SKOK IZ DOLGOV

Se želite znebiti dolgov? Ponujamo vam pomoč!

Natisni15
Zaradi krize so se številne družine in posamezniki znašli v nezavidljivem položaju. Zaradi manjših dohodkov ali izgube zaposlitve jih dušijo dolgovi, na vrata jim trkajo izvršitelji, računi so blokirani. Na cekin.si smo se odločili, da jim, skupaj s podjetjem Kreditni center, pomagamo.

skok iz dolgov
skok iz dolgovFOTO: iStockphoto

Vas dušijo dolgovi? Vam na vrata trkajo izvršitelji, banka nima razumevanja za vaše težave in ne veste, kam se lahko obrnete po pomoč? Čas med 15. julijem in 15. avgustom je vsako leto čas sodnih počitnic, kar pomeni, da vsi izvršilni postopki mirujejo. Sodni izvršitelji, ki predstavljajo največji stres za dolžnike, pa prav tako niso aktivni. To je torej čas, ko lahko tisti, ki se dnevno spopadajo z dolgovi, ki bremenijo njihovo življenje, oddahnejo, razmislijo in naredijo načrt, ki jim bo pomagal iz nastalega položaja.

dolgovi se kopičijo
dolgovi se kopičijoFOTO: iStockphoto

Psihični pritisk, ki ga s seboj prinese življenje z dolgovi in premajhnimi prihodki, je včasih tako velik, da enostavno ne vidimo rešitve, nekateri pa se celo kar vdajo v usodo in upajo na boljše čase. A to je najslabše, kar lahko storite.

Luka Repovš iz Kreditnega centra, ki pomaga tistim, ki so se znašli v težki finančni situaciji nam je povedal: "Največja napaka, ki jo ljudje delajo pri reševanju svoje težke finančne situacije, je ta, da se obnašajo kot noji – skrijejo glavo v pesek. To se kaže na več načinov: večinoma ljudje kar čakajo, da se bo 'nekaj' zgodilo in se bodo stvari rešile ali 'pa bodo prišli boljši časi'. Vendar boljši časi ne pridejo in tudi nič se ne zgodi, če nismo aktivni in se ne podamo v reševanje problema takoj, ko se pojavi in je še majhen ter obvladljiv. Ko stvari pridejo že tako daleč, da upniki posežejo po skrajnem ukrepu – izvršbi, to pri nekaterih (končno) sproži odziv in se lotijo poplačila dolga. Spet drugi del so pa ljudje, ki pa v takem trenutku "zmrznejo". Tak človek ne more več racionalno razmišljati, vse pred seboj vidi črno, situacija se mu zdi brezizhodna. Zaradi tega se zapre, ne oglaša se na telefone, ne odziva se na pozive upnika, in ko mu na koncu blokirajo osebni račun in mu za nameček na vrata potrka še izvršitelj, njegov nivo stresa preseže vse meje, ki jih taka oseba lahko zdrži, in takrat zapade v čustveno krizo, nekateri tudi v depresijo. Ker jih je strah ponovnega klica upnika, še bolj pa naslednjega obiska sodnega izvršitelja, se bodisi zapirajo med štiri stene in v strahu pogledujejo skozi okno ob vsakem šumu, če ni morda prišel izvršitelj, bodisi se izogibajo doma. Torej preživljajo dneve stran od doma, običajno v gostilni, se vrnejo okajeni domov, se skregajo s partnerico/partnerjem, morda celo fizično obračunajo z njim ... Tukaj se pa začne celo zelo resen socialni vidik cele zadeve. Zato je osnovni nasvet vedno: ko se pojavi problem, ga začnite reševati TAKOJ!"

V Sloveniji do sedaj strokovnjakov, ki bi pomagali v takih primerih, praktično nismo poznali. Naloga stečajnih upraviteljev je, da bdijo nad dolžniki, da denar, ki ga prislužijo v resnici, namenijo za poplačilo dolgov. Strokovnjaki za osebne finance so bolj ali manj prodajalci oziroma ponudniki najširše palete finančnih produktov. S tistim, ki je brez denarja, se do danes v resnici ni ukvarjal nihče.

Podjetje Kreditni center (Sestop, d. o. o.) je prvo podjetje, ki svojim strankam resnično pomaga pri iskanju rešitev in upravljanju dolga. Za svoje stranke naredijo temeljit pregled nastalega finančnega stanja, izdelajo načrt in namesto dolžnika stopijo v komunikacijo z upniki.

"V Kreditnem centru smo se v času sodnih počitnic odločili ljudem, ki so se znašli v finančni stiski, ponuditi svojo storitev še bolj dostopno. Z vsemi, ki se bodo zglasili pri nas, bomo brez pritiska upnikov pregledali finančno stanje in se v njihovem imenu z upniki dogovorili za obročno odplačilo dolgov. Poleg tega bomo poskrbeli, da bodo njihovi osebni računi odblokirani v najkrajšem možnem času, v doglednem roku pa bomo dosegli tudi to, da jim v prihodnje izvršitelji ne bodo več trkali na vrata," je za naš portal povedal Luka Repovš, predstavnik Kreditnega centra.

izvršba
izvršbaFOTO: iStockphoto

"To, kar delamo mi, bi načeloma lahko naredil dolžnik sam – če ne bi bilo nekaj faktorjev, ki mu onemogočajo doseči povsem enostaven cilj – to je poplačilo dolgov v taki časovni dobi in tako višini obrokov, da jih je dolžnik sposoben plačevati. Faktorji, ki preprečujejo uspeh pri tem cilju, pa so zgoraj omenjeni pojav, ko dolžnik "zmrzne", torej je zaradi stresa nezmožen racionalno dogovoriti te stvari. Potem je tu prisoten ego in to pri obeh vpletenih strankah: dolžnik se čuti napadenega, ponižanega in se zato odzove čustveno, torej z egom, namesto razumsko, upnik pa se po drugi strani počuti prevaranega, morda misli, da se dolžnik dela iz njega norca, da je nesramen do njega (ampak je zgolj odreagiral s čustvi iz prej naštetih razlogov), zato tudi sam odreagira čustveno, z grobostjo in nepopustljivostjo, kar na koncu pripelje v nerešljiv spor in posledično do izvršbe z vsemi negativnimi posledicami, ki jo spremljajo. Tukaj pa nastopijo strokovni sodelavci Kreditnega centra, ki na stvar gledajo izključno razumsko in se zadeve lotijo profesionalno, tako da niti upnik niti dolžnik ne čutita, da bi kdo delal kaj proti njim ali celo na silo, zato se v večini primerov zgodba zaključi z dogovorom, ki zadovolji obe strani. Tako dolžniku prilagodimo plačevanje njegovim trenutnim finančnim sposobnostim, upnik pa dobi dokaj natančen plan poplačila, ki se ga dolžnik nato lahko drži, saj ga zmore izpolnjevati," je še povedal Luka Repovš.
 

Cekin.si in podjetje Kreditni center (Sestop d. o. o.) bosta nekomu (posamezniku ali družini) pomagala, da se s sodelovanjem v akciji Skok iz dolgov izkoplje iz težav in ponovno svobodno zadiha. Zapise in nasvete o tem boste lahko redno spremljali v naši rubriki Skok iz dolgov.

KOMENTARJI (15)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
olmeta 17.08.2012, 17:54:58
hahahahahahahahaha
dejzi123 13.08.2012, 17:05:50
ali je ta pomoč zastonj?če je potem kapo dol..če pa se plača,,pa spet udri po siromaku,,saj nekdo spet služi na njegov račun-.....
Janja Petrič 1 26.07.2012, 16:04:31
Ljudje potrebujejo, da jim nekdo pomaga, kako se spraviti ven s finančnih težav!!! Težko je, če ne veš kako in kam bi se obrnil. Pa četudi to pomeni, da je nekdo nekaj malega zaslužil. Z veseljem!!! Saj smo vendar v kapitalizmu! Ne razumem, a to, da pa nekdo vsak dan zastruplja ljudi, ker uvaža poceni alkohol in umetne sladkarije polneE-jev, je pa ok??? Da nek direktor, kateremu je zaupana funkcija, da pomaga v podjetju, kjer je zaposlenih 10.-100.000 ljudi, on pa krade in misli samo na svojo rit in potem je prizadetih toliko družin, je tak poklic ok? Dejte Slovenci se že enkrat odpret in ne biti tako negativni! Če ne bi širili toliko negativnosti bi bila situacija čisto druga!!! Zakaj vsak dober poslovnež v tujini dobi potrditev, v Sloveniji pa ne?!?! Obnašamo se ko kakšni kmetje! Če nekaj ne naredimo, ne bo nič bolje. Vsak naj začne najprej pri sebi. Hvala, da ste prebrali do konca. :)
hubertfast 26.07.2012, 14:05:58
Hehe, kdo ti bo pa zastonj pomagal. Nateg kot vedno.
Milan Koleznik 26.07.2012, 11:09:48
ŠE ENO PODJETJE KI HOČE NA RAČUN REVEŽEV ZASLUŽITI,RES GENIALNO,ZNAJDI SE JE DEJAL NEKDANJI PREDCEDNIK
ninika55 26.07.2012, 11:12:27
predcednik?????!!!!!!!! saj zato pa je tako kot je - polpismen narod!!!!!
RamzesII 26.07.2012, 11:17:06
V bistvu imaš prav, saj ne povedo nič novega, le staro pesem, in tako spet ostanemo pri tisti modrosti, teorija je eno, praksa pa drugo.
ipsidipsiloreumadministratumidiotum 26.07.2012, 11:21:28
ja nika55, končno je neGdo to pogruntal. :)
redfox 26.07.2012, 13:17:08
Kolk nekateri uživate v odkrivanju tujih napak, svojih pa ne vidite. Jaz jih tudi delam, pakaj potem.
mhm_mhm 26.07.2012, 10:50:53
Ma kakšna pomoč, reklama! Zavijate čokolade v folije :D
iravadi 26.07.2012, 10:50:03
V vojni se kujejo dobički...
mobubi 26.07.2012, 10:56:53
ja, nekdo je dobil eno pametno idejo - poleg tega, da bo v pomoč nekomu, ki ne vidi rešiitve, kako naprej, bo nekje tudi zaslužil. Oprosti iravadi, meni je to logično. Js delam za denar, ker moja družina ne more brez prihodkov funkcionirat, tvoja verjetno tudi ne in družina tistega, ki vodi to podjetje ali katerokoli drugo verjetno tudi ne. Če pa ti lahko delaš zastonj, potem pejt se javit za pomoč, po mojem te bodo veseli.
ninika55 26.07.2012, 11:15:34
na žalost je res tako.... časov Robina Hooda že zdavnaj ni več in
kahelc 26.07.2012, 13:46:23
no dej si še enkrat zgodbo prebrat, ti bo mogoče jasno zakaj ji ni več
olmeta 17.08.2012, 17:57:11
baje sploh ni njegova ideja