ŠTARTAJ, SLOVENIJA!

Tako mladi Slovenki sta prodali to Arabcem!

Natisni2
20- in 21-letni Slovenki sta se usedli na letalo, odpotovali v Dubaj, in prodali idejo o prehranskih dopolnilih za dirkalne kamele podjetnim Arabcem. Danes imata proizvodnjo v Kopru in prodajata v arabskem svetu.

Naj mladinski startup 2018 je postalo podjetje Protocamel. 20 in 21-letni Slovenki, Patrija Kragelj in Tjaša Ban, sta nutricionistki. Razmeroma hitro sta ugotovili, da je zanju slovenski trg premajhen. Razmišljali sta, kaj storiti, in porodila se jima je ideja, vredna zlata - prehranska dopolnila za dirkalne kamele. Usedli sta se na letalo, odpotovali v Dubaj, in prodali idejo podjetnim Arabcem. Danes v Kopru proizvajajo hrano za dirkalne kamele in jo prodajajo v arabski svet.

Na sklepni konferenci Ustvarjalnika so se predstavili podjetni mladi iz treh različnih držav, ki že v srednji šoli razmišljajo o poslu svojega življenja. "Čisto vse produkte si brez težav predstavljam na prodajnih policah. Nekateri sklepajo posle, ki so zagotovo odskočna deska do zelo uspešnih podjetij," je poudaril ustanovitelj Ustvarjalnika Matija Goljar. Po njegovih besedah moramo verjeti v sposobnosti generacije, ki trenutno odrašča, saj si "nekdo, ki se ta hip pogaja za milijonsko distribucijsko pogodbo pač ne zasluži nalepke izgubljen najstnik".

Konferenca v celoti:

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Konkurenca za naj mladinski startup je bila močna

Slovenski projekti so bili izredno pisani. Prvi je Skiler, inovativen pripomoček za učenje smučanja, drugi so prehranski dodatki za dirkalne kamele, tretji prodaja uvoženih parkirnih ur in četrti založba za mlade. Za vsemi stojijo mladi, stari od 17 do 21 let. Američan Michael Hentschel medtem pomaga mladoletnim zapornikom. Njegov posel podpirajo številni, da bi bilo karseda malo povratnikov. "Povprečen strošek zaporne kazni za mladoletnika je 155.000 ameriških dolarjev," je obrazložil, zakaj se njegovo prizadevanje sploh izplača. Claire Fleming s spletno trgovino pomaga lokalnim obrtnikom lažje prodati izdelke, Alex File se ukvarja s šolskim sistemom, ki nadomešča ocene na podlagi sprotnega spremljanja učenca, in že izobražuje učitelje. Madžarska projekta sta tehnološka startupa. Pri prvem skušajo z upravljanjem oprimkov prek telefona priti do pametne plezalne stene, pri drugem so razvili skener deklaracij, ki v infografiki prikaže sestavine prehranskega izdelka.

Učijo jih iz hobija ustvariti dobiček

V Ustvarjalniku poudarjajo, da je za mlade podjetnike z vsega sveta pomembno sporočilo, da se ne smejo bati prihodnosti, saj si jo lahko ustvarijo sami. Vsem, ki govorijo o izgubljenih milenijcih, dokazujejo nasprotno. Namen konference je, da se podjetniške zgodbe mladih predstavijo kot pozitiven zgled in alternativa prepričanju, da je vsaka naslednja generacija slabša. Inovativnosti in znanj mladim ne manjka in če dobijo ustrezno oporo in podporo, bo večina svoje ideje tudi uresničila, so prepričani.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V podjetniških krožkih učijo mlade iz hobija ustvariti zaslužek. Gre za podjetniški peskovnik, v katerem pomagajo mentorji in imajo tudi podjetniške dogodke. Združujejo najbolj perspektivna mlada podjetja, ki so nastala v okviru njihove mreže spodbujanja podjetništva. V njihove programe je bilo letos vključenih več kot 2000 mladih iz šestih držav - danes se bo predstavilo devet najboljših, ki imajo vsi že izdelane produkte, mnogi pa jih tudi uspešno prodajajo na mednarodnem trgu.

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
lordslayer 02.07.2018, 5:50:13
ženski uspeli v arabskem svetu ... bravo, vse čestitke!!