ZAVAROVANJA

Vedno težje je biti mlad voznik

Natisni1
Ko se mladostnik nekako prebije čez vedno težje in dražje usposabljanje do vozniškega izpita in napraska za prvi avto, ga čaka še zavarovanje. Kaj zavarovalnice ponujajo mladim?

Mladi so po podatkih zavarovalnic najbolj rizična skupina voznikov avtomobilov, zato je že nekaj let v veljavi praksa, da morajo mladi vozniki tri leta od dneva, ko so naredili izpit plačati20 – 30 odstotkov dražje zavarovanje avtomobila. Če ne zavarujejo lastnega avtomobila, mora dražje zavarovanje plačati oseba, katere avto bo mladi voznik uporabljal. Tovrstno zavarovanje je sicer prostovoljno, vendar v primeru, da mladi voznik nima tovrstnega zavarovanja mora v primeru nesreče, škodo delno kriti sam.

Zanimivo je pravilo, da se obdobje treh let šteje od pridobitve izpita in ne od prve registracije, kar pomeni, da se lahko dodatnemu plačilu lahko izognete, če naredite izpit, tri leta ne vozite in šele nato zavarujete svoj prvi avto. Če ste bolj potrpežljive sorte. Plačilu se lahko pri nekaterih zavarovalnicah izognete tudi tako, da opravite tečaj varne vožnje.

Mladi vozniki povzročijo največ nesreč.
Mladi vozniki povzročijo največ nesreč.FOTO: Matej Žontar, PGD Litija

Povračilo denarja
Če ste izpit za avto naredili 01.08.2006, svoj prvi avto pa registrirali 01.02.2007, in ga nato registrirate vsako leto na isti dan, morate dodatno zavarovanje plačevati le do 01.08.2009, za preplačano zavarovanje, med 01.08.2009 in 01.02.2010 pa morate na zavarovalnici podati zahtevek in denar vam bodo vrnili.

In kakšne so cene?

Poglejmo si še, kakšne so cene zavarovanj pri slovenskih zavarovalnicah in kakšne pogoje plačila nudijo mladim. Za primerjavo cen osnovnega zavarovanja smo vzeli majhen 1,2 kubičen avto z močjo motorja med 50 in 60 kw, katerega voznik nima nobenih vozniških izkušenj.

Zavarovalnica
Adriatic Slovenica
GeneraliZav. MariborTiliaTriglav
Cena434 evrov431,39 evra357,80 evra436 evrov453,96 evra
Plačilni pogojiPlačilo na 11 obrokov,
gotovinski popust
25 odstotni popust v primeru treninga varne vožnje
7 obrokov, plačilo prek položnic ni mogočePlačilo prek položnic ali inkasa zastopniku.
gotovinski popust
5 odstotni popust v primeru treninga varne vožnje
Plačilo na obrokePlačilo prek položnic ali trajnika
5 odstotni gotovinski popust
oprostitev doplačila v primeru treninga varne vožnje

 

KOMENTARJI (1)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
smrketica 26.08.2010, 20:36:37
Sam te cene niso prave... Če sem jaz lani pri Triglavu plača 478€ (mladi voznik avto 1,0 40kw 13.premijski razred), kar pomeni, da po zgornjih podatkih to niso realne cene...