ZAVAROVANJA

Dvakrat premislite, preden rečete zavarovalnici adijo!

Natisni9
Zaradi pomanjkanja denarja se v teh težkih časih vse več zavarovancev odloča za prekinitev oziroma predčasen odkup življenskega zavarovanja. Zakaj je to največja napaka, ki jo lahko kdo stori?

Odkupne vrednosti so vsaj na začetku zavarovanja smešno nizke.
Odkupne vrednosti so vsaj na začetku zavarovanja smešno nizke.FOTO: iStockphoto

Čeprav se morda komu zdi, da se s tovrstnim prepričevanjem brani in favorizira le zgolj zavarovalnice, vam bomo z naslednjimi dejstvi pokazali, da resnica tiči nekje drugje. Dejstvo je, da v teh negotovih časih marsikdo išče denarne rezerve, ki bi mu olajšale prebroditi vsakdanjo finančno stisko. Prva na seznamu se tako hitro znajde stornacija oziroma prekinitev naložbenih ali življenjskih zavarovanj. Toda po tehtnem razmisleku in točnih izračunih lahko vsakdo hitro ugotovi, da odkup ni finančno smiselna poteza, saj so odkupne vrednosti zavarovalnic smešno nizke (še posebej v prvih letih trajanja zavarovanja) glede na pričakovane zneske, ki jih imetnik zavarovanja s svojimi premijami vplača. Za nameček pa je predvsem pri starejših policah odkup možen le pod določenim pogojem.

Ko v praksi pride do tovrstne dileme in razmišljanja o tem, ali je odkup dobra ali slaba rešitev, je ponavadi že prepozno. Žal je najboljša rešitev preventiva – torej preudaren razmislek in odločitev, ki bazira glede na vaše finančne zmožnosti in cilje, še preden sklenete posamezno zavarovanje. Marsikdo namreč v želji po čim boljšem zavarovanju (te želje dodatno podkrepi zavarovalni agent, katerega provizije so odvisne od višine zbranih premij) sklene neustrezno višino premije, ki je glede na prejete mesečne dohodke dolgoročno nevzdržna. Morda je ravno zaradi tega v zadnjem času vse več prošenj za zamrznitev zavarovanj oziroma prekinitev zavarovanj.

Ne pozabite na upoštevanje davka in inflacije, ki izgubo le še povečujeta.
Ne pozabite na upoštevanje davka in inflacije, ki izgubo le še povečujeta.FOTO: iStockphoto

Koliko izgubimo, če se odločimo za prekinitev oziroma odkup?

Kot lahko vidimo v spodnji tabeli, nas predčasen odkup zavarovanja lahko zelo drago stane. Še posebej v začetku zavarovanja je predčasna prekinitev zares draga šola, saj lahko to pomeni tudi do 50 in večodstotno izgubo glede na skupno višino vplačanih premij. Kar je seveda razumljivo, saj ravno na začetku zavarovanja zavarovalnica obračuna tako imenovane alfa, beta in gama stroške – kar v grobem pomeni, da se  najprej poskrbi za stroške zavarovanja in od tod zato tako smešno nizke odkupne vrednosti. Seveda pa pri odkupu ne smemo pozabiti na davek zavarovalnih poslov, ki ga v primeru prekinitve življenjskega zavarovanja (odkup zavarovanja) pred potekom prvih desetih letzavarovanja plača zavarovanec v višini 6,5 odstotka od vplačanih premij.

Kot skriti kupec smo pri različnih zavarovalnih agentih preverili odkupne vrednosti za naslednjo zavarovanje – moški, star 35 let,  je za 20 let sklenil življenjsko zavarovanje z mesečno premijo 100 evrov na mesec.

Odkupne vrednosti po prekinitvi zavarovanja po 3 letih
ZavarovalnicaSkupna višina vplačanih premij (v €)Odkupne vrednosti (v €)
Merkur3.6002.700
Zavarovalnica Triglav3.6001.640
Zavarovalnica Maribor3.6002.520
Generali3.6002.050

OPOMBA: V tabelo ni vključen morebiten dobiček zavarovalnice, ki bi ga ustvarila v triletnem obdobju, prav tako v izračune ni vključen davek na zavarovalne posle, ki bi ga morali plačati, ker smo zavarovanje prekinili pred potekom 10 let. Prav tako je treba upoštevati, da so te vrednosti informativne narave in se lahko spreminjajo od primera do primera. Za nameček pa v triletnem obdobju izgubo poveča tudi inflacija, na katero je ravno tako treba gledati kot "strošek".

KOMENTARJI (9)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
zmaja112 11.07.2010, 19:12:30
Pa tudi sam sem pred kratkim doživel krepak finančni nateg ! Ne bodite naivni , ravno tako ni kot nam obljubljajo .
zmaja112 11.07.2010, 19:04:54
moj fotr je varčeval 20 let , ko pa je umrl ni bilo od zavarovalnice niti prebite pare! Nič,čisto nič. Privarčuješ samo tisto , kar jim ne daš .
Matjaž Glazer 21.06.2010, 12:16:03
ŽALOSTNO,DA PIŠETE TAKE ČLANKE NAPIŠITE KDAJ O TEM KAKO SO SE POČUTILI SVOJCI OD PREMINULIH,KO SO DOBILI IZPLAČILA IN JIM NISO RABLI VZET NJIHOVIH NEPREMIČNIN,KOT V MNOGIH PRIMERIH. ŽZ NI SAMO ŠPARANJE AMPAK VELIKO VEČ.
immortal182 18.06.2010, 9:51:09
Pol pa v štunfu šparite .... pa bote po 20ih letih še bolj jokal ... drugje po svetu je to čist normalno ... le v naši dragi sloveniji mamo tak narod da pljuva po vsemu kar drugi pljuvajo ... ovce !
kolcamož 18.06.2010, 8:02:51
najprej poiščem agenta,pol pa glavo stran...
hotchilipoper 18.06.2010, 7:17:31
kako so zavarovalnice pokvarjene-tega svet ni vidu
jurcek 18.06.2010, 6:52:51
ko bom po 20 letih dvignu denar, bojo sle glave ce ne bom vsega dobil kar sem vlozil!
boss10 17.06.2010, 17:15:18
Se strinjam,samo gulijo bogi narod!
grega33 17.06.2010, 13:44:58
Banda zavarovalniška nimaš kaj!!!!