PREMOŽENJE

To bo najdražji podpis pogodbe v tem stoletju

Natisni1
Pogosto poslušamo, kako velike številke se vrtijo v svetu športa. Nič drugače pa ni v svetu glasbe.

Komaj 15 let ji je bilo, ko je Taylor Swift podpisala pogodbo z ameriško glasbeno založbo Big Machine Records. Njena dolgoletna pogodba pa se bo novembra letos iztekla in Taylor se baje že mudi na sestankih z direktorji drugih glasbenih založb. Taylor je pomembno predvsem to, da za svoje delo dobi večinske pravice, saj je sama avtorica tako glasbe kot besedil, založba Big Machine Records pa ji trenutno pobere kar 80 odstotkov prihodkov od prodaje albumov. Davnega leta 2006 je bilo neizkušeni Taylor komaj 15 let, zato ni mogla postavljati pogojev, zdaj pa je zgodba drugačna.

V vseh teh letih je country pevka, ki se je leta 2014 prelevila v pop divo, izdala šest albumov, zgolj v Ameriki pa je bilo prodano 43 milijonov izvodov albumov, na pretočnih napravah pa še dodatnih 120 milijonov. Doug Davis, poznavalec glasbene industrije in odvetnik, ki se ukvarja predvsem s tožbami v svetu šovbiznisa, je že napovedal, da se Swiftovi obeta glasbena kupčija, kakršne v tem stoletju še ni bilo. Ob tem pa je Davis poudaril, da verjame, da lahko kljub vsemu Taylor največ iztrži prav od založbe, pri kateri je od samega začetka: 'Če bi svojo obstoječo pogodbo podaljšala, bi zagotovo podrla finančni rekord. To bi bila najdražja glasbena pogodba v 21. stoletju.'

Poznavalci šovbiznisa verjamejo, da bo Taylor novembra letos podpisala najdražjo glasbeno pogodbo v 21. stoletju.
Poznavalci šovbiznisa verjamejo, da bo Taylor novembra letos podpisala najdražjo glasbeno pogodbo v 21. stoletju.FOTO: Profimedia

Pogodbo s Taylor Swift pa želi kakopak skleniti vsaka glasbena založba. Vse, česar se dotakne, se spremeni v zlato, vsaka njena pesem postane hit. Njenih zadnjih pet albumov se je zavihtelo naravnost na 1. mesto najbolj prodajanih albumov, album 1989, ki ga je poimenovala po letnici svojega rojstva, je presegel 10 milijonov prodanih fizičnih izvodov, kar je v dobi pretočne glasbe in piratstva prava redkost. Ameriška pevka se sicer trenutno mudi na svetovni turneji, na kateri promovira aktualni album Reputation, turneja, ki obiskuje zgolj največje svetovne stadione, pa naj bi ji po ocenah finančnih strokovnjakov navrgla slabe pol milijarde ameriških dolarjev (427 milijonov evrov).

Slavna pevka ne služi le milijone, temveč pobira tudi številne prestižne glasbene nagrade.
Slavna pevka ne služi le milijone, temveč pobira tudi številne prestižne glasbene nagrade.FOTO: Profimedia

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
jan.k94 29.08.2018, 7:26:22
Kraljica!!