ZAVAROVANJA

Kako unovčiti nezgodno zavarovanje?

Natisni9
Zgodi se vam nesreča. Kako sedaj postopati v pridobivanju izplačila iz sklenjenega nezgodnega zavarovanja.

Zavarovalnici morate pisno prijaviti nezgodo, takoj ko je to mogoče.
Zavarovalnici morate pisno prijaviti nezgodo, takoj ko je to mogoče.

Ob poškodbi zaradi nezgode mora zavarovanec zavarovalnici pisno prijaviti nezgodo, takoj ko mu to zdravstveno stanje dovoljuje oziroma v treh letih od nezgode. Poškodbe pa morajo biti ugotovljene v prvem letu po nezgodnem dogodku. Zavarovanec ob prijavi nezgode potrebuje fotokopije vseh izvidov zdravljenja, fotokopijo evidence bolezni pri osebnem zdravniku in drugo dokumentacijo o poteku zdravljenja, vrsti telesnih poškodb, o nastalih morebitnih posledicah, kakor tudi podatke o telesnih hibah, pomanjkljivostih in boleznih, ki jih je zavarovanec imel že pred nezgodo, razlagajo Zavarovalnici Triglav.

Kdo oceni upravičenost zavarovanca do nadomestila

Upravičenost zavarovanca do izplačila nezgodnega zavarovanja oceni zdravnik cenzor, ki je pooblaščeni zdravnik zavarovalnice, so sporočili iz Zavarovalnice Maribor. Zdravnik cenzor se odloča na podlagi medicinske dokumentacije, pri čemer mora poškodovanec poskrbeti, da bo njegove poškodbe po nezgodi pregledal zdravnik v najkrajšem možnem času.

Opozarjajo še, da odločitev zdravniške komisije, ki odobrava bolniški stalež, nima velikega vpliva, saj je nadomestilo odvisno od časa, ki se nanaša na aktivno zdravljenje nezgode.Zato je pomembno, da zavarovanec ustrezno dokumentira potek in čas zdravljenja z ustrezno medicinsko dokumentacijo, opozarjajo še na Zavarovalnici Maribor.

Na zavarovalnici Triglav pa razlagajo, da če gre za bolniški stalež, ki je odobren za zdravljenje posledic nezgode, se ta prizna v celoti. Do določenega odstopanja od priznanega staleža s strani zavarovalnice lahko pride le v primeru, če se zdravljenje posledic nezgode "prepleta" tudi z zdravljenjem bolezni zavarovanca, za katero je tudi odmerjen bolniški stalež, kar pa ni predmet nezgodnega zavarovanja.

Dobro preberite splošne pogoje zavarovanja, da vam ne bodo zavrnili izplačil iz zavarovanja zaradi neupoštevanja obveznosti.
Dobro preberite splošne pogoje zavarovanja, da vam ne bodo zavrnili izplačil iz zavarovanja zaradi neupoštevanja obveznosti.

Dobro preberite drobni tisk

Pri obeh zavarovalnicah pravijo, da je najpogostejši razlog zavrnitve izplačila iz naslova sklenjenega nezgodnega zavarovanja neupoštevanje obveznosti, ki so določene v splošnih pogojih zavarovanja. Na vprašanje kolikšen odstotek ljudi, ki so imeli zdravniško odobreno bolniško je zavrnjen, nam iz zavarovalnice Maribor odgovora niso posredovali, ker teh podatkov v taki obliki ne spremljajo. Pri sklenitvi nezgodnega zavarovanja torej dobro preberite drobni tisk in splošne pogoje, da boste dobro seznanjeni s svojimi obveznostmi in pravicami ter boste v primeru nezgode, do pridobitve izplačil iz nezgodnega zavarovanja prišli brez zapletov.

Zavarovalnice izplačujejo vsako leto manj odškodnin

Preverili smo kako banke izplačujejo odškodnine z naslova nezgodnih zavarovanj. Iz podatkov Slovenskega zavarovalnega združenja je razvidno, da odškodnine iz nezgodnih zavarovanj 1. četrtletij zadnja štiri leta upadajo. Zbrane premije nezgodnih zavarovanj tudi upadajo zadnja leta, kar se deloma odrazi tudi v manj izplačanih odškodninah.

Vir: Slovensko zavarovalno združenje, lastni izračun
Vir: Slovensko zavarovalno združenje, lastni izračun

 

KOMENTARJI (9)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Bruc002 15.11.2013, 18:10:01
kekci... en za drugim.... mislim komentatorje... če si za neko določeno stvar zavarovan, če se je res vse zgodilo kot praviš, bo zavarovalnica svoj "dolg" poplačala!! 100% je pa druga stvar: namreč jaz ne poznam nikogar na svetu, ki bi kar iz žepa delil denar naokoli... nikoli z prvo žogo na odvetnika ali na odškodninske družbe..... kaj si sami ne veste prebrati tistega kar ste podpisali? če piše ob tisti slikici v pogojih, da je en prst vreden 3% to pomeni, da jih dobiš 3% pa ne moreš 5%... in dam tudi roko v ogenj da se najbolj pritožujejo tisti, ki se jim je že kaj zgodilo pa niso imeli nič zavarovano.... svoje dejanske procente pa dobite tako, da ne podpišete ponudbe, ki vam jo ponudijo ob pregledu ampak jim lepo poveste oz. pošljete pritožbo z vsebino nekako takole.... prosim da mojo dokumentacijo o poškodbi še enkrat pregledate in preučite, v kolikor se to ne bo zgodilo, bom vso dokumentacijo predal odvetniku.... samo beseda odvetnik na pritožbi je dovolj da bodo plačali kar so dolžni!
slovenskegaNarodaSin 03.03.2013, 13:40:20
Nateg, nateg nateg in še enkrat nateg! Če se ti kaj zgodi, bodo iskali 1001 razlog, da jim ni potrebno izplačati zavarovalnine in to tako bizarne, da bodo prebrskali vso zgodovino tvoje zdravstvene datoteke in bog ne daj da bi kdaj dobil prasko na tistem delu telesa za katerega si vložil zahtevek za odškodnino. Legalni lopovi!!!
nacem 01.08.2014, 9:23:42
SE STRINJAM
dar3 13.12.2012, 11:21:05
Ma kaj pa naj naredimo, pri vseh zavarovalnicah je en sam nateg, zavaruješ hišo, psa, avto, ko pa pride do škodnega primera pa štala.
coral 26.04.2012, 12:57:59
Zelo NEGATIVNE izkušnje z Zavarovalnico Maribor. Niti po pomoti več ne zavarujem kaj pri njih in še z veseljem poskrbim za antireklamo. Res, nimajo ne odnosa ne spoštovanja....
kiss-my-ass. 28.02.2012, 6:44:15
080 13 14 Namesto vas rešujejo zaplete z zavarovalnico, če imate popolno dokumentacijo potem tudi iztržijo realno odškodnino. Pa še nobenih stroškov ni z njimi. Šele ko je izplačana odškodnina, zavarovalnina takrat si odtegnejo ...mislim da 10 % + DDV. Razen te so še druge. To sem predlagal zaradi osebne zelo pozitivne izkušnje.
jaka jaka 12.05.2012, 18:38:19
Ne delaj NEPOŠTENE reklame. Pri odškodninskih zahtevkih se je treba obrniti na dobrega odvetnika, ki bo podal zavarovalnici ustrezen odškodninski zahtevek. Večina odvetnikov nam ne bo zaračunala za to delo niti centa. Za svoje delo bo odvetnik po odvetniški tarifi izdal račun zavarovalnici, katera ga je tudi obvezana plačati. Če se motim, naj me kdo, ki je v tem dobro poučen popravi, drugače pa sem imeldosedaj že dvakrat takšni ozkušnjo, z različnima odvetnikoma in sem dobi ozplačano ustrezno odškodnino V CELOTI!
K1sssMyAss. 08.08.2013, 7:26:17
jaka3jaka, ne delam JAZ NEPOŠTENE reklame, ampak delajo zavarovalnice NEPOŠTENE reklame! MOJA pozitivna izkušnja ob prometni nesreči, kjer sem bil oškodovanec - poškodovani so bile z OMENJENO številko POZITIVNE. Nobenih kompliciranj, samo dokumentacijo sem dostavil, VSE ostalo so na podlagi mojega POOBLASTILA pridobili sami. Moje delo je bilo samo to, da sem podpisal to, da se strinjam z zneskom, ki so mi ga iztržili. Nobenih odvetnikov, nobenih stroškov, nobenega letanja na rasprave, podpisovanja vedno novih papirjev. Torej jaka, ne zavajam jaz, ampak zavajaš TI. Če pa je namen tega članka REKLAMA zavarovalnice MB, potem ukinite možnost debate!!!!
jaka jaka 23.08.2013, 17:54:49
Se strinjam s tabo, da si jim le podpisal pooblastilo, tudi jaz sem to po končanem zdravljenju naredil s svojim odvetnikom. Tudi za znesek poravnave je odvetnik hotel moje soglasje. Razlika med tvojim in mojim primerom je v tem, da je mojega odvetnika PLAČALA ZAVAROVALNICA, ker mora to storiti, tvojega posrednika, se pravi tvoje 080 1314 pa si moral ob izplačilu odškodnine PLAČATI SAM!!!! To je zneslo 12% od odškodnine, ki si jo prejel od zavarovalnice (10% + ddv).