PREMOŽENJE

'Moji otroci ne bodo dobili mojega denarja'

Natisni4
Zakaj nekateri premožnejši starši ne želijo otrokom prepustiti denarja?

Številni bogataši se odločajo, da otrokom po smrti ne pustijo niti centa. Zakaj? Zato, ker so prepričani, da jih bodo s tem le razvadili, pokvarili in da jim bo bogata dediščina uničila življenje. 

Običajno pa so prav navadni smrtniki tisti, ki ne želijo, da se njihov otrok "muči" v življenju ter mu zato že od malih nog postrežejo z vsem. Rešujejo konflikte namesto njih, pišejo domače naloge, plačujejo za dobre ocene, stojijo v vrstah in namesto njih opravljajo določene obveznosti ... Ob tem pozabljajo, da svojim otrokom s takim ravnanjem delajo več škode kot pa koristi. Otroka imate zato, da ga pripravite na življenje. Opremite ga z veščinami in znanjem, kako preživeti in kako živeti. Kako se spopadati s stresom, kako zaslužiti denar, kako delati in poskrbeti za sebe in lastne potrebe, nato pa še za potrebe družine, ki si jo bo nekega dne sam ustvaril. 

To se bo zgodilo z vašimi otroki, če jim boste kupili vse - stanovanje, avtomobil ...

Gordon Ramsay ima pod palcem skoraj 140 milijonov evrov. Britanec je kuharski mojster, ki niza uspehe, in je tudi oče štirih otrok. Živijo skromno, potujejo kot navadni smrtniki. Pravi, da imata z ženo dogovor o tem, da bo vsak otrok prejel le 25 odstotkov vrednosti izbranega stanovanja, preostalo razliko pa bodo morali kriti sami. "Ne gre za zlobo. Pač ne želiva, da so najini otroci razvajeni," še dodaja. 

Gordon Ramsey
Gordon RamseyFOTO: Reuters

Stingima 260 milijonov evrov. Oče šestih otrok je leta 2014 dejal, da njegovi otroci ne bodo podedovali niti kovanca. Morajo delati, pravi in dodaja, da se tega pravila tudi držijo. 

Elton John ima več kot 415 milijonov evrov. Je oče dveh otrok. "Fanta imata neverjetno življenje in ne bom se pretvarjal, da temu ni tako. Nista "normalna" otroka. Toda kljub temu jima nudiva občutek normalnosti, učiva ju spoštovanja do denarja in do dela," je dejal. 

Simon Cowell je že večkrat dejal, da ne verjame v prenos premoženja iz generacije v generacijo. Poudarja da bo denar, ki ga je zaslužil, najverjetneje podaril humanitarnim organizacijam za pomoč otrokom in hišnim ljubljenčkom. Gre za skoraj 480 milijonov evrov. "Pomembno je, da otroku ponudite dovolj možnosti, da v življenju uspejo sami, da se jim posvetite ter da jih naučite tistega, kar veste sami," dodaja. 

Tudi režiser George Lucas, ki ima pod palcem 4,6 milijarde evrov, razmišlja podobno. Je oče petih otrok, že sedaj pa denar podarja humanitarnim organizacijam, še posebej tistim, ki se ukvarjajo z izobraževanjem otrok in mladine. 

V tej skupini so se znašli tudi Michael Bloomberg, Mark Zuckerberg, Warren Buffett, Bill Gates ...

Zakaj mati petletnice zahteva plačilo najemnine in stroškov?

Kako živeti s tem, kar imam? Na to vprašanje ne znajo odgovoriti niti številni odrasli, ki so tudi starši. Bi pa morali znati! Strokovnjaki menijo, da bi morali otroke že od ranih let učiti ravnanja z denarjem. Če menite, da jih bo tega naučil šolski sistem, se motite. Zato nikar ne pustite svojega otroka odrasti v osebo, ki ne zna izpolniti položnice in ki se bo celo življenje boril z minusi na bančnem računu

Bogataši poudarjajo, da je že dejstvo, da imajo njihovi otroci dostop do najboljše izobrazbe, velika investicija in dobra popotnica za življenje.

KOMENTARJI (4)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
hladnajesen 20.08.2018, 8:29:41
Kot da gremo iz ene skrajnosti v drugo! Strinjam se s tem, da če otroku daš vse, mu kupiš avtomobil, hišo in vse, kar je možno, le-tega sploh ne zna ceniti in mu nič ne pomeni. Zgubi tudi motivacijo za delo, ker itak že vse ima! Po drugi strani pa, da otroku ne zapustiš niti centa, pa spet ni prav. Če ne boš pomagal lastnemu otroku, komu pa potem boš?
RamzesII 18.08.2018, 13:32:53
No ja, čeprav ne vem od kot jim jamstva za njihovo prepričanje, da se njihovim otrokom ne bo zalomilo.
Tomaz1980 18.08.2018, 9:30:23
V redu, v redu... Prav, kakor hočejo! Samo potem naj tile zgoraj opisane znane osebnosti od lastnih otrok NE pričakujejo, da jim bodo menjali plenice in jih obiskovali, ter negovali! Naj si najamejo patronažne sestre.
Transformerji 18.08.2018, 9:09:03
Dober članek ; vendar priznajmo, da so tudi obratni primeri - ko starši zaradi lastne nesposobnosti izgubijo premoženje na račun bančnih posojil, otroci naj bi jih pa odplačevali. Pa noben otrok od teh neumnosti ni imel prav nobene koristi.