PREMOŽENJE

Pred smrtjo bo razdal 99 odstotkov svojega premoženja

Natisni1
Warren Buffett je bil lani najradodarnejši med najbogatejšimi Američani.

Ameriški vlagatelj Warren Buffett je lani v dobrodelne namene nakazal skupaj 2,8 milijarde dolarjev (malo več kot 2,4 milijarde evrov), med prvo peterico pa so se glede na to dejavnost uvrstili še Billin Melinda Gates z 2,5 milijarde (več kot 2,2 milijarde evrov), Michael Bloomberg s 702 milijonoma (več kot 622 milijonov evrov), družina Waltons 536 milijoni (več kot 475 milijonov evrov) in George Soros s 531 milijoni dolarjev (skoraj 471 milijonov evrov).

Warren Buffett, ki je tretji najbogatejši človek na svetu po Forbesovi lestvici, namerava pred smrtjo razdati 99 odstotkov svojega premoženja, kar je obljubil že leta 2006. Lani je glede na Forbesovo lestvico največjih dobrodelnikov največ denarja (dve milijardi dolarjev oz. skoraj 1,8 milijarde evrov) predal fundaciji Billa in Melinde Gates, preostalo pa organizacijam, ki se borijo proti lakoti in za promocijo pravic žensk.

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates ima z ženo Melindo največjo dobrodelno organizacijo na svetu, vredno 50,7 milijarde dolarjev (skoraj 45 milijard evrov), skoraj toliko pa je od ustanovitve že nakazala v dobrodelne namene. Lani sta v fundacijo, ki je aktivna na področju svetovnega zdravja, razvoja in izobraževanja, nakazala 2,5 milijarde dolarjev (2,2 milijarde evrov).

Warren Buffett
Warren BuffettFOTO: Reuters

PREBERI ŠE
Kljub milijardam so se tako poročili

PREBERI ŠE
Samo in Iza Login v družbi bogatašev, ki darujejo v človekoljubne namene

Nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg je letos nakazal več sto milijonov dolarjev za demokratske politične kandidate, kar sicer ne šteje kot dobrodelnost. Vendar je svoji univerzi John Hopkins namenil 1,8 milijarde dolarjev (1,6 milijarde evrov) za pomoč revnejšim študentom pri šolanju. Bloomberg je v svoji karieri dal za dobra dela približno sedem milijard dolarjev (6,2 milijarde evrov), lani pa je nakazal 702 milijona dolarjev (622 milijona evrov).

Ustanovitelji veletrgovine Walmart Waltonovi imajo svojo dobrodelno fundacijo od leta 1987, trenutno pa jo vodita otroka Sama Waltona Alice in Rob Walton. Lani so za izobraževanje otrok v ZDA nakazali 193 milijonov dolarjev (171 milijona evrov), za okolje 86 milijonov (76 milijonov evrov) in za pomoč regiji severozahodnega Arkansasa 60 milijonov (več kot 53,1 milijona evrov).

PREBERI ŠE
To je osmerica, ki je bogatejša od najrevnejših 3,6 milijarde ljudi

George Soros, ki je priljubljena tarča političnih napadov predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovih republikancev, je lani za boj proti diskriminaciji, boljšemu dostopu do izobraževanja in zdravstva ter zaščito svobode tiska nakazal 531 milijonov dolarjev (skoraj 471 milijonov evrov).