Kako se odločiti, kdo naj uveljavlja otroka kot olajšavo?

Kako se odločiti, kdo naj uveljavlja otroka kot olajšavo?

M.M.
31.01.2023, 5:00
0
Spet je tisti čas v letu, ko vsi, ki olajšave za vzdrževane družinske člane uveljavljajo na letni ravni, pripravljajo podatke za finančno upravo.

Tako kot vsako leto boste morali vsi, ki vzdrževanih družinskih članov že med letom ne uveljavljate kot olajšavo, oddati vlogo na finančno upravo. Rok za oddajo papirnate vloge je letos 6. februar, če pa se odločite vlogo oddati prek sistema eDavki, imate čas do 20. februarja

Na mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki je na voljo predizpolnjena vloga, na kateri so vaši podatki iz lanskega leta, pravijo na finančni upravi. 

"S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov," pravijo na Fursu. 

V nadaljevanju pa si poglejmo še nekaj osnovnih podatkov, ki jih morate vedeti o vzdrževanih družinskih članih. 

Kdo je lahko vzdrževani družinski član?

Vzdrževani družinski člani so lahko brez omejitev otroci do 18. leta starosti. 

Vsi ostali, kot so na primer otroci, starejši od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca, pa morajo izpolnjevati posebne pogoje, ki so predstavljeni v pojasnilu o oznakah sorodstvenega razmerja.

Kako lahko uveljavljamo olajšavo za vzdrževane družinske člane?

Olajšavo lahko uveljavljate na mesečni ravni ali enkrat na leto – torej ali pri izračunu akontacije dohodnine ali pa pri informativnem izračunu dohodnine. 

Tisti, ki ne prejmejo informativnega izračuna dohodnine, pa lahko olajšavo uveljavljajo v sami napovedi za odmero dohodnine. 

Uveljavljanje olajšave na mesečni ravni: obrazec s podatki vzdrževanih članov oddate pristojnemu oddelku pri svojem delodajalcu. Tako boste imeli vsak mesec višjo mesečno neto plačo, kot jo imate sicer. 

Uveljavljanje olajšave na letni ravni: tisti, ki med letom niste uveljavljali olajšave, in tisti, ki želite medletno olajšavo spremeniti, to storite z oddajo vloge na finančni urad. 

Kdo naj uveljavlja olajšavo?

Starša naj se pogovorita, kdo izmed njiju bo uveljavljal olajšavo za otroka. Lahko si jo tudi delita. 

"V slednjem primeru predlagamo, da si starša čas uveljavljanja razdelita tako, da njuna vsota ne preseže 12 (različnih) mesecev (npr. vsak po 6 mesecev: eden od staršev za obdobje 16, drugi za obdobje 712)," opozarjajo na Fursu. 

Kaj, če se starša ne moreta dogovoriti, kateri bo uveljavljal olajšavo?

Obstajajo tudi situacije, ko se starši ne morejo sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana. V tem primeru se prizna vsakemu sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica) za skupni čas uveljavljanja, so razložili na Fursu.

Olajšava za vzdrževane družinske člane
Olajšava za vzdrževane družinske članeFOTO: Adobe Stock

Običajno se najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja tisti od staršev, ki ima višjo plačo.
Finančna uprava

PREBERI ŠE
V katerem primeru morate napoved za odmero dohodnine vložiti sami?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke