivamo, na kaj morate biti pozorni pred nakupom stanovanja ali hiše.

Pred nakupom se pozanimajte o nepremičnini

Zemljiška knjiga

Preverite, kakšno je stanje nepremičnine, da boste vedeli, kaj kupujete. V zemljiški knjigi so zabeleženi podatki, ki jih morate nujno vedeti, na primer, če so na nepremičnino vpisane hipoteke, morebitni spori in podobno. Vpogled v zemljiško knjigo je brezplačen in preprost. Lahko ga opravite kar iz domačega naslonjača, saj je dostop možen tudi prek spleta. 

Pred nakupom se dobro pozanimajte o nepremičnini.
Pred nakupom se dobro pozanimajte o nepremičnini.FOTO: Profimedia

Občina, kjer se nahaja nepremičnina

Na občini, kjer se nahaja nepremičnina, si pridobite potrdilo o namenski rabi zemljišča. To je pomembno predvsem pri nakupu hiše, medtem ko potrdila ne potrebujete, če se zanimate za stanovanje v bloku oziroma za posamezni del objekta v etažni lastnini.

Preverite trg nepremičnin

Nepremičninski trg je znova zaživel in nakup nepremičnin strmo narašča. Novogradnja ponuja predvsem dražja in luksuzna stanovanja, medtem ko je še vedno ogromno povpraševanja tudi po rabljenih stanovanjih in hišah. Pred nakupom preglejte več ponudb, da boste dobili občutek o cenah, ki se gibljejo na trgu, nikar pa ne pozabite preveriti tudi različne možnosti kreditiranja. Pri Novi KBMponujajo pestro ponudbostanovanjskih kreditovza dom, ki ste si ga vedno želeli. Obiščite eno od poslovalnic, kjer vam bodo njihovi prijazni svetovalci pomagali izbrati najugodnejši kredit glede na vaše zmogljivosti in ceno nepremičnine oziroma del na njej. Kredit s fiksno, spremenljivo ali kombinirano obrestno mero lahko dobite tudi v primeru, da niste njihov komitent, res pa je, da imajo za imetnike paketov Komplet in Premium dodatne ugodnosti.

Nakup nepremičnine

Upoštevajte svoj življenjski slog - od zaposlitve, hobijev ... Imate radi mestni vrvež ali sanjarite o svojem domu, ki ga obkroža narava in nekaj hiš? Upoštevati morate še stroške bencina, če imate raje malo bolj odmaknjene kraje.

Pri nakupu nepremičnine upoštevajte tudi svoj življenjski slog.
Pri nakupu nepremičnine upoštevajte tudi svoj življenjski slog.FOTO: Dreamstime

Stroški vzdrževanja

V primeru novogradnje lahko preverite investitorja, saj boste na podlagi teh podatkov pravočasno odkrili napake v gradnji ali v materialih. Pri starejših gradnjah si dobro oglejte radiatorje, okna in podobno. Preverite, na primer, na kakšen način se ogrevajo, vodovodne instalacije, elektriko in vse, kar lahko dodatno vpliva na stroške. Pozanimajte se pri potencialnih sosedih o njihovem zadovoljstvu in mogoče dobite še kakšno koristno informacijo več o izbrani nepremičnini.

Ključ do sanjske hiše

Slovenci obožujejo velike hiše, ki so jih gradili tudi za naslednje generacije. Tradicija in kakovost pa sta še vedno izjemno pomembni. V primeru, da ste podedovali ali se odločate za nakup starejše hiše, pa morate vedeti naslednje.

Starejše hiše

Hiše, ki so bile zgrajene v osemdesetih se štejejo za stare zgradbe. Upoštevati morate dodatne stroške, ki bodo nastali s sanacijo in vse papirje, ki so potrebni, da sploh lahko greste v akcijo.

Prednost obnove starega objekta je predvsem v hitrejši pripravi dokumentacije in izvedbi, ampak vedno se ne izplača.

► Obnova

Obnova starejših objektov je smiselna, kadar ima stara hiša potencial oziroma je v dobrem stanju in so potrebne manjše investicije. Starejši objekti večinoma ne ustrezajo sodobnim zahtevam in energetsko niso najbolj učinkoviti, ampak jih lahko ustrezno obnovite. Praviloma je nujna dodatna toplotna izolacija, tako da morate vključiti stroške dobre izolacije, ki vam bo dolgoročno prihranila najmanj 50 odstotkov stroškov v primerjavi z enakim, a neizoliranim objektom. Bodite pozorni tudi na razpoke, vlažna mesta, plesen, streho, razporeditev prostorov in podobno.

Pozanimajte se o stroških.
Pozanimajte se o stroških.FOTO: Profimedia

Pomembna je pravilna ocena stroškov

Prenova se včasih lahko izkaže za veliko bolj zahtevno, kot ste na začetku mogoče mislili, zato najprej skrbno preverite, kaj vse bi morali obnoviti ali spremeniti in predvsem, koliko bi vas to v resnici stalo. Premislek o tem, kaj resnično potrebujete, je v tem primeru ključen. Celovita obnova lahko predstavlja velik strošek, zato je v primeru slabega stanja hiše, ki zahteva skoraj popolno obnovo, včasih boljša izbira porušiti staro in zgraditi novo.

► Rušenje in postavitev nove hiše

V primeru, da je bila hiša slabo vzdrževana in je zgrajena iz nekakovostnih materialov ali pa ne ustreza varnostnim standardom, je pogosto bolj smiselna gradnja nove. Pogosta pomanjkljivost starih hiš se kaže tudi v neučinkoviti izrabi prostorov, ki poleg vsega niso prilagojene vgradnji sodobnejših sistemov. Lahko naredite popolnoma novo zasnovo po vaših željah in potrebah, ampak hkrati se morate zavedati tudi, da vsak dodatni kvadrat lahko izjemno poveča stroške.

Kako do doma, ki ste si ga vedno želeli?

Pri ustvarjanju svojih kvadratov sreče ima vsak drugačna pričakovanja. Mogoče vam srečo prinaša prostorna garaža ali terasa, na kateri boste uživali v toplih dnevih. Svoje sanje lahko dopolnite ali v celoti uresničite tudis pomočjo kredita. Pri Novi KBM ponujajo pestro paleto stanovanjskih kreditovza nakup, gradnjo in adaptacijo, saj želijo močno olajšati pot do sanjskega doma čim širšemu krogu ljudi. Tudi če niste njihova stranka, si lahko pri njih uredite stanovanjski kredit po ugodnih pogojih, še nekaj dodatnih ugodnosti pa kot rečeno ponujajo za imetnike paketov Komplet in Premium. Krediti so na voljo po fiksni, spremenljivi in kombinirani meri, potrebno pa je poudariti, da je maksimalna ročnost stanovanjskega kredita 31 let. V primeru nakupa montažne hiše ali gradnje hiše na ključ omogočajo tudi zavarovanje s tako imenovano rastočo hipoteko. V kolikor kupujete staro hišo, imajo pri Novi KBM na voljo stanovanjski kredit, kjer vam 20 % kredita izplačajo v gotovini. Na njihovi spletni strani lahko – še preden obiščete poslovalnico – pridobite več informacij in naredite tudi informativni izračun kredita. Sicer pa vam bodo njihovi prijazni svetovalci z veseljem priskočili na pomoč in pomagali razjasniti vaše dileme. In kar je najpomembnejše, pomagali vam bodo izbrati stanovanjski kredit po vaši meri, tako da boste lahko brezskrbno uživali v varnem zavetju vašega doma še dolga leta.

Sponzorirana objava