ZAVAROVANJA

Kako ravnati v prometni nesreči s tujcem

Natisni0
Ker nesreča žal nikoli ne počiva, je še posebej v času dopustov priporočljivo vedeti, kako ravnati v primeru prometne nesreče v Sloveniji, ki jo povzroči tujec, ali v tujini, da bomo lahko čim hitreje uveljavljali odškodninski zahtevek.

Takoj fotografirajte nastalo situacijo, to je celoten kraj nesreče, poškodbe na posameznih avtomobilih itd. Če nimate fotoaparata, uporabite tistega na mobilnem telefonu.
Takoj fotografirajte nastalo situacijo, to je celoten kraj nesreče, poškodbe na posameznih avtomobilih itd. Če nimate fotoaparata, uporabite tistega na mobilnem telefonu.

Na Slovenskem zavarovalnem združenju opažajo, da posamezniki v omenjenih primerih velikokrat ne vedo, kako ravnati ob sami prometni nesreči in pozneje ob uveljavljanju odškodninskih zahtevkov za povrnitev nastale škode. Zato opozarjajo na nujne postopke, ki jih morajo udeleženci prometnih nesreč, bodisi v vlogi povzročitelja, bodisi v vlogi oškodovanca, izvesti na kraju prometne nesreče in tako s pravilnim ukrepanjem prispevati k hitremu in učinkovitemu reševanju odškodninskih zahtevkov iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Slovensko zavarovalno združenje kot nacionalni biro zelene karte jamči za plačilo škod, ki jih v Sloveniji povzročijo vozniki vozil s tujo registrsko tablico. Za obravnavanje tovrstnih škod, znanih kot mednarodnih škod, Slovensko zavarovalno združenje pooblašča svoje članice - zavarovalnice, ki izvajajo zavarovalne posle zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

V primeru prometne nesreče v Sloveniji, ki jo povzroči voznik vozila s tujo registrsko tablico, je posebej pomembno, da kot oškodovanec pravilno zapišete vse bistvene podatke o tujem vozniku in motornem vozilu, ki je udeleženo v prometni nesreči.Predvsem si zapišite ime in priimek voznika in lastnika avtomobila ter njegov naslov, registrsko tablico in državo vozila, tip in znamko vozila, ime zavarovalnice in naslov zavarovalnice ter številko zavarovalne police.   

Na Združenju priporočajo, da se vedno zabeleži vse te podatke in izpolni Evropsko poročilo o prometni nesreči, četudi je bila na kraju prometne nesreče policija, ki pripravlja policijsko poročilo.

Zelo priporočljivo je, da vedno, kadar je v prometni nesreči soudeležen tujec, na kraj nesreče pokličete policijo. Tako se lahko izognete morebitnim nevšečnostim, še posebej kasnejšim pri uveljavljanju odškodnine.
Zelo priporočljivo je, da vedno, kadar je v prometni nesreči soudeležen tujec, na kraj nesreče pokličete policijo. Tako se lahko izognete morebitnim nevšečnostim, še posebej kasnejšim pri uveljavljanju odškodnine.FOTO: Jani Dolinšek

Zavarovalnice po vsej Evropi izdajajo obrazec Evropsko poročilo v različnih jezikih svojim zavarovalcem ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Zaradi poenotene vsebine in oštevilčenih rubrik je uporaben za različne vrste prometnih nesreč tudi v primerih, ko sta udeleženca prometne nesreče iz različnih držav: posamezne rubrike si namreč lahko prevajata po svoji jezikovni različici, obrazec pa ju usmerja, katere podatke morata zapisati. S tem, ko izpolnite Evropsko poročilo o prometni nesreči, ne priznavate krivde za prometno nesrečo, poudarjajo na Združenju.

Oškodovanec mora od tujega voznika povzročitelja pridobititudi dvojnik oz. fotokopijo zelene karte, predvsem v primerih, če gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni članica Evropske unije. Če fotokopija ni možna, si prepišite vse podatke z zelene karte, to je ime zavarovanca in registrsko številko vozila, številko zelene karte, veljavnost, ime zavarovalnice, ki jo je izdala in ime biroja, ki jo je izdal. 

Če je možno, si zapišite izjave prič, fotografirajte kraj prometne nesreče in narišite skico kraja prometne nesreče.

Kadar prometno nesrečo povzroči vlečno vozilo oz. tovornjak s prikolico, je nujno zapisati podatke o zavarovanju za vlečno vozilo oziroma vzeti kopijo zelene karte tega vozila, saj se škoda večinoma krije iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti vlečnega vozila.

Obrazec za poizvedbe za motorno vozilo si lahko natisnete s spletne strani Slovenskega zavarovalnega združenja in jim ga izpolnjenega pošljete.
Obrazec za poizvedbe za motorno vozilo si lahko natisnete s spletne strani Slovenskega zavarovalnega združenja in jim ga izpolnjenega pošljete.

Kadar ima oškodovanec podatek o tuji zavarovalnici, pri kateri je zavarovan tuj povzročitelj prometne nesreče, lahko takoj vloži odškodninski zahtevek neposredno na pristojni slovenski zavarovalnici, ki je korespondent tuje zavarovalnice.

Informacije o imenovanih korespondentih tujih odgovornostnih zavarovalnic v Sloveniji lahko oškodovanci dobijo na vseh slovenskih zavarovalnicah, ki izvajajo zavarovalne posle zavarovanja avtomobilske odgovornosti  (Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Maribor, Adriatic Slovenica, Zavarovalna družba, Zavarovalnica Tilia, Generali Zavarovalnica in GRAWE Zavarovalnica) ali na Slovenskem zavarovalnem združenju oz. njegovi spletni strani.

V primerih, ko oškodovanec nima podatkov o tuji odgovornostni zavarovalnici oziroma so podatki o tujem vozilu in zavarovanju pomanjkljivi, pa bo zavarovalnica, na katero se je oškodovanec prvotno obrnil za pomoč pri uveljavljanju povračila škode, oškodovancu ocenila škodo na vozilu in ga s poizvedbo o zavarovanju tujega vozila napotila na Slovensko zavarovalno združenje. Združenje bo zanj pridobilo podatke o zavarovanju in po prejemu informacij od pristojnega tujega biroja zelene karte pooblastilo za reševanje zahtevka eno od svojih članic.

Kot so nam še povedali na Združenju, je po evropskih direktivah rok za rešitev zahtevka najpozneje 90 dni od dneva vložitve odškodninskega zahtevka. Pooblaščenec tuje odgovornostne zavarovalnice mora v roku treh mesecev od dneva vložitve odškodninskega zahtevka dati oškodovancu utemeljeno ponudbo za poravnavo, če odgovornost ni sporna in je bila škoda v celoti ocenjena oziroma utemeljen odgovor, če je odgovornost sporna alni ni bila natančno ugotovljena ali škoda ni bila v celoti ocenjena.

V letu 2008 je bilo vloženih 2.248 odškodninskih zahtevkov za prometne nesreče v Sloveniji s tujci. Leta 2007 je bilo vloženih 2.438 zahtevkov.
V letu 2008 je bilo vloženih 2.248 odškodninskih zahtevkov za prometne nesreče v Sloveniji s tujci. Leta 2007 je bilo vloženih 2.438 zahtevkov.FOTO: Jani Dolinšek

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI