PREMOŽENJE

Udarec za Slovence, ki delajo v Avstriji

Natisni5
Avstrijski parlament potrdil prilagoditev dodatka za v tujini živeče otroke.

Avstrijski parlament je sprejel zakon o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji, ki bo med drugim vplival na otroke v Sloveniji. Evropska komisija je zaradi zakona Avstriji zagrozila s postopkom.

Parlament na Dunaju je zakon sprejel po burni razpravi in kljub številnim kritikam iz držav, iz katerih je v Avstriji največ delavcev migrantov.

Avstrijska opozicija je v razpravi pred glasovanjem opozarjala predvsem na kadrovsko stisko, denimo na področju zdravstvene nege, ki jo rešujejo zlasti delavci migranti iz vzhodnoevropskih držav. Vladajoči ljudska stranka in svobodnjaki pa so vztrajali, da gre za pravičnejši sistem od zdajšnjega.

Toliko bodo privarčevali

Avstrijska ministrica za družino Juliane Bogner - Strauss je v razpravi izpostavila, da bo Avstrija na račun znižanja otroškega dodatka za v tujini živeče otroke privarčevala več kot 100 milijonov evrov, ta denar pa bo namenila za socialne ugodnosti za otroke v Avstriji.

Slovenci bodo izgubili skupno približno pet milijonov evrov na leto

Delavci migranti iz Slovenije bodo prejemali otroški dodatek glede na raven življenjskih stroškov v Sloveniji. Po poročanju Radia Slovenija naj bi delavci iz Slovenije zaradi tega izgubili skupno približno pet milijonov evrov na leto. Po zadnjih podatkih radia slovenski delavci za enega otroka povprečno prejmejo 114 evrov otroškega dodatka, avstrijski pa 150 evrov. Do otroškega dodatka so upravičeni ne glede na višino plače.

Vlada na Dunaju ocenjuje, da bo ta ukrep vplival na 130.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji. Največ izplačil gre na Madžarsko in Slovaško, sledijo Poljska, Romunija, Češka in Slovenija.

Otroški dodatek
Otroški dodatekFOTO: iStock

Nekateri bodo dobili višji otroški dodatek

A nova zakonodaja ne bo prinesla znižanja otroških dodatkov za vse otroke delavcev migrantov. Otroški dodatek za delavce iz držav z višjimi življenjskimi stroški, kot jih ima Avstrija, se bo tako celo nekoliko zvišal.

Leta 2016 je Avstrija za otroške dodatke v tujini živečih otrok namenila 273 milijonov evrov, večinoma na Madžarsko. V Avstriji sicer za socialno pomoč trenutno namenijo 4,4 milijarde evrov. Povprečno znaša otroški dodatek 150 evrov mesečno.

Avstrija bo morala na zagovor

Avstrija se bo morala zaradi zakona zagovarjati pred Evropsko komisijo. "Ko bo zakon dokončno sprejet in javno objavljen, komisija ne bo oklevala in bo uporabila pravne možnosti, ki jih ima kot varuhinja pogodb," je v Bruslju dejal tiskovni predstavnik Komisije Christian Wigand. Dodal je, da je splošno stališče Bruslja do tega že znano.

PREBERI ŠE
Ministrica Kopač Mrakova odločno zoper odločitev Avstrije

Evropska komisija je marca poudarila, da pogodba o EU prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva. Takrat je navedla, da so delavci migranti "upravičeni do enakih otroških dodatkov kot lokalni delavci ne glede na kraj stalnega prebivališča otroka". Po mnenju Komisije ta pravila temeljijo na "pravičnem in jasnem načelu, ki je bistvo enotnega trga in se je skozi čas izkazalo za uspešno, to je za enake vplačane prispevke iz dela se morajo pridobiti in uporabljati enaki prejemki".

Vprašanje o otroških dodatkih v Avstriji je na Evropsko komisijo v začetku leta naslovila evropska poslanka iz Slovenije Romana Tomc (EPP/SDS). V odzivu na odločitev parlamenta na Dunaju je danes izpostavila, da Pogodba o EU prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva.

Dodala je, da trenutno v Evropskem parlamentu potekajo pogajanja o koordinaciji sistemov socialne varnosti v EU, v katerih aktivno sodeluje kot članica odbora za socialo in zaposlovanje. Opozorila je, da bi sprejetje trenutnih predlogov v Evropskem parlamentu pomenilo legalizacijo avstrijskih ukrepov na evropski ravni, na kar po njeni oceni računa tudi Nemčija.

"Za Slovenijo to seveda pomeni precejšen udarec in moja prizadevanja gredo v smeri, da se to ne bi zgodilo. Resnično upam, da ne bomo prišli v položaj, ko se bo izkazalo, da je parlament pripravil zakonodajo, ki bo služila izključno v prid avstrijski politiki, ne glede na to, da v resnici krši načelo enotnega trga in diskriminira evropske državljane," je v sporočilu za javnost še zapisala Tomčeva.

KOMENTARJI (5)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Krtača 17 25.10.2018, 20:24:18
Desna vlada kaj češ. Takoj diskriminacija. Tuji delavci so za njih nižja kasta?
ne rabimo predsednika 25.10.2018, 16:35:20
Skrbijo za svoj narod.
Lurch 25.10.2018, 21:50:03
Da. Za razliko od naših pijavk...
jesenvoyo 25.10.2018, 13:59:59
Lahko bodo Avstrijci prišli še na idejo, da tudi plače migrantom izplačujejo v višini, kot je to v njihovih državah. S tem bi prihranili še več.
KAPIBARA 26.10.2018, 8:48:53
Za kaj pa ne- oboji zadovoljni !! Delavci ker DOBIJO kljub vsemu plačo, in država ker prišpara.. če pa ne bodo zadovoljni, pa ajd na koli in v drugo Indijo Koromandijo..