PREMOŽENJE

Takšne plače imajo v Nemčiji

Natisni15
Nemci se lahko pohvalijo z bolj polnimi denarnicami.

Zaposleni z univerzitetno izobrazbo so v minulem letu v Nemčiji zaslužili 5113 evrov bruto na mesec, medtem ko je povprečna bruto plača zaposlenih brez formalne izobrazbe znašala 2461 evrov bruto.
Zaposleni z univerzitetno izobrazbo so v minulem letu v Nemčiji zaslužili 5113 evrov bruto na mesec, medtem ko je povprečna bruto plača zaposlenih brez formalne izobrazbe znašala 2461 evrov bruto.FOTO: iStock

Povprečen bruto dohodek delavcev v največjem gospodarstvu v območju evra se je leta 2018 glede na predhodno leto zvišal za tri odstotke. Povprečna bruto plača v Nemčiji je tako lani dosegla 3304 evre, potem ko je bila v letu 2017 pri 3209 evrih, je ta teden objavila nemška agencija za delo.

V agenciji so razloge za zvišanje pripisali višjim plačam ter zvišanju števila kvalificiranih delavcev, ki na splošno tudi bolje zaslužijo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na najnovejšo statistiko se izobraževanje splača, saj so zaposleni z univerzitetno izobrazbo v minulem letu zaslužili 5113 evrov bruto na mesec, medtem ko je povprečna bruto plača zaposlenih brez formalne izobrazbe znašala 2461 evrov bruto.

Razkorak med bruto plačami žensk in moških v Nemčiji pa ostaja. Medtem ko je bila povprečna bruto plača žensk v letu 2018 3014 evrov, je povprečna bruto plača moških dosegla 3468 evrov.

Kako je v Sloveniji?

V Sloveniji so zadnji podatki, ki jih vodi državni statistični urad, dostopni za maj. Tedaj je povprečna bruto plača slovenskega delavca znašala 1728,12 evra.

Preberite tudi:

PREBERI ŠE
Pozor: na Hrvaškem od 1. avgusta poostrene kazni za prometne prekrške

PREBERI ŠE
Zavezanec, ki je lani prejel dobrih 3,5 milijona evrov prihodkov, mora plačati toliko dohodnine

PREBERI ŠE
V tej državi imajo 2071,10 evra bruto minimalne plače

PREBERI ŠE
Povprečen delavec potrebuje 158 let, da bi zaslužil toliko kot direktor v lanskem letu

PREBERI ŠE
V tem podjetju delavci prejmejo 9700 evrov dodatka

PREBERI ŠE
Denarna socialna pomoč se je zvišala