DAVKI

Te dni boste od Fursa prejeli informativni izračun dohodnine za leto 2019

printNatisnimessage1
Finančna uprava je izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019.

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019 je že na poti v poštne nabiralnike. Prispeli bodo z navadno pošto.
Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019 je že na poti v poštne nabiralnike. Prispeli bodo z navadno pošto.FOTO: iStock

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019 je že pripravljen in odposlan, zavezanci pa jih lahko v poštnih nabiralnikih pričakujejo v prvih dneh aprila, v eDavkih pa že danes.

V prvi tranši so izdani informativni izračuni samo zavezancem, ki imajo vračila dohodnine oziroma so brez vračila ali doplačila dohodnine. Teh je 798.943 – 446.293 zavezancev brez vračila oz. doplačila, vračilo dohodnine pa bo prejelo 352.650 zavezancev v skupnem znesku 71.175.808,98 evra vračil. Povprečni znesek vračila znaša 201,83 evra.

Rok za ugovor se bo iztekel 30. aprila 2020, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na račune do 29. maja 2020.

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019 vsebuje posebnost glede regresa. Več v spodnjem članku: 

PREBERI ŠE
Furs opozarja na posebnost pri regresu

Kdaj gre na pošto drugi sveženj?

Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen predvidoma 29. maja 2020, pravijo na Fursu. V tej skupini so tisti, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane. 

Preverite izračune

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

Informativne izračune dohodnine natančno preglejte in preverite, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato navedene podatke primerjajte s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od izplačevalca.

V kolikor zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, mora najpozneje do 30. aprila 2020podati ugovor, pravijo na Fursu. V nasprotnem primeru stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. 

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine

Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega 1 evro. Pri veliki večini zavezancev, kjer je zaradi zaokroževanja zneskov prihajalo do razlik, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do 1 evro) pa lahko pride pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev, pravijo na Fursu.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke