NEPREMIČNINE

Tako boste najlažje prišli do lastnega doma

Natisni
Imeti svoj pravi dom je velika želja, ki se lahko z malo pomoči tudi uresniči. V nadaljevanju vam razkrivamo, kako se lotiti enega najpomembnejših projektov v vašem življenju.

Večina Slovencev od nekdaj zida in kupuje hiše ali stanovanja, saj jim je občutek toplega doma in varnega zavetja izjemno pomemben. Dom je prostor, od koder izvira ogromno nepozabnih spominov in neprecenljivih trenutkov. Želja po lastnem domu je v slovenski kulturi že od nekdaj pristna in globoko zakoreninjena. Prav tako si danes večina mladih želi imeti lasten dom. A veliko jih meni, da si ga ne morejo privoščiti.

Nakup ali gradnja doma je naložba za vse življenje, o kateri je treba skrbno premisliti in tudi malo taktizirati. Torej, kje začeti? 

Ocenite svoje finančno stanje

Pripravite računalnik, list papirja oziroma karkoli vam bo pomagalo pri natančnem izračunu. Najprej preverite svoj bančni račun in s pomočjo klasične razpredelnice ali sodobnih aplikacij izračunajte dohodke in odhodke, da boste dobili realno sliko osnovnega finančnega stanja. Priporočljivo je, da spremljate svoje finance, saj boste le na tak način natančno opredelili svoj osebni proračun. Ta vam bo omogočil vpogled, kje lahko še dodatno privarčujete.

Prihranki

Preverite vse prihranke, kot so mogoče pozabljene naložbe oziroma delnice iz otroštva, varčevalne račune, zlato rezervo in podobno. Bližje sanjskemu domu vas lahko pripelje tudi prispevek staršev, starih staršev, stricev in preostalih družinskih članov, ki lahko nekaj malega pristavijo na kup. Ta pomoč velikokrat pride brez obveznosti in mogoče jih boste lahko kmalu razveselili s povabilom na druženje v vaš novi dom.

Pri uresničevanju sanj vam lahko pomaga tudi družina.
Pri uresničevanju sanj vam lahko pomaga tudi družina.FOTO: Dreamstime

Dobro pretehtajte svoje želje

Upoštevajte svoj življenjski stil, saj gre za dolgoročno investicijo, zato je pomembno, kako se počutite v svojem domu. Pomislite na potne stroške do službe, šole in podobno, da vam pozneje ne bodo povzročali slabe volje. Imate radi mestni vrvež in dogajanje ali bolj uživate v osrčju narave, medtem ko pijete kavo na terasi? Pri uresničevanju svojih želja vedno pomislite na vse, da boste resnično uživali v končnem rezultatu.

Kupiti staro ali novo nepremičnino?

Nepremičninski trg je spet zacvetel, zato preverite ponudbo nepremičnin, tako starejših kot novejših. Starejša nepremičnina je pogosto cenovno dostopnejša, kar pa ne pomeni vedno tudi nižjih stroškov. Celovita prenova je lahko velik strošek, zato upoštevajte stanje nepremičnine. Če je omet že preperel, ni narejena primerna izolacija, je prisotno veliko vlage itd., je skoraj bolje zgraditi oziroma kupiti novo nepremičnino. 

Najemnina ali kredit?

Po statističnih podatkih so Slovenci še vedno raje lastniki kot najemniki. Na to verjetno vplivajo tudi razmere na najemniškem trgu. V letu 2018 je bilo za najem kvadratnega metra treba odšteti 9 evrov. Torej stane stanovanje s 40 kvadrati približno 360 evrov. V povprečju se je cena najema povečala za 8,6 odstotka, medtem ko so najvišje cene najema v Ljubljani in na Primorskem. Marsikdaj lahko mesečni obrok za odplačilo stanovanjskega kredita znaša celo manj od mesečne najemnine.

Kako do ugodnega stanovanjskega kredita?

Finančna slika je jasna, cena je znana, vam pa še vedno nekaj zmanjka. Gradnja ali nakup lahko predstavljata velik finančni zalogaj, mogoče celo prevelik, da bi se ga v celoti lotili sami. Pomagajo vam lahko pri Deželni banki Slovenije, kjer s poštenim odnosom in zaupanjem skrbijo, da vam sredstev ne bo zmanjkalo.

Izberite najboljši stanovanjski kredit.
Izberite najboljši stanovanjski kredit.FOTO: Dreamstime

Vaš sanjski dom je zdaj lahko dosegljiv

Pri Deželni banki Slovenijeje na voljo izjemna akcijska ponudba stanovanjskih kreditov s spremenljivo ali fiksno obrestno mero. Izberete lahko tisto, ki vam bolj odgovarja, in tudi dobo odplačevanje si lahko prilagodite. Ponujajo ugodne pogoje in vam olajšajo pot do vašega sanjskega doma. Pohitite, ker je akcija časovno omejena. Vse informacije o njihovi ponudbi boste našli TUKAJ. 

Dom pa ni samo dom, ampak je lahko tudi pot do finančnega uspeha. Vlaganje v nepremičnino velja za eno najbolj varnih naložb in vrednost nepremičnine lahko še raste. 

 

Sponzorirana objava