NEPREMIČNINE

Najemnika tožita lastnika stanovanja. Je res kriv za njuno poškodbo?

Natisni
Ne le najemniki, tudi lastniki stanovanj so v velikem stresu.

Matejje podedoval dvosobno stanovanje. Odločil se je, da ga bo oddajal, zato ga je obnovil in objavil oglas. Na slednjega sta se oglasila študenta – brat in sestra. Matej je bil navdušen, saj se je pogovoril tudi z njunimi starši. Slednji so plačali varščino in mu zagotovili, da s plačevanjem najemnine in položnic ne bo težav. Pogovorili so se o hišnem redu in nato še podpisali pogodbo. 

Matej je bil navdušen. Vse do trenutka, ko ga je prvič poklical sosed ... Nato so se klici sosedov vrstili skoraj vsak dan. Pritoževali so se, saj sta brat in sestra vsak dan prirejala glasne zabave, ki so trajale do jutranjih ur. Iz stanovanja se je slišalo razbijanje, iz česar so sosedi sklepali, da mladi uničujejo tudi stanovanje. 

Matej se je z najemnikoma večkrat pogovoril, a težave so se nadaljevale. In tako vse do neke noči, ko se je med divjo zabavo na brata in sestro prevrnila omara, ki ju je poškodovala. Družina se je odločila, da od Mateja zahteva odškodnino za nastale poškodbe. 

Številni lastniki, ki so oddajali svoje nepremičnine, so te nazaj dobili v slabem stanju ali uničene.
Številni lastniki, ki so oddajali svoje nepremičnine, so te nazaj dobili v slabem stanju ali uničene.FOTO: Profimedia

Previdno, komu zaupate ključe vaše nepremičnine.
Previdno, komu zaupate ključe vaše nepremičnine.FOTO: Profimedia

Najemnika sta se končno izselila, Matej pa je ob vstopu v stanovanje ostal brez besed. Stene so bile uničene, oprema polomljena, okna razbita, parket ... Nastala škoda je bila ogromna.

Matej se je znova lotil obnove, a z grenkim priokusom. Z najemnino je želel poplačati kredit za avto, a njegov načrt se je izjalovil. Ves denar od najemnine je šel za ponovno obnovo stanovanja. In ne le to: ker denarja ni bilo dovolj, je moral dodati še iz svojega žepa. To pomeni, da je bil Matej v minusu.

Kako preprečiti črn scenarij?

Lastniki, ki svoje nepremičnine oddajajo, se opisanih scenarijev zelo bojijo. Kaj lahko storijo, da se kaj takega ne bi zgodilo tudi njim? Lahko razmislijo, da oddajajo le prek priporočil prijateljev in sodelavcev. Slednji bodo svojo besedo zastavili le za osebe, za katere vedo, da so poštene in skrbne. 

Lastniki morajo nepremičnine zavarovati. A ne le za najbolj klasične primere, kot so požar, izliv vode in drugo, temveč tudi za škodo, ki jo na nepremičnini, pohištvu in ostali opremi povzroči najemnik. Če bi imel Matej tako zavarovanje, bi bil sedaj brez skrbi: zavarovanje bi povrnilo stroške škode, ki sta jo povzročila najemnika, in zavaroval bi se pred njunim odškodninskim zahtevkom. 

Takšno zavarovanje bi bilo primerno tudi za tiste, ki nepremičnine oddajajo za krajša obdobja. Lastniki nepremičnin bi se namreč morali zavedati, da lahko oddajanje namesto dodatnega zaslužka hitro postane strošek.

Lastnik torej potrebuje zavarovanje, ki bi krilo: 

► škodo, ki jo na nepremičnini, pohištvu in ostali stanovanjski opremi v njegovi lasti povzroči najemnik, tudi v primeru vandalizma;

► izgube najemnine v primeru nastanka škodnega primera;

► varstvo pred odškodninskim zahtevkom, ki ga najemnik poda proti najemodajalcu;

► varstvo pred odškodniskimi zahtevki sosedov;

► vse klasične škodne primere – požar, eksplozija, vihar, toča, zemeljski plaz, izliv vode, škoda na ceveh, lom stekla idr.; 

► stroške zamenjave ključavnice – zaradi vloma, ropa ali izgube ključev. 

Vse to ponuja zavarovalnica GENERALI v sklopu paketa PaketDom RENT. Paket združuje vsa "klasična" stanovanjska kritja z dodatnimi kritji, namenjenimi nevarnostim, ki jih prinaša oddajanje. Zavarovanje je primerno tudi za tiste lastnike, ki na spletu oddajajo apartmaje. Kritje je podano tudi za čas, ko se nepremičnina ne oddaja. 

Sponzorirana vsebina