PREMOŽENJE

Epstein tik pred smrtjo napisal oporoko. Komu je zapustil milijone?

Natisni0
Njegovo premoženje je ocenjeno na več kot 577 milijonov dolarjev, kar je 521 milijonov evrov.

Jeffrey Epstein
Jeffrey EpsteinFOTO: AP

Ameriški milijonar Jeffrey Epstein, ki je bil v zaporu zaradi obtožb o trgovini z mladoletnicami za spolno izkoriščanje in zarote za trgovino z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, je le dva dni pred smrtjo spisal oporoko, poroča New York Post

Iz dokumentov, ki so jih pridobili novinarji omenjenega časopisa, je razvidno, da je njegovo premoženje ocenjeno na več kot 577 milijonov dolarjev, kar je 521 milijonov evrov. Zanimivo pa je, da v oporoki niso navedeni dediči. Odvetniška pisarna je potrdila, da je oporoka pristna. Denar naj bi šel v sklad, edini njegov mogoč dedič pa naj bi bil njegov brat Mark Epstein. A če ni navaden v oporoki, lahko ostane brez bratovega premoženja. 

Nekaj domnevnih žrtev je že napovedalo, da bo na sodišču zahtevalo, da se jim odškodnina izplača iz navedenega zneska. To zahtevajo za vse, za katere bo sodišče potrdilo, da so Epsteinove žrtve. Njegov odvetnik je na ta zahteve odvrnil, da bodo vse zahteve o razdelitvi pokojnikovega premoženja pravično obravnavane in zaključene. 

Bogataša, ki je imel tesne povezave s politiki iz obeh glavnih ameriških strank, so julija v New Yorku obtožili trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje in zarote za trgovino z mladoletnicami za spolno izkoriščanje. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Epstein je imel izjemno bogastvo. Ni imel ne žene ne otrok, imel pa naj bi najmanj enega brata. Znan je bil tudi po tem, da je za dobrodelne in znanstvene projekte daroval na milijone dolarjev. Imel je nepremičnine na Floridi, v New Yorku, Novi Mehiki, na Deviških otokih in v Franciji. 

Ameriški zvezni tožilci so v julija izdani obtožnici izrazili tudi namero za zaseg nepremičnin, ki jih je 66-letni bogataš uporabljal za spolne zlorabe mladoletnic. A njegova smrt predstavlja veliko oviro za to, da bi zaseženo premoženje uporabili za odškodnino žrtvam. "Zapleteno bo," je pred dnevi to vprašanje komentiral nekdanji zvezni tožilec Jeff Marcus.

V skladu z ameriško zakonodajo, ki se nanaša na zaseženo premoženje, je mogoče lastnino, kot so nepremičnine, prodati, prihodek od prodaje pa nato naložiti v poseben sklad v okviru pravosodnega ministrstva. Pristojni sodnik na koncu odloči, kaj se bo s tem denarjem zgodilo. Kot je pojasnila nekdanja tožilka Silvia Pinera-Vazquez, gre ta denar v primerih, v katerih so žrtve, praviloma za odškodnino zanje.

Julijska obtožnica za Epsteina je predvidela zaseg njegove sedemnadstropne vile na Manhattnu, kasneje pa bi lahko sledile še druge nepremičnine. V omenjeni vili so oblasti glede na obtožnico našle dokaze o Epsteinovem domnevnem zlorabljanju mladoletnic med letoma 2002 in 2005.

Za obtožbe v julijski obtožnici se je Epstein izrekel za nedolžnega. Sojenje so načrtovali za junij 2020, ker pa je obtoženi storil samomor, sojenja ne bo in ker ni dokončne sodbe, v tem kazenskem primeru tudi ni več mogoč zaseg njegovega premoženja.

Po oceni Pinera-Vazquezove je sedaj edina možnost, da se vloži civilna tožba za Epsteinovo premoženje. Nekdanji tožilec Marcus pa je izrazil prepričanje, da bi lahko zvezne oblasti civilno tožbo za zaseg Epsteinovega premoženja vložile tudi brez kazenske obsodbe.

Danes v branje priporočamo tudi: 

PREBERI ŠE
Elton John razkril: Jaz sem jim plačal počitnice

PREBERI ŠE
Brexit: prenehal bo veljati prost pretok ljudi iz drugih članic EU

PREBERI ŠE
Bi morali tudi v Sloveniji prikimati omejitvam višin najemnin?

PREBERI ŠE
Takšne so razlike med plačami delavcev in direktorjev