KORISTNO

Hrvati iskreno o turistih

Natisni11
Letos je bilo veliko novic na temo hrvaškega turizma. Od visokih cen do zastarelih apartmajev. A tudi hrvaški turistični delavci imajo veliko povedati o tujih turistih, ki so letos počitnikovali na hrvaški obali.

Turiste in njihove navade je treba spoznati in razumeti.
Turiste in njihove navade je treba spoznati in razumeti.FOTO: Shutterstock

Za spletno stran Slobodna Dalmacija je spregovorilo nekaj manjših gostincev in lastnikov namestitev v splitsko-dalmatinski županiji. Uradni podatki kažejo, da je letos tam dopust preživelo največ državljanov Nemčije, Velike Britanije, ZDA, Poljske, BiH, Francije, Švedske, Češke ...

Vsi sogovorniki Slobodne Dalmacije se za vsakega gosta posebej potrudijo. Skušajo jim ustreči v njihovih željah in poskrbeti, da bodo zadovoljni. Želijo, da se drugo sezono znova vrnejo, tako da se resnično trudijo za vsakega turista. Prav zato opazujejo, kakšni so tipični turisti iz določenih držav, da bi jim lahko čim bolj ustregli. 

In kako bi turiste ocenili gostitelji?

Turisti iz Poljske: običajno pridejo z osebnim avtomobilom, ki je poln do zadnjega kotička. Polna je tudi hladilna torba. S seboj prinesejo hrano, pijačo, vse za gospodinjstvo ... Sogovorniki so novinarju dejali, da ponavadi zelo dolgo traja, da vse stvari znosijo v apartma. Ponavadi ostanejo en teden, nakupujejo pa v večjih trgovinah, ki jih že poznajo iz domače države. Dneve preživijo na plaži, kosilo kuhajo v apartmaju, zvečer pa se sprehajajo. 

Turisti iz Ukrajine: velikokrat z družino potujejo tudi babice in dedki. To ponavadi prakticirajo družine z majhnimi otroki. Starejši nato čuvajo otroke, starši pa počivajo. Radi pečejo na žaru. 

Turisti iz Norveške in Švedske: prehranjujejo se v restavracijah in ponavadi ne kuhajo v apartmajih. Radi se nastavljajo soncu in moški so ponavadi ves čas goli do pasu. Številni zjutraj tečejo, radi telovadijo. 

Turisti iz Francije: radi hodijo na oglede. 

Turisti iz Velike Britanije: sprašujejo za nasvete, kje bi lahko jedli dobro domačo hrano. Nimajo radi pretirane gneče. 

Turisti iz Nemčije: radi se sproščajo. Do apartmaja pridejo z vozilom, premaknejo ga šele, ko gredo domov. Nemec gre na plažo, ko želi jesti, gre jesti, ko želi ven, gre pač ven. Če želi kuhati, kuha, če ne, pač ne ...

Turisti iz Avstrije: podobni so Nemcem. Na dopustu se želijo sproščati in se prepustijo toku dogodkov in trenutnemu navdihu. 

Turisti iz Indije: radi kuhajo v apartmaju, prinesejo tudi svoje začimbe. Imajo seznam, kaj želijo početi in videti. Nato na seznamu delajo kljukice. 

Turisti s Kitajske: njihov dopust je zelo organiziran, tudi oni imajo sezname, kaj želijo videti, obiskati in početi. 

Turisti iz ZDA: osredotočeni so na doživetja in na to, da uživajo. 

V branje priporočamo tudi: 

PREBERI ŠE
Beckhamovi na Jadranu: kaj so tokrat zahtevali?

PREBERI ŠE
Mali Lošinj: Posneli, kaj sta storila zaposlena v pekarni

PREBERI ŠE
Trenutno najcenejša stanovanja na Gorenjskem