KARIERA

30 razgovorov, 30 zavrnitev. Sedaj je ultra bogat

Natisni7
Nauk zgodbe: ne obupajte.

Jack Ma rad deli nasvete in lastne modrosti.
Jack Ma rad deli nasvete in lastne modrosti.FOTO: Profimedia

Ustanovitelj spletnega trgovinskega velikana Alibaba Jack Ma je ultra bogat. A v preteklosti ni bil vedno tako uspešen. Želel je študirati, a je kar trikrat padel na testih za vpis na univerzo. Nad študijem je obupal, zato je začel intenzivno iskati zaposlitev. Udeležil se je številnih razgovorov za službo.

"Hotel sem biti policist, a so mi rekli, da nisem dovolj dober. Prijavil sem se celo na oglas za delo pri KFC, ko so prišli k nam. Niso me izbrali," je razkril Ma, ki je dodal, da se je udeležil okoli tridesetih razgovorov in na vseh so ga zavrnili.

Leta 1998 se je odločil za samostojno podjetniško pot, a že takoj na začetku se je moral soočiti s številnimi ovirami. Alibaba je bila ustanovljana, v prvih treh letih pa ni prinašala dobička. Ma je hodil od banke do banke ter skušal pridobiti posojila in investicije, a nobena banka ni kazala zanimanja za sodelovanje. Prav zato kupcem tudi ni mogel ponuditi možnosti plačila vnaprej. Zato je iskal rešitev in jo tudi našel: Ma je ustvaril lasten plačilni program Alipay, ki omogoča transakcije različnih valut med mednarodnimi kupci in prodajalci. "Takrat mi je ogromno ljudi govorilo, da je ideja neumna. Ampak ni mi bilo mar, dokler so ljudje lahko plačevali," je dejal.

Ma je sedaj "vreden" okoli 30 milijard evrov. Zelo rad deli nasvete. Je dober motivator, ki ne skriva znanja. Tako je na primer pred časom razložil, da je na začetku karierne poti storil veliko napako. Zaposlil je ogromno vrhunskih strokovnjakov, ki so gradili kariere v največjih multinacionalkah. Ko so začeli delati zanj, se nikakor niso mogli prilagoditi delu v njegovem podjetju. Ko je uvidel napako, je uvedel spremembe in pravila, kako izbrati najboljše sodelavce. V Alibabi zato nikoli ne zaposlijo "strokovnjakov" in "najboljših". "Bolje je dati priložnost kandidatom, ki se želijo še kaj novega naučiti in ki se ne bojijo delati napak. Ne želim zaposliti strokovnjakov, saj niso strokovnjaki za prihodnost, temveč za preteklost. Najboljši zaposleni se vedno skrivajo v vašem podjetju, vi pa jih lahko oblikujete v genije," je razložil.

Ma je na primer prepričan tudi, da so revni največkrat sami krivi za svojo situacijo. "Če jim kaj podarite zastonj, so prepričani, da gre za past. Če jim rečete, da gre za investicijo, so prepričani, da ne bodo zaslužili. Če jim predlagate, naj vložijo, bodo dejali, da nimajo denarja." Več o tem, zakaj Ma meni, da so revni največkrat sami krivi za svojo situacijo, si lahko preberete v dodanem članku.

PREBERI ŠE
Lastnik Alibabe razkril, zakaj ste revni