NEPREMIČNINE

To morate vedeti, če sanjate o vikendu na Hrvaškem

Natisni7
O vikendu na morju sanja večina Slovencev in ena od pogostih izbir je nakup nepremičnine na hrvaški obali. Bližina, lažje vzdrževanje in zanesljiv oddih so razlogi, ki Slovence prepričajo, da si omislijo svoj drugi dom na Hrvaškem. Se to izplača? Prednosti in slabosti? Razkrivamo v nadaljevanju.

Trg nepremičnin, predvsem na Hrvaškem, je zaradi večjega povpraševanja v vzponu, kar lahko pomeni tudi precej zasoljene cene. Počitniška hiša se lahko spremeni v koristno investicijo, če ste se nakupa lotili preudarno in ste opremljeni z vsemi informacijami, ki jih potrebujete. Na dolgi rok se nepremičnina na obali lahko dejansko izplača oziroma je z njo mogoče tudi zaslužiti, medtem ko boste v naslednjih letih zagotovo vedeli odgovor na vprašanje: "Kje boste preživeli dopust?"

Upoštevajte svoje želje

Ne kupujte impulzivno, saj je treba vedeti, da boste v izbranem vikendu na morju preživeli večino svojega prostega časa. Zamislite si svoj idealen oddih, ali vam dopust predstavlja počitek ali zabavo, in to upoštevajte pri svoji izbiri. Ob tem pa ne pozabite na najbolj preprosto vprašanje, zakaj kupujete nepremičnino, in odgovor vam bo zagotovo pomagal pri najpomembnejših odločitvah. Obvezno pa se posvetujte tudi z ostalimi družinskimi člani. 

Pred nakupom se posvetujte s svojimi najbližjimi.
Pred nakupom se posvetujte s svojimi najbližjimi.FOTO: Profimedia

Najem kredita

Vikend v tujini lahko kupite s kreditom, ki ga vzamete v Sloveniji. Prej se pozanimajte o najbolj ugodnih pogojih, ki pa se razlikujejo od banke do banke. Praviloma nepremičnine v tujini ne boste mogli zastaviti kot jamstvo, še vedno pa lahko hipoteko za kredit vpišete na nepremičnino v Sloveniji.

Kaj je pomembno vedeti

Nakup nepremičnine je mogoč v vseh državah članicah EU. Pri počitniških destinacijah je pomembno, da pri izbranem kraju upoštevate njegovo lego, infrastrukturo, priljubljenost (tudi zunaj sezone), stroške vzdrževanja, davke in tako naprej. Podrobno preverite izbrano počitniško hišo, lastništvo, ali nosi kakšna bremena, vpis v zemljiško knjigo … Pri zbiranju podatkov si lahko pomagate z javno dostopnimi podatki ali pri nepremičninski agenciji. Pozanimajte se o vseh prednostih in slabostih tudi pri potencialnih sosedih.

Zberite čim več informacij o nepremičnini.
Zberite čim več informacij o nepremičnini.FOTO: Profimedia

Obnova počitniške hiše

V primeru, da ste se odločili za cenovno ugodnejši, ampak starejši počitniški apartma, pri tem ne pozabite na stroške obnove, ki lahko na koncu presežejo ceno novogradnje. Pri svoji odločitvi upoštevajte, kako je hiša ohranjena. Pri starejših gradnjah bodite pozorni na odpadajoč omet, strohnjeno notranjost, izolacijo in na vse, kar kaže na prisotnost vlage, saj je pomembno, da se v svoji počitniški hišici počutite prijetno. Poleg tega pa je celovita obnova takega vikenda velik finančni zalogaj. Kakor koli, obnove se je najbolje lotiti zunaj sezone. 

Oddajanje apartmaja

Najprej je treba na uradu za turizem dobiti dovoljenje in opraviti kategorizacijo. Upoštevati morate hrvaško in slovensko davčno zakonodajo. Kot fizična oseba morate voditi pregled nad poslovnimi knjigami in izdajati račune. Po vsej verjetnosti boste imeli posrednika/zastopnika, na primer lokalno agencijo, ki bo računala tudi vam. Običajno so to dogovorjeni stroški, ki pa lahko od leta do leta varirajo. Obveznosti lastnika so še plačevanje televizijskih prispevkov, elektrike, vode, komunalnih storitev, čiščenje apartmaja, medtem ko se boste z agencijo dogovorili o obsegu del in o višini provizije. Od svojega zaslužka pa odštejte še škodo in obrabnino, ki vam jo lahko povzročijo vaši gostje, in ostale morebitne nevšečnosti. Svojo dejavnost morate obvezno prijaviti tudi v Sloveniji.

Slovenci imajo radi hrvaško obalo.
Slovenci imajo radi hrvaško obalo.FOTO: Dreamstime

Izkušnje Slovencev, ki so lastniki apartmajev na Hrvaškem

Lastnica vikenda v Puli: "Ni lepšega, kot se spontano kadar koli odpraviti na morje, pa tudi, če je to samo za konec tedna. Preprosto vzameš ključe od avtomobila, kopalke, nekaj osnovnih kosov in to je to."

Lastnik apartmaja v Novigradu:"Nam je super, ker je tako lažje tudi zaradi otrok. Ni se nam treba ukvarjati s tem, kam bomo šli, ali nam bom uspelo pravočasno rezervirati, nam bo všeč, je plaža primerna za otroke in tako naprej. Poleg tega pa imamo večino stvari že dol, kar pomeni, da ne potrebujemo vsakič znova gore prtljage."

Lastnica apartmaja na Krku: "Imeti svoj vikend na morju se sliši lepo, ampak to pomeni tudi, da je treba neprestano nekaj delati. Na primer, urediti vrt, pospraviti …"

Lastnik in najemodajalec apartmaja na Pagu: "Včasih naredijo gostje več škode kot koristi. Vse je odvisno od gostov."

Torej, kakšna bo vaša izkušnja, pa je v veliki meri odvisno od vas samih. Želimo vam sproščene in prijetne počitnice ne glede na to, kje jih boste preživeli. 

KOMENTARJI (7)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Samotnjak999 12.07.2019, 10:20:04
Nepremičninski trg je najbolj gnila ekonomska panoga, kjer se z nedelom in špekulacijami vrtijo ogromni profiti. Nobeden tujec nebi smel biti lastnik nepremičnine izven svojega rezidenčnega naslova. Dolgoročni najem da, dokler se plačuje davek. Le kako bi se Slovenci obnašali do Hrvatov, če bi oni imeli na slovenskem ozemlju toliko nepremičnin in turističnih objektov? Slovenci na hrvaškem miso turisti, ampak turistični imigranti.
abmam 11.07.2019, 18:18:26
Ne bi vedel. Pa dejmo vprašat Pahorja pa Erjavca, ona dva imata vikend v Hrvatiji.
športnik66 11.07.2019, 15:54:33
Super je imeti stanovanje na morju. Kadarkoli se ti zahoče, greš tja in uživaš. Drži. Občasno je pač treba tudi kaj pospraviti in postoriti, ampak, to se naredi spotoma, z dobro voljo. Tudi, če si še zaposlen, si lahko kakih 50-60 dni letno na morju in to je super. Mesečni stroški stanovanja na Hrvaškem so pa zanemarljivi. Kakih 50 € mesečno. Internet seveda vključen v ceno. Z veliko hišo ob morju bi imel pa seveda bistveno več dela. Da bi pa oddajal nepremičnino ob morju...ne hvala. Več dela in skrbi, kot pa koristi. Pa v moji postelji bom spal samo jaz. Nepremičnine naj oddajajo domačini, ki so rojeni tam in živijo od te dejavnosti. Ni fer, da bi jim tujci odžirali ta posel. Moje mnenje pač.
mariomandzukic 11.07.2019, 12:00:09
za 1 Hiso na Hrvaskem jih dobis v Grciji 3...Hrvaska je pac prestic..Bill Gattes,Abranovich,Brad Pitt.,.vsi najbogatejsi zemljani imajo nepremicnine na Hrvaskem
basin 11.07.2019, 12:25:51
Saudski šejk vam je pred mesecem dni popi...dil zaradi računa in odšel v Grčijo.
basin 11.07.2019, 11:05:44
Zanimive izjave lastnikov vikendov: ni sem nam treba ukvarjati ali bomo pravočasno rezervirali, imam vse že dol, ni bojazni če je plaža primerna za otroke.... Ali je to vredno 100.000 EUR investicije, davkov, stroškov komunale, elektrike, vzdrževanja, strahu pred vandali? Ali je vredno imeti nepremičnino v nestabilni državi kot je Hrvaška, kjer ne veš 1 mesec naprej kaj bo z davki, kje bodo rušili itd? Mislim, da je pri Slovencih razlog za nakup vikenda to, da smo bolani na prestiž bodisi v obliki avta, bicikla, oblačil in vikendov.
MajaZmaja007 11.07.2019, 11:29:57
In na koncu se izkaže, da to ni prestiž, ampak štrik okoli vratu. In da zaradi vsega naštetega zamujajo s položnicami, žrejo najcenejšo hrano itd. Aja, tega se ne vidi.