ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Slovenci izdelali prvi lebdeči gramofon na svetu

Natisni6
Slovenska ekipa MAG-LEV Audio je izdelala prvi lebdeči gramofon na svetu, s katerim so se podali tudi na platformo za množično financiranje Kickstarter.

V kampanji bodo poskušali zbrati 300.000 dolarjev (270.800 evrov) za zagon proizvodnje za inovativni gramofon, katerega vinilna plošča lebdi v zraku s pomočjo magnetne blazine. V enem dnevu so zbrali že več kot 18.000 dolarjev (16.250 evrov).

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Prvih 100 podpornikov kampanje na Kickstarterju bo za gramofon v črni barvi odštelo 780 dolarjev, dodatnih 60 dolarjev pa bodo odšteli za gramofone z imitacijo lesa. Cena se bo nato zvišala na 880 oziroma 940 dolarjev.

Po besedah ekipe MAG-LEV Audio je produkt želje po iskanju drugačnega in sledi koraku časa. Izdelek, ki združuje star nosilec zvoka z novimi tehnologijami, je zasnovan za ljudi, ki cenijo visoko kakovost zvoka in inovativno zunanjo obliko.

Po ugotovitvah Klemna Smrtnika iz MAG-LEV Audio je na svetu veliko stvari, ki lahko lebdijo, malo pa je takšnih, kjer ima lebdenje smisel. Med slednje se uvršča tudi novi gramofon, saj se zaradi lebdenja znebimo nihanja, do katerega lahko zaradi tresljajev pride pri običajnih gramofonih.

Najpomembnejši del gramofona je pogonski mehanizem, ki je popolnoma drugačen od ostalih gramofonov na trgu in je zelo natančno kontroliran, je pojasnil vodja razvoja Sebastijan Smrtnik. "Z uporabo inovativno patentirane tehnologije smo lahko dosegli ne samo lebdenje, temveč tudi neverjetno natančno vrtenje krožnika, ki ga s pomočjo senzorjev regulira programska oprema," so razložili v ekipi.

Gramofon MAG-LEV Audio ima prednastavljeno ročico in gramofonsko glavo ter priključek, s katerim se lahko uporabnik poveže na avdio sistem. Uporabnik nato le še izbere najljubšo vinilno ploščo, premakne ročico in spustiti gramofonsko glavo.

Na POP TV prihaja nova oddaja "Štartaj, Slovenija!", prvič v nedeljo, 16. oktobra. V prvi oddaji se bosta predstavila Tattoo Care in Urban Planty. Povsem nov format oddaje bo ob nedeljah na POP TV predstavil zgodbe in izdelke 12 slovenskih podjetnikov in jim omogočil poslovno priložnost življenja. Njihove izdelke lahko kupite v vseh megamarketih Interspar.

"Gramofon po koncu predvajanja sam dvigne ročico, kar vinilno ploščno obvaruje pred praskami, hkrati pa podaljša življenjsko dobo gramofonske glave. Mehanizem za pozicioniranje glave pri vinilnih ploščah odigra ključno vlogo v celotni poslušalčevi izkušnji. Nežen spust in preciznost igle sta tista, ki celoten proces poslušanja naredita še bolj zadovoljivega."

S pritiskom na gumb lahko uporabniki menjajo hitrost predvajanja tudi s 33,3 na 45 obratov na minuto. Gramofonu pa so dodane še nožice, ki se ob vklopu gramofona avtomatično spustijo. Ko se ročica vrne na svoje prvotno mesto, se nožice avtomatično dvignejo, tako da lahko uporabnik varno ugasne gramofon.

UPS sistem, ki je vgrajen v gramofon, shrani dovolj električne energije, da se tudi v primeru izpada električnega toka, ročica varno dvigne, ustavi vrtenje plošče in postavi nožice v počivajoč položaj.

Pri razvoju produkta, s katerim poslušanje glasbe postane vizualno dovršena izkušnja, sta moči združili dve ekipi - dizajn studio Desnahemisfera, javnosti poznan predvsem po produktu Goat Mug, in predstavniki podjetja Topsol, ki se ukvarja z razvojem napredne solarne energije.

KOMENTARJI (6)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
FesterAdams 13.10.2016, 17:32:05
Rajši kakšen boljši Thorens, predvsem pa resnejša glava. Saj je Ortofon v redu, a ne model na tej ročici. Jaz uporabljam MC-30 Super, a je zaradi njene mase večinoma potrebno nekoliko predelati ročico. Pa še ta glava je tik nad podnom...
FesterAdams 13.10.2016, 17:43:41
NADALJEVANJE: Se pa pojavi močno vprašanje, kaj je z dogajanjem glave v mogočnem magnetnem polju, ki ga terja tak lebdeči krožnik. Pogosto se to manifestira v obliki brnenja na zvočnikih, če ojačanje konkretno odpremo. Vedeti je treba, da kvalitetna MC glava večinoma ponudi napetost okoli 1 ali 2 mikrovolta, to napetost pa je za poslušanje glasbe treba spraviti na rang 5 ali 10 V, kar pomeni napetostno ojačanje 5x(10power6) ali 5 milijonov. Če je na glavi zaradi magnetnega polja inducirana napetost še tako nizka, je njena velikost na zvočniku lahko zelo moteča. V takem primeru pride prav glava tipa MM z zelo visokim nivojem signala (nekaj mV), pa ni treba tako nažgati napetostnega ojačanja, zato je eventuelen brum nižji. Pobom pa vsekakor čestitke. Dandanes vsi inovatorji namreč delujejo izključno na področju nekih platform, pa dryverjev in ostale comp. nesnage...
RamzesII 13.10.2016, 15:39:55
Saj ne lebdi celi gramofon.
prouhudababa 13.10.2016, 13:39:06
Po svoje preseneča, da se še vedno uporablja klasična ročica z iglo, katera koneckoncev na plošči pušča sledove. Za pričakovati bi bilo, da bi jo zamenjal bistveno nežnejši laserski žarek. Kaj se res ne da s pomočjo laserja dovolj natančno odčitati 'refiefa' zvočnega zapisa in ga pretvoriti v zvok?
RamzesII 13.10.2016, 15:41:11
Vinilke ne vem če bi lahko brali z laserjem, ne vem če so že poskusili. Sicer pa, zakaj ne obe izbiri, če gre.
tomy33 13.10.2016, 16:59:20
Laser lahko bere vinilke....v bistvu tak gramofon že obstaja ELP Laser Turntable.... samo cena je malo zasoljena od 8000$ navzgor. Bi pa temu gramofonu vsekakor bolj pristajal laser kot pa ročka....je pa res da bi izgubili vizualni efekt lebdenja.