PREMOŽENJE

Objavila oglas, sledila je agonija

Natisni0
70-letnica je na hrvaških in slovenskih spletnih straneh objavila oglas, da prodaja jadrnico. Takoj se je našel zainteresirani kupec. A začelo se je zapletati.

Prevaranti vas lahko izberejo za tarčo tudi zaradi oglasa, ki ga objavite. Prav to se je zgodilo 70-letnici iz hrvaške prestolnice, ki je na spletu objavila oglas, da prodaja jadrnico, poroča hrvaška spletna stran jutarnji.hr

Oglas je objavila pred več kot enim mesecem na dveh hrvaških in dveh slovenskih spletnih straneh. Cena je bila 30.000 evrov in gospa je menila, da jo bo pred septembrom težko prodala. Zato je bila resnično presenečena, ko je po desetih dneh prejela elektronsko pošto zainteresiranega kupca. Predstavil se je kot Hrvat, ki že dlje časa živi v ZDA. Napisal je še, da trenutno živi in dela v ameriškem Houstonu, da pa občasno prihaja domov na Hrvaško. Zato potrebuje plovilo, na katerem bo užival. Žensko je prosil za več podatkov. 

Čeprav je opazila, da je njegovo znanje hrvaškega jezika nenavadno slabo, mu je poslala elektronsko pismo z vsemi potrebnimi podatki o jadrnici. Takoj je dobila povratno informacijo: da je resen kupec, ob tem pa je še dodal fotografijo hrvaške osebne izkaznice. 

Prav dejstvo, da ji je poslal skeniran osebni dokument, je žensko prepričalo, da gre za pošten posel. Zdelo se ji je sicer nenavadno, saj je šlo za zelo mladega moškega. A je takoj pomislila, da so lahko tudi komaj 30-letniki uspešni in bogati. Prav tako jo je čudilo, da je nemudoma sprejel navedeno ceno. Sama jo je namreč malo zvišala, saj je želela ustvariti prostor za morebitna pogajanja o končni ceni. 

Moški ji je sporočil, da jo bo kontaktiral njegov agent, ki bo prodajo tudi izpeljal. Zanimalo ga je, kdaj bi lahko jadrnico prevzel ... in nenadoma so bila vsa njegova pisma v angleškem jeziku. 

Nato se je odločila, da pove sinu, kaj se dogaja. Tudi njemu se je zdelo nenavadno, da bo moški plovilo kupil, ne da bi ga videl v živo. Ženska in kupec sta začela komunicirati tudi s pomočjo aplikacije WhatsApp. Tako ji je tudi sporočil, da bi zahtevani znesek vplačal preko PayPala. Lastnica plovila je to možnost zavrnila in vztrajala pri tem, da ji denar nakaže na bančni račun. Moški se je s tem strinjal, ona pa mu pošlje vse potrebne podatke. 

Nenadoma prejme njegovo obvestilo: da ji je plačal s kriptovaluto bitcoin. Da pa mora ženska njegovemu agentu plačati 1900 evrov, da bi se transfer v denar zaključil. Pri tem ji pošlje tudi povezavo do strani, kjer bo opravila transakcijo. Ženska mu odgovori, da se tako nista dogovorila. 

Ker je moški očitno dojel, da bo ženska trd oreh, ji je začel pošiljati SMS sporočila, ki so imela grozilni učinek. Nato so sledili še klici. Prav ob prvem klicu je bil pri njej doma njen sin, tako da se je on oglasil. "Kupec" je bil sprva presenečen, a kaj hitro je začel groziti, da ju bo prijavil Interpolu, če ne bosta nakazala denarja. Kričal je in grozil. Ženskin sin mu je odgovoril, da ga bo prijavil policiji. Ob tem je ženska novinarjem strani jutarnji.hr dodala, da je moški govoril angleško z najverjetneje nekim afriškim naglasom. Sledilo je še nekaj klicev, potem pa se je končalo. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ženska je poudarila, da bi morda celo nakazala zahtevano vsoto plačala, če ne bi takrat bilo doma njenega sina in če bi bila vsota nižja.  

Njen sin je primer prijavil hrvaški policiji, ki je ugotovila, da oseba, ki je na hrvaški osebni izkaznici, resnično obstaja. Ali je bil del prevare ali pa mu je bil osebni dokument okraden, ni jasno. 

PREBERI ŠE
To je primer pasti: 'sekstoržn'

Kako varno prodajati preko spletnih oglasnikov?
Kako varno prodajati preko spletnih oglasnikov?FOTO: Dreamstime

Previdno pri prodaji ali nakupu 

Iz primera, ki so ga predstavili hrvaški novinarji, je jasno, da nepridipravi prežijo povsod – tudi na spletnih straneh z oglasi. Zanimivo je, da so tudi dokazila, da je "Hrvat" vplačal kupnino na PayPal račun, lažna, saj je ustvaril navaden elektronski poštni račun, ki je v imenu vseboval besedo PayPal. Ko prodajate ali kupujete preko spleta, bodite pozorni.

Na spletni strani varninainternetu.si smo našli nekaj navodil, kako varno prodajati prek malih oglasov. "Goljufi izkoriščajo najrazličnejše spletne oglasnike (bolha.com, salomon.si, avto.net itd.), da vzpostavijo kontakt s prodajalci, nato pa jim pošljejo lažna potrdila, da je denar že nakazan. Če menite, da vas ne morejo ogoljufati, se zelo motite. Na SI-CERT vsak teden prejmemo vsaj eno prijavo ogoljufanega prodajalca, ki je ostal brez izdelka. Vsem oškodovancem, ki so se obrnili na nas, svetujemo tudi prijavo na policijo, vendar je pri takšnih prevarah veliko bolje, da se jim sploh izognemo, kot pa da naknadno poskušamo rešiti težavo," pravijo na omenjeni strani. 

Opozarjajo, da goljufi na spletnih oglasnikih uporabljajo dve vrsti prevar:

► Vse je plačano, pošljite na naslov v tujino: taki goljufi od vas pridobijo izdelek, ki ga bodo nato prodali sami in tako zaslužili, vi pa kmalu ugotovite, da vam v resnici denarja sploh niso nakazali. Običajno se o ceni sploh ne pogajajo, ponavadi pa so nekje v tujini. Pošljejo vam lažna PayPal potrdila, prav tako ponarejena bančna potrdila. ""Kupci" znajo biti precej vztrajni pri svojem prepričevanju, da so denar že nakazali, vendar jim ne zaupajte in ne popustite! Vedno preverite na svoji banki ali pa neposredno na svojem PayPal računu, če je denar res nakazan. Zelo pogosto tudi grozijo, da ste jih okradli in vas bodo prijavili FBI, CIA, policiji itd., vendar gre samo za pritiske, da bi se ustrašili in poslali izdelek," so še pojasnili na strani Varni na internetu. 

► Plačamo še več, razliko nakažite logističnemu podjetju: v tem primeru se goljufi osredotočijo na vaš denar, in ne na izdelek, ki ga prodajate. "Obravnavali smo že primere, ko so žrtve na oglasnikih prodajale harfo, klaviaturo, kuhinjsko kredenco, skratka izdelke, za katere je jasno, da jih kupec ne bo transportiral na drug konec sveta. Ponovno je v vseh primerih šlo za kupce iz tujine. Najpomembnejši znak, da gre za prevaro, je ponudba kupca, da bo nakazal še več denarja, kot je postavljena cena, saj želi, da vi nakažete preplačano vsoto logističnemu podjetju za dostavo," navajajo na omenjeni spletni strani. Tudi v tem primeru pošiljajo lažna potrdila o plačilu, pri tem pa vas prepričujejo, da se bodo sredstva sprostila na vaš PayPal račun, ko nakažete denar dostavni službi. "V naslednjem koraku želijo, da preplačilo nakažete transportnemu podjetju, in sicer vedno prek plačilnega mehanizma WesternUnion, ki pa ne omogoča sledenja transakciji in ga zato uporabljajo spletni goljufi. Če nakažete prek WesternUnion, ste nepovratno ostali brez nakazanega denarja," svarijo na strani Varni na internetu. 

Kako torej varno prodajati preko spletnih oglasnikov? 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

 

Danes priporočamo v branje tudi: 

PREBERI ŠE
'Slej ko prej bo treba dvigniti upokojitveno starost'

PREBERI ŠE
Če ste podali ugovor zoper informativni izračun dohodnine, potem morate vedeti

PREBERI ŠE
Si predstavljate počitnice v vili z bazenom?

PREBERI ŠE
Vinjete v tujini: koliko stanejo?

PREBERI ŠE
Nepremičninska posrednica objavila fotografije domov, ki so marsikoga nasmejale do solz