MALI NASVETI ZA VELIKE PRIHRANKE

Kje vam skozi prste spolzi največ denarja?

Natisni
Skorajda ni družine, ki ne bi skušala varčevati. Poglejmo, kje nam skozi prste spolzi največ denarja in čemu bo treba narediti konec, če bomo hoteli normalno živeti.

Na cekin.si smo malce pregledali naše potrošniške navade in ugotovili, da nam ogromno denarja spolzi skozi roke. Po domače povedano: vsak mesec zapravimo vse, kar imamo. Marsikdo bo pripomnil, da pri slovenskih plačah to ni težko, a včasih je treba priznati, da smo preveč zapravljivi, nepazljivi ali pa celo malomarni ter leni in pač zapravimo več, kot bi bilo treba. Ne priznate? Preglejte najbolj pogoste načine nepotrebnega zapravljanja in skoraj zagotovo se boste v katerem prepoznali tudi sami.

denar v odtoku
denar v odtokuFOTO: iStockphoto

1. Škodljive navade in razvade
Ste kdaj sešteli, koliko denarja ste zmetali za škodljive navade in razvade? Ste? Dobro. Sedaj pa k temu znesku dodajte še ves izgubljeni dohodek zaradi bolniških, ki so se vam in se vam še bodo nabrale kot posledica nezdravega načina življenja. Zdravje pa bo vedno bolj vplivalo tudi na višine zavarovalnih premij življenjskih in naložbenih zavarovanj, vedno bolj pogost pojav pa so tudi zdravniški pregledi za ljudi, ki želijo najeti dolgoročni kredit.

nakupovalka
nakupovalkaFOTO: iStockphoto

2. Prekoračitev dovoljenega stanja, krediti in kreditne kartice
Vsak mesec prekoračite dovoljeno stanje na tekočem računu, za pokritje mesečnih obveznosti redno uporabljate kreditne kartice ali pa celo kredit? Zagotovo ste si izbrali najdražjo obliko življenja. Za vas bi morali naslov članka spremeniti v: "Že prejšnji mesec sem zapravil vse, kar imam!“ Zaradi visokih obresti lahko letno iz vaše denarnice izpuhti tudi več kot tisoč evrov, čeprav si ne boste privoščili nič posebnega.

3. Plačevanje nepotrebnih stroškov mobilne telefonije
Ste prepričani, da imate stroške telefoniranja pod nadzorom? Ste? No, samo toliko, da se dobro razumemo, če plačate mobilnemu operaterju več deset evrov vsak mesec, potem cena pogovorov ni 'nič evrov na minuto', kajne? Pa tudi telefon, ki ga plačujete dve leti, v resnici ne stane en evro. Zato naj vas ne zanesejo mamljive ponudbe različnih operaterjev in razmislite, ali v resnici potrebujete vsak mesec tisoče SMS-ov, ure pogovorov, gigabite prenesenih podatkov in telefon, ki zna kuhati. Prilagodite stroške mobilne telefonije dejanskim potrebam in ne maksimalni količini denarja, ki jo zato lahko namenite.

4. Zapravljanje za znane blagovne znamke
Ko se na koncu meseca sprašujete, kam je šel vaš denar, poglejte, kaj imate oblečeno in obuto, ter seštejte cene. Poglejte še v omaro s kozmetiko in ne nazadnje tudi v hladilnik. Premislite, pri koliko predmetih ste plačali več zaradi blagovne znamke. Se še sprašujete, kam je šel vaš denar? Preberite ime na vaši torbici.

5. Držanje jezika za zobmi
Star slovenski pregovor pravi: "Kdor jezika špara, kruha strada“. Zagotovo ste se že znašli v situaciji, kjer vam je nekdo za storitev ali izdelek zaračunal več, kot je bilo dogovorjeno. Pa ste bili enostavno tiho, ker se vam ni dalo pregovarjati. Kdaj ste se nazadnje pogajali za ceno določenega izdelka? Nekateri najbrž še nikoli. A prav s pogajanji in sodelovanjem pri določanju cen izdelkov in storitev, ki jih kupujete, lahko prihranite ogromno denarja.

6. Neorganiziranost
Veste, koliko znašajo vaši mesečni stroški? Koliko zapravite za hrano, obleke, razvedrilo in rekreacijo? Veste, kakšno je vaše trenutno stanje na računu? Če ne, tudi zagotovo ne veste, koliko denarja ste po nepotrebnem zapravili, lahko pa vam povemo mi. Preveč!

Zapravljanje
ZapravljanjeFOTO: iStockphoto

7. Ležanje denarja na tekočem računu
Ali veste, koliko obresti dobite, če vam denar leži na tekočem računu? Skoraj nič. Zato je ležanje denarja na tekočem računu skoraj enako zapravljanju. Tudi manjše zneske lahko kratkoročno vežete ali pa si denar nakažete na varčevalni račun, pri katerem so obresti višje. Verjemite, na dolgi rok se pozna vsak evro.

8. Vztrajanje pri neugodnih ponudnikih
Marsikdo še nikoli ni niti pomislil na zamenjavo banke, ponudnika kabelske televizije, distributerja električne energije, ponudnika interneta, enostavno zato, ker ima primerjanje ponudb in menjavo ponudnikov za komplicirane. A razlike so lahko ogromne in v mesecu dni vam zaradi vztrajanja pri neugodnem ponudniku skozi roke spolzi tudi več kot 100 evrov.

Se pri nakupovanju težko ustavite?
Se pri nakupovanju težko ustavite?

9. Impulzno nakupovanje
Če se odpravite nakupovati, ne da bi vedeli, kaj mislite kupiti, in se odločate šele v trgovini, ste na zanesljivi poti, da bo vaš račun na blagajni višji, kot ste pričakovali. Najbolj trdovratni zagovorniki racionalnega nakupovanja vam bodo svetovali: vse, kar potrebujete, si napišite na listek in poleg izdelkov tudi pričakovane cene. V trgovino se odpravite z računalom in sproti računajte, koliko boste zapravili. Nasvet je mogoče res malce radikalen, toda vseeno vam svetujemo, da si, preden greste v trgovino, določite znesek, ki ga boste zapravili, in da seštejete cene izdelkov v nakupovalni košari, preden greste na blagajno.

10. Izključevanje električnih naprav
Koliko električnih naprav imate trenutno priključenih v stanovanju? Televizijo, DVD, računalnik, napajalnik za telefon, pralni stroj, sušilni stroj, radio ... Večina teh naprav potrebuje električno energijo, tudi kadar je ugasnjena. Dvomite? Na televiziji imate rdečo lučko, ki kaže, da je televizija ugasnjena, enako je z računalnikom, na DVD-ju se vam prikazuje ura, prav tako na radiu ... Torej imate hišo polno električnih naprav, za katere mislite, da so ugasnjene, a v resnici niso. Raziskave so pokazale, da naj bi bile odgovorne za več kot 10 % porabe vse električne energije v gospodinjstvih. Rešitev: iztaknite kabel.