ZAVAROVANJA

Kdaj in kje potrebujemo zeleno karto?

Natisni2
Potovanje v tujino z avtom brez zavarovanja je nezakonito. Če ste vpleteni v prometno nesrečo, vas poleg stroškov nesreče čakajo globe in kazenske sankcije, in sicer izredno hude, zlasti če so poškodovani tudi ljudje.

Če greste v tujino z avtomobilom, ne pozabite vzeti s seboj veljavne zelene karte.
Če greste v tujino z avtomobilom, ne pozabite vzeti s seboj veljavne zelene karte.FOTO: iStockphoto

Zelena karta je mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti, ki zagotavlja zavarovalno kritje v obsegu, ki ga določa pristojni zakon o obveznem zavarovanju avtomobilske odgovornosti v obiskani državi.

Vozniku omogoča potovanje v 43 (osemintrideset evropskih in pet zunaj evropskih) držav z zavarovalnim kritjem, ki je najmanj enako zavarovalnemu kritju, določenemu v obstoječi zakonodaji posamezne obiskane države. To zagotavlja oškodovancu odškodnino na podlagi domačega zakona, kljub temu da je prometno nesrečo povzročilo motorno vozilo iz tujine.

Zeleno karto morate predložiti na meji in v primeru prometne nesreče.
Zeleno karto morate predložiti na meji in v primeru prometne nesreče.

Vozniki, ki so rezidenti v eni izmed naslednjih držav: Avstrija, Belgija, Ciper, Republika Češka, Danska, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Združeno kraljestvo Velike Britanije, s pravnega vidika ne potrebujejo zelene karte, kadar potujejo v eno izmed navedenih držav. Kot dokaz, da je vozilo ustrezno zavarovano, oblasti v navedenih državah pri poravnavi odškodninskih zahtevkov na podlagi posebnega sporazuma upoštevajo registrsko tablico.

Za rezidente naštetih držav pa je zelena karta obvezna za vse druge države, ki so članice sistema zelene karte, niso pa podpisale omenjenega sporazuma.

Za vse tiste, ki niso rezidenti navedenih držav, je zelena karta obvezna v vseh državah članicah sistema zelene karte. Na primer v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori, kjer je treba zeleno karto ob prestopu meje tudi pokazati.

Z vstopom Slovenije v EU je za prestop meje držav članic EU dovolj že veljavno prometno dovoljenje, ki dokazuje, da je vozilo zavarovano. Ker pa v primeru prometne nesreče v tujini zelena karta omogoča, da si lahko hitro izmenjamo podatke o lastniku vozila in zavarovalnici, saj so na njej napisani vsi potrebni podatki, je priporočljivo, da jo imate s seboj. Več o tem v članku Kako ravnati v prometni nesreči s tujcem.

Na Slovenskem zavarovalnem združenju, ki je slovenski nacionalni biro zelene karte, pojasnujejo, da sistem zelene karte omogoča tudi enostavnejšo poravnavo odškodninskih zahtevkov v primeru, ko pride do prometne nesreče v tujini, ker oškodovancu zagotavlja ustrezno odškodnino. Voznik motornega vozila, ki se mudi na obisku v tuji državi, ima zato enak pravni položaj kot odgovorni domači voznik. 

Če zelene karte še nimate, jo lahko dobite na vseh zavarovalnicah, zavarovalnih agencijah, AMZS in drugih pooblaščenih enotah, ki sklepajo avtomobilska zavarovanja. Predložiti morate prometno dovoljenje in zavarovalno polico obveznega avtomobilskega zavarovanja.

Trenutna cena zelene karte je 4,17 evra.

Preden se z avtom odpravite na potovanje v tujino, obvezno preverite, če je vaše zavarovanje veljavno. Če ste v dvomih, se pred začetkom potovanja posvetujte z zavarovalnico o zavarovalnem kritju.
Preden se z avtom odpravite na potovanje v tujino, obvezno preverite, če je vaše zavarovanje veljavno. Če ste v dvomih, se pred začetkom potovanja posvetujte z zavarovalnico o zavarovalnem kritju.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
jamajaka 12.11.2009, 13:01:05
pred leti je bla obvezna za pokazat na ,meji
Slavko Malek 12.11.2009, 10:49:08
Zelena karta je v vsakem primeru zakon, ko potujemo z svojim osebnim vozilom v tujino ;)