PREMOŽENJE

Tega leta naj bi prišlo do recesije

Natisni1
Recesija - nič več vprašanje če, temveč kdaj.

Recesija - nič več vprašanje če, temveč kdaj.
Recesija - nič več vprašanje če, temveč kdaj.FOTO: iStock

Več kot tri četrtine ameriških ekonomistov glede na anketo Nacionalnega združenja poslovnih ekonomistov (NABE) pričakuje, da bodo ZDA do konca leta 2021 padle v recesijo. Večina jih sicer pričakuje, da bo ameriška centralna banka letos nadaljevala z zviševanjem ključne obrestne mere.

Deset odstotkov vprašanih meni, da bo do recesije prišlo letos, 42 odstotkov jih ocenjuje, da se bo to zgodilo prihodnje leto, 25 odstotkov pa jih je odgovorilo, da se bo gospodarstvo skrčilo v letu 2021. Ostali so ocenili, da bo do recesije prišlo kasneje ali pa niso odgovorili, je danes objavil ameriški medij Bloomberg. Raziskavo je združenje izvedlo med 30. januarjem in 8. februarjem med okoli 300 ekonomisti.

PREBERI ŠE
Pričakujejo novo veliko krizo. Kdaj in zakaj?

Raziskava NABE je sicer še pokazala, da so ekonomisti neenotni glede vpliva procesa zmanjševanja bilance ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) - približno petina jih je ocenila, da vpliva na stroške za kratkoročne vire financiranja ne bo, petina jih je menila, da se bodo stroški zvišali za 25 bazičnih točk, okoli petin pa, da se bodo zvišali za 50 bazičnih točk ali več.

"Obstaja razkorak med tem, kar ocenjujejo v NABE in kar na trgu menijo o ravnanju Feda glede bilance," je ocenila glavna ekonomistka pri Manulife Asset Management in vodja raziskave Megan Greene. Trg po njenih besedah računa na to, da letos ne bo več zvišanj obrestnih mer, medtem ko večina ekonomistov NABE pričakuje eno ali dve zvišanji.

PREBERI ŠE
Nova kriza je za vogalom. Preverite, kako hudo bo

Nekaj manj kot četrtina jih pričakuje zvišanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke na tri odstotke, preden bo Fed začel mero zniževati. 11 odstotkov jih je ocenilo, da bo naslednja poteza Feda znižanje obrestne mere.

Ameriško ministrstvo za trgovino bo ta teden objavilo podatke o rasti bruto domačega proizvoda (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju, z objavo katerih zamuja zaradi prekinitve financiranja vlade. Ekonomisti po raziskavi Bloomberga pričakujejo, da se je gospodarska rast na letni ravni ohladila na 2,5 odstotka, potem ko je v tretjem četrtletju znašala 3,4 odstotka.

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
TeutonicKnight 25.02.2019, 17:28:33
Recesija in potem spet 10 let kraje in mahinacij ter narediti še več revežev...in bogataše še bogatejše....ta svet je utopija....