PREMOŽENJE

'Česa takega v Dubrovniku še nisem doživel'

Natisni11
Če letos dopust preživljate na Hrvaškem, potem bodite pozorni na cene. To velja tudi za druge države, saj so prav turisti pogosto tarče ljudi, ki želijo na hitro zaslužiti.  

Dubrovnik
DubrovnikFOTO: AP

Dubrovnik je znan po vrtoglavih cenah ... celo sladoleda. In kako otroku reči ne, če si tega zaželi. Hrvaški mediji so objavili zgodbo očeta, ki je bil na dubrovniški plaži z dvema otrokoma. Mlajši sin je po kosilu zaspal kar na plaži, hči pa se je v vročini želela osvežiti s sladoledom. 

Oče je zgodbo delil na Facebooku. Dejal je, da ob plaži prodajajo sladoled, a da so cene res visoke. 38 hrvaških kun za običajen sladoled, kar znese 5,13 evra. Kakšnih 500 metrov stran pa je trgovina, kjer so cene normalne. A kako pustiti mlajšega otroka samega na plaži in iti z drugim do trgovine? Ali kako majhno hčerko poslati samo do trgovine? Misija nemogoče, si je mislil oče in deklici dal 50 kun (6,76 evra), naj gre do prodajalca. Naročil ji je, naj obvezno vzame vrnjeni drobiž. 

Deklica je šla do prodajalca in oče jo je spremljal s pogledom. Kaj hitro pa je videl, da se mlajši prodajalec vrača z njegovim otrokom k njemu, in sicer brez sladoleda. Prodajalec je namreč želel očeta opozoriti, da je cena kar visoka in ga je želel vprašati, ali s se z nakup strinja. 

Očeta, ki je poznal cene, je njegova gesta tako navdušila, da se je odločil prodajalca nagraditi z 12 kunami (1,62 evra). "Iskrena hvala, saj česa takega še nisem doživel. Spij kavo v mojem imenu," je zapisal navdušeni oče dveh otrok in poudaril, da se mladenič s tem denarjem ne bo obogatil, on pa ne bo obubožal, čeprav ni bogataš, da se lahko razmetava z denarjem. 

Lepa zgodba, a treba je opozoriti, da te dni hrvaški mediji poročajo o primerih, ko prodajalci tujim in domačim turistom prodajajo hrano in pijačo ter zaračunavajo storitve nekajkrat dražje kot je to običajno. Spletna stran Dnevnik.hr tako poroča, da v trgovini na otoku Kaprije pri Šibeniku za običajen sendvič zaračunavajo 62 kun oz. 8,37 evra. V isti trgovini je šokirana ženska za 20 dekagramov zimske salame odštela 44 kun, kar je 5,94 evra. To pomeni, da je kilogram omenjene salame kar 220 kun oz. 29,72 evra. 

Na udaru so tudi turisti, ki se odločijo za vožnjo s taksijem. Te dni so hrvaški mediji poročali o primeru, ko je britanski par plačal od letališča Zadar do nastanitve kar 793,50 kun, kar je 107,20 evra. To pomeni, da je taksist računal en kilometer 60 kun oz. 8,11 evra, so izračunali hrvaški novinarji. 

PREBERI ŠE
Oropana sredi Zadra, sobodajalec je naredil to!

Če letos dopust preživljate na Hrvaškem, potem bodite pozorni na cene. To velja tudi za druge države, saj so prav turisti pogosto tarče ljudi, ki želijo na hitro zaslužiti.