PREMOŽENJE

Javni uslužbenci: najslabše plačani bodo dobili 1050 evrov regresa

Natisni0
Pogoji za izplačilo višjega regresa najslabše plačanim javnim uslužbencem so izpolnjeni.

Za regres v javnem sektorju bi po vladnem predlogu letos skupno namenili nekaj več kot 140 milijonov evrov. Kot je pred časom pojasnila državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, bi bil strošek po sindikalnem predlogu, ki je za tiste z najnižjimi plačami predvideval 1100 evrov, za ostale 900 evrov regresa, 2,65 milijona evrov višji.

Najslabše plačani javni uslužbenci so včeraj zvečer izvedeli, da bodo dobili 1050 evrov regresa. To je potrdil minister za javno upravo Rudi Medved, ki je za nacionalno televizijo dejal, da so aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti že podpisali dva ali trije sindikati, kar pomeni, da so pogoji za izplačilo regresa za javne uslužbence v višini, kot ga je predlagala vlada, že izpolnjeni. 

Kdo je podpisal aneks?

Na pristojnem ministrstvu so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedali, da sta aneks podpisala Sindikat Glosa in Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J.

Spomnimo, da je vlada na zadnjih pogajanjih sindikatom ponudila, da večina v javnem sektorju dobi regres v višini minimalne plače, to je 886,63 evra, omenjeni višji znesek pa je namenjen tistim, katerih plača ne presega minimalne. A kaj, ko sindikati s tem niso bili zadovoljni, saj so želeli več. 

PREBERI ŠE
Koliko regresa naj bi dobili v javnem sektorju in zakaj sindikati niso zadovoljni?

Če aneksa ne bi podpisal nihče od sindikatov, bi to pomenilo ohranitev obstoječega stanja in bi vsi javni uslužbenci, tudi najslabše plačani, dobili regres zgolj v višini minimalne plače. Za omenjeno kolektivno pogodbo in anekse, ki se k njej sklepajo, ni določen poseben kvorum, in zadostuje, da k podpisu pristopi zgolj en sindikat.

Minister je dejal, da si želijo, da do srede do 15. ure pride aneks podpisati čim več sindikatov javnega sektorja "in s tem priznajo, da je regres v višini, kot ga je predlagala vlada, dobra rešitev".

PREBERI ŠE
Regres, izplačan po starem: ali vam vrnejo preveč plačane davke?

PREBERI ŠE
Regres: preverite, koliko ga dobijo v nekaterih podjetjih

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI