VZGOJA ZA USPEH

Naučite otroka tega in imel bo več denarja

Natisni0
Da o osebnem zadovoljstvu in sreči sploh ne govorimo. 

Zanimivo je, kako bogataši in šefi tehnoloških velikanov vzgajajo lastne otroke. Medtem ko njihova industrija razvija in ponuja "kradljivce dragocenega časa", sami berejo knjige in svojim otrokom prepovedujejo oz. omejujejo uporabo naprav. Med njimi so tudi Mark Zuckerberg, Elon Musk in drugi, ki svoje odločitve tudi ponosno razkrivajo javnosti. 

Avtor Tom Corley, ki že dolga leta preučuje navade bogatašev in sedaj tudi vzgojo njihovih otrok, je ugotovil, da so bogataši glede uporabe tehnologij v lastnem domu zelo previdni.

Corley je primerjal dnevno rutino 233 bogatih posameznikov z rutino 128 posameznikov, ki imajo zelo nizke dohodke. Ugotovil je, da bogataši sledijo pravilu ene ure. Bogataši namreč vsak dan vsaj eno uro posvetijo aktivnosti, kot je na primer telovadba, branje knjig, meditacija, sprehod in podobno. Temu pravijo aktivni počitek. Manj premožni so tudi počivali, a z eno veliko razliko – gledali so televizijo, dremali, brskali po telefonu ... In sicer več ur na dan. Dragoceni čas so torej porabili za ... v bistvu nič.  

Bogataši vedo, kako je ta čas dragocen, tako da ga vložijo v sebe oz. v aktivnosti, s katerimi delajo na sebi. Corley je zaznal tudi, da se številni bogataši v prostem času udeležujejo izobraževanj, nekateri celo poučujejo in delijo znanje z drugimi. Zelo razširjeno je prostovoljstvo, branje knjig in podobno. Poležavanje in brskanje po telefonu razumejo kot zapravljanje dragocenega časa. 

Tako vzgajajo tudi lastne otroke. Uporaba tehnologij je omejena. Ko jo uporabljajo, jo le v izobraževalne namene. Muskovi otroci na primer hodijo v posebne šole, v katerih se izobražujejo tudi otroci drugih šefov tehnoloških velikanov. V teh šolah naj bi se učili življenjskih lekcij, uporabnih stvari, inovacij, spodbujajo kreativnost, delo, razmišljanje, iskanje rešitev, preživetja v naravi ... Za tisto, kar se "običajni" otroci učijo v državnih šolah, pa uporabijo tehnologijo: na primer preverijo, katerega leta se je kaj zgodilo, najdejo informacije, formule ... Tisto, kar se "običajni" otroci morajo učiti na pamet in tako ostajajo brez dragocenega časa, energije in volje do učenja. 

Bogataši vedo, da je znanje zelo pomembno. A očitno se njihova definicija znanja zelo razlikuje od naše. Če boste vaše otroke učili veščin, ki jih razvijajo bogati otroci, jim boste dali pomembno darilo za celo življenje. Uspešnejši bodo in posledično tudi bogatejši. 

PREBERI ŠE
Pozabite na luksuzne avtomobile in nepremičnine. To so novi simboli razkošja elite

Izsledite neproduktivne navade, ki jih imate vi in jih prenašate tudi na otroka. Pri otroku podpirajte razvoj veščin in primernega odnosa do tehnologij. Naj otrok počiva, a naj to ne bo večurno bolščanje v televizijo ali telefon. Poskrbite tudi, da se otrok druži s svojimi vrstniki in naj neguje prijateljstva. Vse to jim bo v veliko pomoč, ko bodo odrasli, saj je Corley ugotovil, da imajo ti otroci več možnosti za dobre ocene, dobre službe in odlične zaslužke. Da o osebnem zadovoljstvu in sreči sploh ne govorimo. 

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI