PREMOŽENJE

Storite to in imeli boste več denarja

Natisni0
Vse je odvisno od vas in vaše discipline.

Vsi si želimo več denarja, ki bi nam omogočil mirnejše življenje in varno prihodnost. Toda ... številni tega miru in varnosti nimajo. Najhuje je, ko se človek mora spoprijeti s težavami in preprekami, ki mu uničujejo življenje. Spoznanje, da smo za nastale razmere morda tudi sami krivi, je boleče. Tudi ko je govor o osebnih financah.

Zato razmislite o sledečem:

Zahtevajte več

Ste tudi vi med tistimi delavci, ki sprejmejo, kar jim delodajalec ponudi? Če reče, da boste delali za minimalno plačo, prikimate. Če se odloči, da boste delali 60 ur na teden, brez plačanih nadur in za minimalno plačo, prikimate. Morda v sebi potiho upate, da vas bo nekega dne nagradil, saj bo ugotovil, da ste res "pridni".  

Potrebujete streznitev: nikoli ne dovolite, da vas nadrejeni dojema kot "pridne". To je na neki način celo žalitev, ko govorimo o razmerju delavec – nadrejeni. Vi ste tam, da za dogovorjeno plačilo opravite dogovorjeno delo. Vse, kar delate več, vam mora delodajalec plačati ali omogočiti koriščenje nadur. Če delate več, se s tem morate strinjati tudi sami, nadure ne smejo biti vsiljene. 

Zahtevajte povišico! Na pogovor z nadrejenim se dobro pripravite in za vsak evro povišice pripravite argument, ki ga šef ne bo mogel ovreči. Če povišico zavrne, začnite iskati drugo službo. Pojdite tja, kjer vas bodo cenili in dobro plačali. Torej, če želite v letu 2019 več denarja, določite znesek plače, pod katerega ne greste. Ker na slovenskem trgu vlada pomanjkanje (določene) delovne sile, so nekateri delavci res v veliki prednosti in imajo pogajalske niti v svojih rokah. Izkoristite to! V spodnjem članku preverite, za katere kadre se delodajalci borijo ... varilci, saj veste, da ste med njimi! Boste torej delali za minimalca?!

PREBERI ŠE
Zavod objavil seznam poklicev, ki jim slabo kaže

PREBERI ŠE
Kako izpogajati povišico v letu 2019?

Kaj vam bo denar, če ne znate z njim

Lahko imate milijone, a kaj, ko ste vedno na beraški palici. Kako je to mogoče, se sprašujete. Pobrskajte malo po slovenskih forumih, na katerih ljudje sprašujejo, kako naj preživijo z 2000 evri neto plače. Brez otrok, v lastniškem stanovanju brez kredita ... ves čas v minusih in dolgovih. Sočasno pa nekateri v najemniških stanovanjih, z otroki in povprečnimi slovenskimi plačami delajo prave čudeže. 

Testirajte sledečo strategijo: če živite v lastniškem stanovanju brez kredita, poglejte, koliko najemnine bi plačevali za tako stanovanje. Določite si mesečno "najemnino" in tako vsak mesec na stran dajte določeni znesek. Dejstvo je, da imate veliko srečo, da ste brez stanovanjskega kredita in z lastno streho nad glavo.  

Na naši spletni strani Cekin.si smo že večkrat poudarili: spoštujte vsak cent. Prav drobiž je ključnega pomena, ki določi, ali boste ves čas brez prebite pare ali pa boste mirno živeli. 

PREBERI ŠE
Ne veste, kam je izginil desetak iz vaše denarnice?

Vi ste šef

Vajeti vašega finančnega življenja vzemite v svoje roke. Postavite temelje: koliko zaslužim in koliko porabim? Pravilo je, da zapravite toliko, kolikor zaslužite. 

Določeni stroški imajo prednost: ko prejmete nakazilo, plačajte najemnino ali obrok kredita za stanovanje, nato položnice. Naredite seznam, kaj potrebujete v gospodinjstvu, in se odpravite v trgovino na en velik nakup. Skušajte kupiti hrano in druge stvari za ves mesec, tako da boste čez mesec kupovali le nujne stvari – svež kruh, mleko, sadje in zelenjavo ... Tudi za te nakupe določite znesek in ga ne prekoračite. 

Če imate več kartic in ste na vsaki v minusu, boste morali sestaviti finančni načrt, s katerim se boste rešili iz temačnih globin dolgov. Številnim ne uspe, saj se ne držijo načrta ali pa ga sploh ne uspejo sestaviti, saj se ničemur ne želijo odpovedati. Dokler ne poravnate dolga, boste že preživeli brez obiska kina ali kozmetičarke.

PREBERI ŠE
Kako je v enem letu privarčevala kar 26.000 evrov?

Mečete denar skozi okno?

Razmislite, kaj so tiste stvari, ki niso življenjsko nujne in si jih lahko privoščite le občasno. Ali res morate vsak dan na delovnem mestu piti kavo iz sosednjega lokala? Izračun je sledeči: če vsak dan na delovnem mestu spijete kavo z mlekom, ki stane na primer 1,40 evra, to na tedenski ravni znese 7 evrov. Na mesečni 28 evrov, na letni pa kar 336 evrov.

Le za kavo … s tem, da jo boste pili tudi ob drugih priložnostih, ko se boste na primer srečali s prijatelji v mestu ali ko boste šli na sprehod z družino.

Razmislite torej, da si kavo za službo skuhate doma in jo prinesete na delovno mesto. Za vse druge kave pa si rezervirajte določen znesek, ki ga boste na mesečni ravni porabili le za pijače s prijatelji in družino.

PREBERI ŠE
Previdno, ko naročate kavo!

Tudi kosila so nekaj podobnega kot kave. Na delovno mesto si prinesite svojo hrano – tako boste nekaj denarja privarčevali, saj ne boste jedli v restavraciji, pa tudi na sendvičih iz avtomatov ne boste.

Kadite? Finančno se vam ne izplača, obstajajo pa tudi številni zdravstveni razlogi, zakaj je dobro prenehati. 

PREBERI ŠE
Kako vam lahko 3,70 evra na dan spremenijo življenje?

Se ves čas vozite z avtom? 10 minut do službe, trgovine, staršev … Razmislite o javnem prevozu, bolj drzni pa si kupite kolo. Z njim se lahko vozite tudi pozimi. Počutili se boste odlično, ne le zaradi fizične dejavnosti, temveč tudi zaradi zavedanja, da skrbite za čistejše okolje. Pa še več cekinov vam bo ostalo v denarnici.

Hranilnik
HranilnikFOTO: iStock

Vas mučijo brezglavi nakupi?

Za začetek si priznajte, da imate težavo, nato pa razmislite, kako jo boste odpravili. Kupujte le takrat, ko res kaj potrebujete. Kupujte le z gotovino, znesek, ki ga lahko porabite, pa določite že doma. Določenega zneska ne prekoračite.

Če se še vedno ne morete brzdati, razmislite o strokovni pomoči. Čustveno zapravljanje je velik problem: če ste slabe volje ali depresivni, se iz težav rešujte na druge načine in ne z obiskom trgovin.

PREBERI ŠE
Vi bi varčevali, vaš partner pa brezglavo troši? Storite to!

Mečete hrano?

Že to, da hrana konča v smeteh, je nedopustno. Če pa še seštejete, koliko vas to stane, vas bo prepričalo, da se nakupov hrane lotite bolj preudarno. Vse, kar vam ostane od obrokov, shranite in porabite za naslednji obrok ali naslednji dan.

PREBERI ŠE
Europol: TO počnejo s hrano, ki jo jeste!

Vsak mora odkriti svojo strategijo

Nekaterim bolj ustreza, da oblikujejo varčevalni načrt. Vse bolj priljubljen je tisti, ko vsak teden na račun položite tako vsoto denarja, kot je število tednov. Ker je zdaj prvi teden, boste v šparovček vrgli en evro, pri 37. tednu pa 37 evrov. In tako celo leto, vse do zadnjega tedna.

Drugi ob vsakem nakazilu plače na varčevalni račun nakažejo določen znesek. Nekateri vsoto vežejo, tako da še "zbirajo" obresti.

Dobra zamisel je tudi, da uporabljate le bankovce. Vse kovance, ki jih dobite nazaj, shranjujte v hranilniku. Presenečeni boste, koliko vam bo ostalo na koncu meseca. Cent na cent, evro na evro …

Letos se je porodila tudi zamisel, da vsak bankovec za pet evrov, ki bo romal v vaše roke, skrijete v pujska. Znova boste presenečeni, kaj boste čez čas odkrili v njem.

Nekateri so se odločili, da bodo slabe navade povezali z dobrimi. Torej: za vsak nepremišljeno porabljen evro boste v hranilnik položili enako vsoto. Če boste kupili hlače, ki jih res ne potrebujete in stanejo 50 evrov, a so vam tako všeč, boste še 50 evrov dali na stran. Za vsak porabljen evro na cigarete boste enak znesek dali na stran. In tako naprej. 

Nekaterim spet pomagajo aplikacije na pametnih telefonih. Ponudba je kar široka – najdite aplikacijo, ki vam bo všeč, nato pa se lotite nadzora svojih financ.

Le malo več discipline in rezultati so neizbežni

Če imate partnerja, se bosta morala temeljito pogovoriti, kako bosta nadzorovala finance. Sklenite kompromise, načrta pa naj se držijo vsi družinski člani. Tudi vaši otroci, ki se bodo naučili primernega ravnanja z denarjem. Verjemite, da vam bodo čez leta izredno hvaležni. 

PREBERI ŠE
Naučite otroka tega in imel bo več denarja

PREBERI ŠE
Top brano 2018: Bolje biti uspešen avtoličar kot zanič zdravnik

PREBERI ŠE
'Ker te imam zelo rada, ti ne bom dala vsega, česar si želiš'

Otroke, ki prejemajo štipendijo, skušajte naučiti, naj del zneska položijo na varčevalni račun. Nikar jim ne dajajte še mesečne žepnine in še kupujte vse, kar si želijo. Zahtevajte, da del štipendije gre za mesečno vozovnico ali kateri drugi nujni mesečni strošek, na primer račun za telefon. Vaš mladoletnik mora imeti obveznosti.

PREBERI ŠE
Mati zahteva od petletnice plačilo najemnine in stroškov

PREBERI ŠE
Tudi vaš otrok misli, da denar raste na drevesu?

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTARPravila za objavo komentarjev
PREKLIČI