PREMOŽENJE

Kdo je bogat? Vsak, ki ima mesečno plačo 3440 evrov

Natisni11
Zanimiva je ugotovitev, da se osebe, ki vsak mesec na svoj bančni račun prejmejo 3440 evrov, ne počutijo bogate. Sebe dojemajo kot pripadnike srednjega sloja, redki kot pripadnike višjega srednjega sloja. 

Kaj pomeni, da si bogat? Različni ljudje to različno dojemajo.
Kaj pomeni, da si bogat? Različni ljudje to različno dojemajo.FOTO: iStock

Zanimivo raziskavo so opravili v poslovnem inštitutu v nemškem Kölnu. Lotili so se iskanja odgovora na vprašanje: kdo je resnično bogat. Njihov sklep je, da vsak, ki ima mesečni dohodek 3440 evrov neto, poroča srbska spletna stran b92. A ta neto znesek je dostopen "le" vsakemu desetemu Nemcu. Gre za znesek, ki velja za samske osebe. 

Če gre za par brez otrok, mora biti ta znesek v višini 5160 evrov oz. 2550 evrov po osebi. 

Zanimiva je ugotovitev, da se osebe, ki vsak mesec na svoj bančni račun prejmejo 3440 evrov, ne počutijo bogate, poroča omenjena stran. Sebe dojemajo kot pripadnike srednjega sloja, redki kot pripadnike višjega srednjega sloja. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Uradno so v Nemčiji pripadniki srednjega sloja tisti, ki na mesec zaslužijo 1869 evrov neto. Oni se dojemajo kot ljudje, ki živijo na meji revščine. Prav ta znesek je povprečna mesečna plača v Nemčiji. Toliko ali nižje prejema polovica prebivalcev, druga polovica pa prejema višje zneske od povprečne plače, še poroča omenjeni portal. 

Navaja še, da so najpogostejše plače Nemcev 1300 evrov (za ženske) in 1600 evrov (za moške). Tisti, ki imajo univerzitetno izobrazbo, so bolje plačani in prejmejo okoli 2540 evrov na mesec. Gre za znesek, ki je za kar dve tretjini nemških prebivalcev nedosegljiv, še navaja. 

Še vedno obstaja tudi razlika med plačami na zahodu in vzhodu Nemčije. V nekdanji vzhodni Nemčiji je meja bogastva nižja in znaša 2839 evrov. Gre za znesek, ki ga na tem območju prejme le vsak deseti prebivalec, še poroča b92

Kaj pravi slovenski statistični urad?

Slovenska povprečna bruto plačaza junij 2019 je znašala 1.717,78 evra. Od bruto plače za prejšnji mesec je bila nižja, nominalno za 0,6 odstotka, realno pa za 0,9 odstotka. Povprečna neto plačaza junij 2019 je znašala 1.107,96 evra in je bila nominalno za 0,5 odstotka, realno pa za 0,8 odstotka nižja od neto plače za prejšnji mesec.

Povprečna neto plača za junij 2019 se je v primerjavi s plačo za maj 2019 v javnem sektorju zvišala (za 0,3 odstotka), v zasebnem sektorju pa znižala (za 1,0 odstotka).

Povprečna mesečna neto plača za prvo polletje 2019 se je glede na plačo za isto obdobje 2018 zvišala v obeh sektorjih, in sicer v javnem sektorju za 4,5 odstotka, v zasebnem sektorju pa za 3,3 odstotka.

Povprečna neto plača za junij 2019 se je v primerjavi s plačo za maj 2019 najbolj zvišala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 9,5 odstotka), najbolj pa se je znižala v dejavnosti rudarstvo (za 3,7 odstotka), poroča statistični urad.

Povprečna mesečna plača za prvo polletje 2019 se je v primerjavi z istim obdobjem 2018 najbolj zvišala zaposlenim pri pravnih osebah v statistični regiji jugovzhodna Slovenija, in sicer za 5,4 odstotka bruto oz. 4,5 odstotka neto. Kljub temu pa so imeli najvišjo povprečno mesečno plačo za prvo polletje 2019 zaposleni pri pravnih osebah v osrednjeslovenski statistični regiji (1.914,43 evra bruto oz. 1.215,92 evra neto).

Danes v branje priporočamo tudi: 

PREBERI ŠE
Nemška zveza potrošnikov: to morate vedeti o bankomatih v tujini

PREBERI ŠE
Tragedija na Hvaru: je kriva želja po zaslužku?

PREBERI ŠE
Hrvati dvigujejo cene? Najbrž res. Ampak ne na Dugem otoku.

PREBERI ŠE
Če so nedelje vaša nočna mora, to pomeni le eno ...

PREBERI ŠE
Brezdomec, ki je postal bogataš, sedaj pomaga drugim