PREMOŽENJE

Dijak ali študent prejme 4,50 evra bruto na uro, delavci pa ...

Natisni2
Nedopustno je, da imamo določeno minimalno urno postavko za opravljanje dijaškega in študentskega dela, minimalne urne postavke za slovenskega delavca pa žal ne, je slišati.

Ker ocenjuje zakon o delovnih razmerjih za pomanjkljiv, številni delavci pa so kljub pridnemu delu reveži, je nepovezani poslanec Andrej Čuš v obravnavo v DZ vložil predlog zakona, s katerim bi določili minimalne pravice delavcev. Nihče ne bi smel bil plačan manj kot pet evrov bruto na uro, je povedal.

"Nedopustno je, da imamo določeno minimalno urno postavko za opravljanje dijaškega in študentskega dela, minimalne urne postavke za slovenskega delavca pa žal ne," je dejal Čuš.

Tako se v praksi dogaja, da dijak ali študent prejme plačilo v višini 4,50 evra bruto na uro, delavec pa lahko tudi le 2,60 evra bruto. Najnižja zakonito določena plača v Sloveniji je namreč 313 evrov bruto, in sicer po kolektivni pogodbi za dejavnost železniškega prometa, je pojasnil.

Jeza
JezaFOTO: Thinkstock

Kaj bi bilo treba še urediti?

Poleg določitve minimalne urne postavke v višini pet evrov bruto na uro bi Čuš z zakonom o minimalnih pravicah delavcev uredil tudi plačilo dodatkov za delo v posebnih pogojih (30 do 135 odstotkov urne postavke) ter za nadurno delo (130 do 235 odstotkov urne postavke), dežurstvo pa bi se moralo šteti v delovni čas, sicer delavcu pripadajo plačilo v višini 100 odstotkov urne postavke in vsi dodatki za posebne pogoje.

Z zakonom bi določili tudi minimalni letni dopust ter v slovenski pravni red v celoti prenesli evropsko direktivo o delovnem času, po kateri je najdaljši delovni teden skupaj z nadurami omejen na 48 ur.

"S tem zakonom skupaj s sindikati sporočamo, da je v času gospodarske rasti ter deljenja mnogih privilegijev in odpustkov čas, da tudi slovenski delavec začne dostojno živeti," je povzel poslanec.

Predlog zakona o minimalnih pravicah delavcev so pripravili v Konfederaciji slovenskih sindikatov, katerega predsednik Gvido Novak je povedal, da so se zaradi bližajočih se volitev in želje ostati apolitični odločili, da ga v zakonodajni postopek vloži nepovezani poslanec.

Tisti poslanci, ki so so jim predlog zakona pokazali - tako iz koalicije kot opozicije - so ga podprli, je povedal Novak. Vlada mu sicer nasprotuje, ker ni usklajen z Ekonomsko socialnim svetom, je dodal in izrazil upanje, da bodo "poslanci držali besedo in s tem pokazali, da jim je mar za ljudi".

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
dho 20.01.2018, 12:15:09
Pokradli so nas, in še kradejo, kjer se le da. Kradejo nas z nesramno visokimi plačami, pravijo da je vse to legalno, seveda je legalno, saj so si lopovi prikrojili zakone in predpise po svojih željah. Kako jih ni sramota prejemat tako visoke plače, metem ko navadni državljani garajo za 500 _ 600 €, upokojenci pa pokojnine med 400 _ 500 € Sramota, fuj in fej.
Primorecc 17.01.2018, 11:19:16
Študenti na banki prejemajo povprečno plačo 560€ za poln delovni čas in so prikrajšani za vso blaginjo tako, da ne sprenevedat, da je študentsko delo dobro plačano, gre samo za poceni delovno silo, ker drugače mladi ne dobijo delo. Naj ukinejo že enkrat študentsko delo bomo videli takoj koliko je gospodarstvo zmožno zaposlovati. Da ne govorim o ostalih delih kjer se še bolj ubijaš kot študent in povprečno zaslužiš od 540 do 650€ na mesec. Sem za minimalno urno postavko, raje kot minimalno plačo in ta naj bo 6€.