PREMOŽENJE

Nada je bila šokirana, ko je dobila račun za elektriko

Natisni
Še vedno obstajajo številni, ki ob pogledu na položnice doživijo šok. To še posebej velja za račune za dobavo električne energije. Zato je dobro poznati nekaj zvijač, s katerimi boste privarčevali kakšen evro. 

Ali ste vedeli? 

Tudi neaktivni polnilci ali adapterji lahko porabljajo električno energijo, zato jih po končani uporabi odstranimo iz vtičnice.

Mnogo sodobnih gospodinjskih aparatov, kot so pralni stroj, sušilni stroj in pomivalni stroj, imajo tudi tako imenovane varčne programe. Z njihovo redno uporabo lahko mesečno prihranite kar nekaj elektrike.

Hladilnik in zamrzovalnik sta med največjimi porabniki električne energije v gospodinjstvu, zato je pomembno, da ju ne vzdržujete na prenizkih temperaturah. Idealna temperatura hladilnika je med 4 in 5 °C, zamrzovalne skrinje pa – 18 °C.

Vsa domača elektronika, na primer TV, hi-fi, računalniki in podobno, v "ugasnjenem" stanju, ki je pravzaprav stand-by (ko na aparatu še vedno gori lučka), porabi približno 10 odstotkov energije. Privarčujemo tako, da aparate popolnoma izklapljamo iz omrežja.

V hladnih mesecih lahko skozi okna in vrata, ki slabo tesnijo ali so priprta, uide kar do 15 odstotkov energije. Prostore raje vsak dan prezračite tako, da za nekaj minut odprete okna na stežaj.

Stroški električne energije
Stroški električne energijeFOTO: iStock

Le varčevanje ne bo dovolj

A varčevanje pogosto ni dovolj, da bi lahko račun za električno energijo znižali do te mere, da se vam privarčevano konkretno pozna na stanju vaše denarnice. Zato je dobro, da raziščete ponudbo na trgu. Pri tem vam lahko pomaga kalkulator, s katerim boste odkrili možne prihranke.

Izkušnje ljudi

Pred časom je o tem, kako je privarčevala na položnicah za električno energijo, spregovorila Nada Majnik. Ker je v poletnem času prejemala račune za elektriko v višini 90 evrov, se je odločila, da bo temu naredila konec. Odločila se je za zamenjavo dobavitelja in izbrala GEN-I. Ob isti porabi elektrike za gospodinjska opravila, ki se jim ni mogoče izogniti, ter ogrevanje zdaj plačuje skoraj polovični znesek oz. 55 evrov. Majnikova je poudarila, da ji ta razlika pomeni ogromno, saj tako pridobi denar za plačilo drugih položnic ali pa ji denar ostane. Tako Majnikova z istim denarjem zdaj plačuje namesto ene kar dve položnici. 

Ne želite si komplicirati življenja z menjavo dobavitelja? 

Če tako razmišljate, potem najverjetneje ne veste, kako poteka menjava dobavitelja električne energije. Gre za čisto preprost postopek. "Jaz sem si to želela, ker sem vedela, zakaj sem šla v to; stresa pa nisem čutila nobenega, ker se med zamenjavo ni zgodilo nič takega, kar bi bilo lahko stresno. Najprej sem mislila, da bom morala vse sama urejati, in me je skrbelo, kako mi bo to uspelo. Potem pa me je gospod iz podjetja GEN-I, ki sem ga izbrala, potolažil, da vse uredijo oni. Jaz samo pri prejšnjem dobavitelju poravnam vse položnice in to je to," je svojo izkušnjo predstavila Majnikova.

Zamenjava je zelo preprosta: ni birokracije, ki bi povzročala sive lase, ni dodatnih stroškov, pri prehodu na drugega dobavitelja pa ne pride do izpada dobave elektrike. Prav tako ni posegov v omrežje.

Z novim dobaviteljem prek pošte podpišete novo pogodbo, nato pa je on tisti, ki vse uredi z dosedanjim dobaviteljem in z operaterjem omrežja.

Več o postopku zamenjave dobavitelja si lahko preberete TUKAJ.

Elektrika
ElektrikaFOTO: iStock

Menite, da varčevanja ne potrebujete, saj niste v finančni stiski? Z denarjem morajo racionalno ravnati vsi, ne le tisti, ki so na tesnem z denarjem. Prihranki so namreč veliki in z njimi si lahko privoščite marsikaj. Če boste tako ravnali na vseh področjih, boste ugotovili, da skozi okno mečete na stotine, če ne kar na tisoče evrov.

Zato pohitite in storite prvi korak, da temu naredite konec: le še do 31. oktobra priGEN-I poteka akcija "Naša najugodnejša ponudba električne energije 2017/2", s katero si lahko zagotovite občutne prihranke na vaših računih za elektriko za celo leto.

Kalkulator
Kalkulator

Sponzorirana objava