KARIERA

Zaposleni so tiho, saj se bojijo zamer šefov

Natisni0
Povsod je tako – v Sloveniji in svetu. V članku smo našteli nekaj slabih in dobrih značilnosti šefov.

Avtorica Brigette Hyacinth je na svojem LinkedIn profilu objavila zanimiv članek, ki je marsikomu, ki zaseda vodilni položaj v podjetju, dal misliti. Resnično dobrega šefa je težko najti, težko ga je zapustiti in nemogoče pozabiti. 

Hyacinthova je opisala pripetljaj, ki se ji je nekoč pripetil z nadrejeno. Ta ji je namreč zaradi slabih četrtletnih rezultatov zabrusila, da jo po ob potopu potegnila s seboj. Takrat je avtorica vedela, da je čas za odhod, saj je bilo nemogoče sodelovati z nadrejeno, ki je v njenih očeh izgubila vso integriteto. Opozarja, da tisti zaposleni, ki imajo slabega šefa, ne čutijo povezanosti s svojim delom, čutijo tesnobo in želijo iti stran. 

Katere so značilnosti slabih šefov po mnenju omenjene avtorice: 

Mikrovodenje: vtikanje v vsako podrobnost, zagovarjanje prav vsake odločitve ... Zaposleni, ki se morajo ves čas zagovarjati in so ves čas pod lupo šefa, se počutijo utesnjene in nevredne šefovega zaupanja. Tako nadrejeni ubije ustvarjalnost in inovativni duh v zaposlenih. 

Izbira priljubljenih: zaposlovanje in napredovanje tistih, ki so šefovi prijatelji. Slabi šefi pohvalijo le izbrance, ki so v njegovem ožjem krogu, ter jim tudi nudijo vse možnosti, da se dokažejo in napredujejo. 

Prevzemanje zaslug za uspehe zaposlenih: slab šef bo po besedah Hyacinthove storil vse, da bo v očeh lastnih nadrejenih videti odlično. Pa čeprav to pomeni, da se bo okitil s tujim perjem. Samopromocija je njihova najvišja prioriteta. Zaposleni to zelo hitro sprevidijo in se nehajo truditi. 

Ne poslušajo: nekateri šefi ne želijo priznati, da so storili napako. Če jih na napako opozori kdo od zaposlenih, to razumejo kot osebni napad in ponavadi se začnejo do kritika neprimerno obnašati. Zaposleni so zato tiho, saj se želijo izogniti maščevanju. 

Zaposleni so ponavadi tiho in do nadrejenega niso iskreni.
Zaposleni so ponavadi tiho in do nadrejenega niso iskreni.FOTO: Thinkstock

PREBERI ŠE
Pogosto ima iskrenost negativne posledice za kariero

Ne zavzamejo se za svoje zaposlene: zaposlenega ob prvi priliki potisnejo pod avtobus. Kolektivu, ki čuti, da jih nadrejeni ne podpira in se ne bo postavil za njih, ponavadi pade motivacija za delo. Če kdo stori napako, ga šef hitro izpostavi, obsoja in v njega javno usmeri prst. 

Preobremenijo zaposlene: šefi, ki zaposlene zasujejo z delom, imajo ponavadi popolnoma nerealna pričakovanja, kaj lahko postori en zaposleni. Zavlačujejo, ko morajo zaposlenemu odobriti dopust ali pa dvomijo v vsako bolniško odsotnost. 

Spregledajo doprinos delavca kolektivu in podjetju: številni šefi menijo, da je dovolj, če vsak mesec zaposlenemu nakažejo plačo. A zaposleni potrebujejo več: potrditev in hvaležnost, spoštovanje in sprejetost. 

Slabi šefi bodo na delovnem mestu ustvarili toksično delovno okolje. Slednje zaposlene izčrpa tako čustveno, psihično kot telesno. Hyacinthova navaja raziskavo, ki pravi, da bi 65 odstotkov zaposlenih raje imelo boljše nadrejene kot pa višjo plačo.

Kako biti dober? 

Na zapisano je bilo kar nekaj odziva. Med drugimi se je odzvala tudi strokovnjakinja za odnose z javnostmi Aanandita Bhatnagarin delila nekaj najboljših navad vsakega nadrejenega. 

Vidijo celo osebo: oseba ni nikoli le zaposleni, pravi omenjena strokovnjakinja. Gre za to, da so si zaposleni zelo različni. "Moji najboljši šefi mi dajo krila. En me je celo označil za svobodno ptico, ki se je ne da zapreti v kletko," pravi in dodaja, da je začutila svobodo, da dela brez strahu. 

Zaznajo težave: vidijo, kaj se dogaja, in v pravem trenutku vam pomagajo, da ne potonete. 

Ustvarjajo priložnosti: njen nadrejeni je zaznal, da dela ne opravlja več z veseljem, tako da ji je ponudil drugo zadolžitev, ki je bila njej pisana na kožo. 

Znajo brez zamere spustiti zaposlenega, ki si želi nekaj novega: vsak vodja bo žalosten, če ostane brez dobrega delavca. Tudi če se ta odloči, da bo šel v drug oddelek znotraj podjetja, bo nadrejeni razumel, saj ima vsak človek potrebo po spremembah in učenju novih znanj. Pri tem pa nadrejeni ne bo gojil zamer do delavca.