NEPREMIČNINE

Najemnina za 55 kvadratnih metrov znaša 180 evrov

Natisni0
Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljane je objavil razpis za dodelitev 150 neprofitnih stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki. Stanovanja bodo vseljiva predvidoma konec leta 2020. Obrazec vloge bo prosilcem na voljo na recepciji in na spletni strani stanovanjskega sklada, oddati pa jo morajo najkasneje do 17. maja.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljane (Mol) je objavil razpis za dodelitev 150 neprofitnih stanovanj v Ljubljani in na Vrhniki. Od 150 stanovanj bo 100 stanovanj namenjenih prosilcem, ki so uvrščeni na listo A in niso zavezani za plačilo lastne udeležbe. Prosilcem z liste B, ki so zavezani k plačilu lastne udeležbe, pa je namenjenih 50 stanovanj. Med stanovanji jih je 11 arhitekturno prilagojenih za osebe na invalidskem vozičku, pet stanovanj je prilagojenih za slepe in gluhe osebe. 20 stanovanj je primernih za samske osebe, piše v razpisu na spletni strani sklada.

Neprofitna najemnina za povprečno dvosobno stanovanje, veliko 55 kvadratnih metrov, znaša 180 evrov.

Dodelili pa bodo tudi tržna stanovanja, ki so v lasti pravnih oseb in jih je stanovanjski sklad pridobil po modelu javno-zasebnega partnerstva. Stanovanja bodo za predvidoma 20 let dodeljena upravičencem, ki ne bodo zbrali dovolj točk, da bi jim bilo dodeljeno neprofitno stanovanje in bodo podali soglasje za rešitev stanovanjskega vprašanja na ta način. Za tržna stanovanja bodo sklenjene najemne pogodbe v obliki notarskega zapisa z najemnino v višini neprofitne najemnine.

Kje dobite obrazec za vlogo?

Obrazec vloge je prosilcem na voljo na na recepciji in na spletni strani javnega stanovanjskega sklada. Vlogo s prilogami morejo prosilci oddati najkasneje do 17. maja. Pošljejo jo lahko s priporočeno pošto ali jo oddajo v glavni pisarni stanovanjskega sklada.

Upravičenci za pridobitev neprofitnih stanovanj v najem morajo imeti sicer tekom razpisnega postopka stalno prebivališče na območju Mola razen nekaterih izjem.

PREBERI ŠE
Kdaj se neprofitna najemnina spremeni v tržno?

PREBERI ŠE
Garsonjera v Ljubljani presegla ceno 6000 evrov na kvadratni meter

PREBERI ŠE
Hiše po znižani ceni na voljo že za 52 tisočakov

Kdo je upravičenec do neprofitnih stanovanj?

Vlogo s prilogami morejo prosilci oddati najkasneje do 17. maja. Pošljejo jo lahko s priporočeno pošto ali jo oddajo v glavni pisarni stanovanjskega sklada.
Vlogo s prilogami morejo prosilci oddati najkasneje do 17. maja. Pošljejo jo lahko s priporočeno pošto ali jo oddajo v glavni pisarni stanovanjskega sklada.FOTO: Profimedia

Med upravičenci so namreč tudi žrtve nasilja v družini, ki imajo na območju občine začasno bivališče v materinskih domovih in zatočiščih, invalidi, vezani na trajno uporabo invalidskega vozička oziroma trajno pomoč druge osebe, če imajo v Molu večje možnosti za zaposlitev ali imajo zagotovljeno pomoč druge osebe in zdravstvene storitve ter najemniki bivalnih enot v lasti stanovanjskega sklada, ki se nahajajo na območju Vrhnike ter so imeli pred vselitvijo v predmetno bivalno enoto stalno prebivališče v Ljubljani.

PREBERI ŠE
Ljubljanski stanovanjski sklad preverja najemnike: imel 4.200 evrov neto dohodkov, najemnino plačeval 128 evrov

Do neprofitnega stanovanja so sicer upravičeni prosilci, katerih dohodki gospodinjstev v lanskem letu niso presegli zgornje meje, določene v odstotkih od povprečne neto plače v državi. Ta je v navedenem obdobju znašala 1092 evrov. Stanovanja so tudi različnih velikosti, odvisno od števila družinskih članov.

Znova premalo stanovanj

V skladu so marca za Cekin.si povedali, da potrebe po neprofitnih stanovanjih v Ljubljani ocenjujejo na okrog 4000 enot. In za kako velika stanovanja gre? "Površinske normative, ki veljajo pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj, predpisuje veljavna zakonodaja. Za reševanje stanovanjskih vprašanj naših prosilcev potrebujemo stanovanja različnih velikosti, pri čemer stremimo k temu, da znotraj danih normativov zagotavljamo čim več sobna stanovanja," so nam razložili. 

Površinski normativi, ki veljajo pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj: 

Površinski normativi, ki veljajo pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj
Površinski normativi, ki veljajo pri dodeljevanju neprofitnih stanovanjFOTO: JSS MOL

Zanimalo nas je tudi, kako opravljajo nadzor nad najemniki in kaj je ta nadzor pokazal. V omenjenem skladu so nam odgovorili, da na redni letni bazi preverjajo obstoj krivdnega odpovednega razloga. Ti razlogi so na primer - lastništvo primernega stanovanja oz. stanovanjske stavbe s strani najemnika oziroma njegovega zakonca oz. zunajzakonskega partnerja.

V primeru, da sklad ugotovi, da je najemnik oz. njegov zakonec (partner) lastnik primerne nepremičnine, pošlje poziv k prostovoljnemu vračilu najemnega stanovanja.

Kaj pa, če se najemnik ne želi izseliti? "V primeru, da se na poziv ne odzovejo oziroma da ne želijo prostovoljno vrniti najemnega stanovanja, pričnemo s sodnim postopkom, ki pripelje do sodne izpraznitve našega stanovanja," so za Cekin.siodgovorili na JSS MOL. 

V kolikšnem času mora najemnik izprazniti stanovanje? V skladu so nam razložili, da je rok za prostovoljno izpraznitev najemnega stanovanja načeloma 30 dnevni. "V primeru, da najemnik utemeljeno dokaže, da za prostovoljno izpraznitev potrebuje nekoliko več časa, pa seveda ta rok tudi nekoliko podaljšamo," so še dodali. 

Kdaj začnejo obračunavati tržno najemnino?

V JSS MOL so nam razložili tudi, da redno preverjajo tudi izpolnjevanje predpisanih pogojev za pridobitev neprofitnega najemnega stanovanja po 90. členu Stanovanjskega zakona. Kaj to pomeni?

V vseh primerih, kjer se z odločbo ugotovi, da najemnik ne izpolnjuje pogojev za pridobitev neprofitnega stanovanja v najem, ne gre pa za obstoj krivdnega odpovednega razloga, se prične zaračunavati tržna najemnina v višini, kot je določena s sklepom o stanovanjski najemnini.

"V letu 2018 smo iz navedenega naslova povišali najemnino 54 najemnikom. Ker pa ima najemnik pravico zahtevati spremembo tržne najemnine nazaj v neprofitno najemnino, če se mu spremeni socialno stanje, smo v 25 primerih izdali odločbe o spremembi tržne najemnine nazaj v neprofitno najemnino," so nam odgovorili. 

Kaj pa, če najemnik ne plačuje najemnine in stroškov? 

Konec lanskega leta so imeli 1.422 najemnikov, ki niso imeli poravnanih vseh obveznosti iz naslova najemnin ter 274 takih, za katere so upravnikom po načelu subsidiarne odgovornosti poravnali stroške obratovanja namesto najemnikov. Med temi dolžniki je bilo 235 takih, ki so bili dolžniki na najemnini in na obratovalnih stroških, so nam še razkrili na ljubljanskem stanovanjskem skladu. 

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI