PREMOŽENJE

Imate dolgove? Preverite 11 navad ljudi, ki jih nimajo

Natisni3
Zaradi dolgov se številni soočajo s stiskami in neprespanimi nočmi. S katerimi navadami se lahko uspešno izognemo zadolževanju, a kljub temu živimo tako, kot smo si zamislili?

Na spletni strani huffpost.com smo zasledili zanimivo razmišljanje avtorice Amandah Blackwell, ki pravi, da ste lahko zaradi dobrih finančnih navad brez dolgov in srečni. Opozarja pa, da se je treba teh navad priučiti že zelo zgodaj. Na primer: če so vaši starši živeli na način, da so porabili le toliko, kolikor so zaslužili, je zelo verjetno, da boste s to navado nadaljevali tudi sami. 

Opazila je, da imajo nezadolženi in srečni ljudje nekaj skupnega: navad so se priučili. Ali sami ali s pomočjo nekoga drugega. Razumljivo je, da lahko občasno skrenejo s poti, a to tudi pravočasno opazijo in se vrnejo nazaj. 

11 navad ljudi, ki nimajo dolgov
11 navad ljudi, ki nimajo dolgovFOTO: Cekin.si

Blackwellova je tako razkrila 11 navad ljudi, ki nimajo dolgov:

Živijo po svojih zmožnostih

Kupijo, kar potrebujejo, in ne kar želijo. Ne porabijo več, kot pa zaslužijo. To pomeni, da razumejo, kakšno je njihovo finančno stanje in temu prilagodijo način življenja. Na primer: morda si želite najnovejši model osebnega vozila znamke, ki je zelo draga, a če ste pametni, boste vedeli, da ne gre le za nakup tega avtomobila, temveč tudi za njegovo vzdrževanje. Če si tega ne morete privoščiti, potem kupite vozilo, katerega lahko s svojimi financami redno vzdržujete. 

Ne posojajo denarja

Izposojanje denarja je slaba izbira. To vedo tudi tisti, ki nimajo dolgov. Zato si ne izposojajo denarja, niti ga ne posojajo drugim. 

Nimajo minusov na kreditnih karticah

Minusi pomenijo dodatne negativne obresti in dodatne stroške. Pazite, da ne greste v minuse, še posebej ne na več karticah. Tisti, ki so okusili življenje s karticami, na katerih so imeli globoke minuse, lahko pritrdijo, da je to slaba izbira. Če nimate druge izbire, kot pa da greste v negativno stanje, vsaj poskrbite, da ga boste hitro pokrili. V nasprotnem boste imeli še več dodatnih stroškov. 

Razumejo, da dolg čudežno ne izgine

Da poplačate dolg, je treba imeti dober načrt, vztrajnost in močno voljo. Le tako se ga boste rešili brez večjih muk. Obstajajo pa tudi ljudje, ki potisnejo glavo v pesek in čakajo, da njihov dolg čudežno izgine, nekateri se celo dodatno zadolžujejo. Odgovorni ljudje bodo morebitne dolgove poravnali hitro in brez večjih travm. 

Dolgovi, minusi ... vse to lahko vodi v hud stres in prepir med partnerjema.
Dolgovi, minusi ... vse to lahko vodi v hud stres in prepir med partnerjema.FOTO: Dreamstime

Pravi fokus

Nikoli se ne osredotočite na dolg. Seveda se morate z njim soočiti in ga odplačati, a če boste razmišljali, sanjali in se pogovarjali le o dolgu, se boste slabo počutili. Osredotočite se na lastno blagostanje, dolg pa naj bo za vas naloga, ki jo pač morate opraviti. Morda bi bilo celo najbolje, da določite mesečni znesek in naj vam ga s trajnikom prenakazujejo na odplačilo dolga. Vsake toliko ocenite finančno stanje – morda več ne morete odvajati tolikšnega mesečnega zneska ali pa se je vaša finančna situacija popravila, tako da lahko v poplačilo dolga namenite še več denarja. 

Plačujejo z gotovino

Če ves čas plačujete s kartico, se lahko kaj hitro zgodi, da nimate občutka, koliko ste že porabili. Dobro je, da, vsaj dokler nimate nadzora nad dvojo porabo, nakupe opravite z gotovino. 

PREBERI ŠE
To se bo zgodilo, če vsak dan privarčujete 2 evra

Ne sledijo drugim

Ker ima prijatelj najnovejši telefon, ga morate imeti tudi vi? Sledite trendom, ki narekujejo, kaj vse morate kupiti? To zna biti zelo stresno, še posebej, če si tovrstnega načina življenja ne morete privoščiti. Številni se zato zatekajo v zadolževanje in izposojanje denarja. Tisti, ki nimajo dolgov, ne vedo, kaj je slepo sledenje trendom. Tisto, kar jim je všeč in potrebujejo, pač kupijo. 

PREBERI ŠE
Naučite otroka tega in imel bo več denarja

Vsak mesec na stran dajo točno določen znesek

Nekateri na mesečno varčevanje gledajo kot na poplačilo obveznih računov. Slednjega položijo na račun na dan, ko dobijo plačo. In pozabijo nanj, vse dokler se ne pojavijo nenačrtovani izdatki. Morda ostanete brez službe, zbolite, morda se vam pokvari avtomobil ... Ne boste se zadolžili, da bi te stroške poravnali, temveč boste vzeli z varčevalnega računa. 

Ker še vedno živimo v negotovih časih in lahko čez noč ostanemo brez zaposlitve, vam svetujemo: preverite svoje nujne mesečne stroške – najemnina, kredit, računi, hrana – in znesek pomnožite z vsaj 12 mesecev. Tako boste ustvarili zalogo denarja, s katero boste lahko ob izrednih dogodkih mirno živeli vsaj eno leto. V tem času pa se boste že postavili na noge.

PREBERI ŠE
Pet trikov, s katerimi vam denar ne bo več polzel skozi prste

Razumejo pomembnost pametnega investiranja

Investicije so zelo dober način plemenitenja premoženja. Ponavadi se za vlaganje odločijo tisti, ki želijo poskrbeti tudi za svojo prihodnost ali prihodnost otrok. 

Ločiti je treba proračun, ki ga ustvarite za "črne dni" in lahko v vsakem trenutku dostopate do njega, od premoženja, ki ga boste koristili čez 20 ali 30 let. 

PREBERI ŠE
Povprečen Slovenec ima v vzajemnih skladih 900 evrov

PREBERI ŠE
Varčevanje za starost: zato mladi ne varčujejo za pokojnino

Obdani so z uspešnimi in pozitivnimi ljudmi

Številni bogataši pravijo, da so uspeli zato, ker so se obdali s pozitivnimi ljudmi, ki so verjeli v uspeh. Tako se vam lahko odrejo vrata do marsikaterih služb. Če so okoli vas ljudje, ki se nespametno zadolžujejo, je velika verjetnost, da se boste tudi vi. 

PREBERI ŠE
Ohranite stike z ljudmi iz preteklih delovnih mest ali pripravništva

PREBERI ŠE
Če želite obogateti, potem storite to!

Izobražujejo se

Tisti, ki želijo imeti svoje finance pod nadzorom in želijo živeti brez dolgov, posegajo po literaturi na temo osebnih financ in finančnega opismenjevanja. Izobražujejo se in znajo prepoznati nepoštene ali pa tvegane posojilne pogoje. Tako se izognejo težavam. Zanimivo je, da številni, ki se soočajo z dolgovi, ne poznajo osnov osebnih financ in podpisujejo pogodbe, ki so za njih v bistvu škodljive in neprimerne. 

PREBERI ŠE
Toliko vprašanih, starih med 18 in 24 let, hrani denar doma