PREMOŽENJE

Tako postajajo milijarderji še bogatejši

Natisni1
Lani so zabeležili rekordno rast premoženja milijarderjev. Kje je bila najvišja?

Premoženje milijarderjev je lani doseglo največjo rast doslej. Povečalo se je za 19 odstotkov na 8900 milijard, ki si jih lasti 2158 posameznikov. Največjo rast bogastva so zabeležili na Kitajskem, kjer sta se najpremožnejšim Zemljanom vsak teden pridružila dva nova milijarderja, kaže poročilo švicarske banke UBS in revizijske družbe PWC.

Kitajski milijarderji so imeli lani pod palcem skupno 1120 milijard dolarjev, kar je 39 odstotkov več kot leto prej. "V minulem desetletju so kitajski milijarderji ustvarili največja in najuspešnejša podjetja na svetu, dvignili so življenjski standard," je dejal predstavnik UBS Josef Stadler. Ob tem je menil, da je to šele začetek. "Kitajska številčna populacija, inovacije na področju tehnologije in rast produktivnosti v kombinaciji s podporo vlade omogočajo izjemne priložnosti za posameznike, ne le za ustavljanje podjetij, temveč tudi za izboljšanje življenj ljudi," je dodal.

PREBERI ŠE
Sredi noči od zaposlenih zahtevali (skoraj) nemogoče

Minulo leto so na Kitajskem vsak teden zabeležili dva nova milijarderja, medtem ko so se skupini najpremožnejših v celotni Aziji vsak teden pridružile več kot tri osebe.

Premoženje ameriških milijarderjev je lani naraščalo občutno počasneje. Ti so imeli pod palcem skupno 3600 milijard dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot leto prej. Lani so zabeležili 53 novopečenih milijarderjev.

PREBERI ŠE
Morda vam gredo na živce, a nekaj morate priznati

Kako je v Evropi?

V Evropi je medtem število milijarderjev naraslo za štiri odstotke na 414, njihovo bogastvo pa se je povečalo za 19 odstotkov.

Strokovnjaki so v poročilu še opozorili, da bi lahko zaostritev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko povzročila manjšo gospodarsko rast v teh državah.

Kitajska bo sicer zaradi ogromnega prebivalstva in tehnološkega napredka "podjetnikom še naprej nudila ugodne pogoje za rast njihovih podjetij", še ocenjujejo v poročilu.

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
nagec123 27.10.2018, 15:44:25
Zato,da imajo eni vsega v izobilju ,mora veliko ljudi trpeti v pomankanju.