BANKE

Kdaj je zadnji rok za plačilo računov?

Natisni2
Pravočasno plačevanje računov je prava umetnost. Sicer jih najraje nebi niti plačali, če pa že, pa čim kasneje. Vas zanima, kdaj je zadnji rok?

Seveda ne govorimo o rokih, ki jih imate napisane na položnici, pač pa o rokih, ki jih imajo posamezna podjetja, preden vam izklopijo vodo, elektriko, ogrevanje, televizijo ali internet.

Dolgove lahko prestavite, a izginili ne bodo.
Dolgove lahko prestavite, a izginili ne bodo.FOTO: iStockphoto

Elektrika

Precej neizprosni so elektrodistributerji (podatki veljajo za Elektro Ljubljana in Maribor), ki vam bodo ob naslednjem računo poslali opomin. Če kljub temu, računa ne boste poravnali, vam bodo poslali še obvestilo, da odjemalcu v primeru, da v 15 dneh ne poravna obveznosti, sledi odpoved pogodbe in s tem tudi izklop iz omrežja. Ponovni priklop vam uredijo v treh dneh, seveda pa boste morali plačati vse zapadle račune, zamudne obresti in stroške odklopa in priklopa.

Telefon, televizija, internet

Malo več razumevanja za vas imajo ponudniki telefonije interneta in televizije, ki vsi v en glas zatrjujejo, da se da z njimi vse dogovoriti. Tudi preden vas bodo izklopili, vas bodo zasuli s celim kupom opominov.

Telekom – Siol
Pri našem nacionalnem operaterju so pohvalili svoje naročnike, saj jih velika večina plačuje obveznosti v rokih. Tistim, ki roke zamujajo, 45 dni po izstavitvi računa pošljejo prvi opomin, 75 dni po izstavitvi računa drugega, nato dolžnika še pokličejo in ga vljudno opomnejo. Sledi začasni izklop, kar pomeni, da vas ob plačilu dolga priklopijo brez dodatnih stroškov, v roku dveh ur. Če vas tudi začasni izklop ne gane, prejmete še en opomin, kateremu sledi trajni izklop. Opisano velja za vse njihove storitve telefonijo, internet in televizijo.

Nekatera podjetja so bolj potrpežljiva kot druga.
Nekatera podjetja so bolj potrpežljiva kot druga.

Telemach
Pred opominom kot uporabnik Telemachovih storitev dobite obvestilo in sicer ob redni mesečni položnici pretekli mesec. Na obvestilu je informacija o neplačanih postavkah po pogodbi.
Zatem dobite še dva opomina in nato še tretji opomin pred odklopom. Pred odklopom vas še enkrat pokličejo in šele nato odrežejo od sveta, vaše dolgove pa predajo službi za izterijavo.

T-2
Pri T-2 ima izdani račun valuto 8 dni. Če računov ne plačate, skupaj z računi za naslednji mesec prejemete še opomin. Če vam tudi ta rok ne ustreza, sledi opomin pred začasno izključitvijo, ki ga dobite hkrati z novim računom. Če tega ne poravnate v 8 dneh, sledi začasna izključitev. Pred trajnim izklopom vas bodo čakali še vsaj vsaj 30 dni, praviloma pa celo dlje.

Položnica za plačilo dohodnine
Položnica za plačilo dohodnineFOTO: 24ur.com

Voda, plin, toplovod
Iz Ljubljanskega holdinga so nam sporočili, da hladne vode, tople vode in ogrevanja ne odklaplajo. Prav tako vam bodo pobrali smeti, tudi če niste plačali računa. Vas bodo pa zato toliko bolj zavzeto opozarjali in terjali. V javnem podjetju VO-KA (vodovod, kanalizacija), ki je zadolžen z adobavo vode v našem glavnem mestu, posameznim dolžnikom pošljejo okoli šest ali celo osem opominov letno, izvršbe pa za posamezne dolžnike vlagajo enkrat letno.
Javno podjetje Energetika, ki skrbi za toplovod in dobavo plina izvaja izterjavo mesečno. Po izteku rokov za plačilo pošilja dolžnikom opomine, nato opomine pred tožbo in opomine pred odklopom, pri čemer upošteva višino terjatev, zapadlost terjatev in možnost odklopa odjemnega mesta. Opominov ne zaračunava . V opominih pred odklopom se navede rok za naknadno izpolnitev obveznosti.
Pri snagi vas bodo štiri krat letno opozorili na veše dolgove, po tem pa bodo vložili izvršbo. Opominov ne zaračunavajo.

O tem, kako zavzeti so pri izterijavi in odklapljanju svojih naročnikov mobilni operaterji, si lahko preberete na tej povezavi

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Aaron-Heydar 02.03.2012, 21:26:26
Prav "lepo" je stanje v naši državi.
dias 23.04.2013, 15:35:36
Za SIOl to sploh ni res. Jaz sem enega en mesec nekam založil, še preden sem dobil drugega so me že klicali po telefonu in mi zagrozili z izklopom, če ga takoj ne plačam.