Neusmiljen boj med dediči Walta Disneyja še vedno traja

Neusmiljen boj med dediči Walta Disneyja še vedno traja

M.M.
21.10.2023, 4:45
0
Neusmiljen boj med dediči Walta Disneyja še vedno traja.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Letos oktobra Disney praznuje 100. rojstni dan. In medtem ko je ves svet užival v zapuščini legendarnega Walta Disneyja, se člani njegove družine s tem ne morejo pohvaliti. Čeprav je Walt Disney umrl že leta 1966, bitka za njegovo dediščino še vedno traja, poteka pa tudi več sodnih postopkov.

PREBERI ŠE

Preden je ustvaril Miki Miško, ni imel niti evra

Kdo so dediči Walta Disneyja?

Walt Disney je v zakonu z Lillian dobil dve hčerki, Diane in Sharon Mae, ki sta ju posvojila.

Starejša Diane se je poročila z Ronom W. Millerjem in z njim imela sedem otrok. Že na začetku se je odločila, da ne želi biti izpostavljena medijski pozornosti samo zato, ker je hči slovitega Disneyja. Poslovni uspeh je našla v vinski industriji, vodila je tudi nevladno organizacijo Walt Disney Family Museum, odgovorno za ohranjanje kulturne zapuščine njenega očeta. Umrla je leta 2013 na svojem domu v Kaliforniji.

Po drugi strani pa je bila mlajša Sharon Mae poročena z Robertom Brownom, s katerim sta posvojila punčko Victorio. Po poročanju Hollywood Reporterja je bila Victoria odvisna od mamil in iger na srečo do te mere, da je v igralnicah po vsem Las Vegasu izgubila 5000 evrov na dan. Promiskuitetni življenjski slog jo je vodil v različne izbruhe, tako je morala v 80. letih prejšnjega stoletja plačati za škodo, ki jo je naredila v eni od kabin na Disneyjevi križarki. Umrla je leta 2002 v starosti 36 let.

PREBERI ŠE

Razkrite podrobnosti oporoke pokojnega šefa Wagnerja Jevgenija Prigožina

Sharon Mae je po propadu zakona z Brownom našla srečo z milijonarjem Billom Lundom, s katerim sta leta 1970 dobila dvojčka Brada in Michelle. Brat in sestra sta imela težave z učenjem in ker ni želela, da bi šla po poti starejše sestre in končala kot odvisnika, se je Sharon Mae, ki je leta 1993 umrla za rakom dojke, odločila, da bodo njun denar upravljali trije skrbniki – njen mož, sestra in nepremičninski agent. Trojica bi morala poskrbeti, da otroka, ko dopolnita 35, 40 in 45 let, vsakič prejmeta po 20 milijonov dolarjev, kar je sedanjih skoraj 19 milijonov evrov. 

Sharon Mae je tako želela zaščititi otroka, da postaneta finančno odgovorna in da ju denar ne pokvari. A skrbniki so želeli čim več izvleči tudi zase. Sicer so zaradi svoje obveznosti vsako leto prejeli milijon dolarjev, a želeli so še več. Trdili so celo, da je Brad duševno moten, medtem ko je Michelle preživela počeno anevrizmo.

PREBERI ŠE

To je v oporoko zapisal Silvio Berlusconi

Najbolj tragično od vsega pa je, da je oče Bill Lund želel izkoristiti svoja otroka, saj se je medtem znova poročil in vedno iskal način, kako se dokopati do dediščine. Na srečo je leta 2012 Michelle uspešno okrevala po anevrizmi in po pravni bitki končno pridobila finančno neodvisnost. Brad je tožil tudi očeta, a je na sodišču izgubil.

Le malo ljudi ve, da je imel Walt Disney v svojem poslu neprecenljivega partnerja, brata Roya O., ki je skrbel za finančno in komercialno stran. Njegov sin Roy E. je nadaljeval družinsko zapuščino in s svojimi modrimi naložbami in odločitvami uspel povečati bogastvo.

PREBERI ŠE

Madonna osvežila oporoko: toliko si bodo razdelili dediči

Da stvari niso bile idealne, je poskrbela vnukinja Roya O. Abigail, ki je ves čas trdila, da je Disneyjev denar omadeževan s kapitalizmom in izkoriščanjem delovne sile, o čemer je govorila v svojih dokumentarcih 'The American Dream' in 'Other Fairy Tales'. V zadnjih letih je ostro napadla trenutnega izvršnega direktorja podjetja Boba Igerja in ga obtožila, da je uničil dušo podjetja in ga podvrgel procesu hiperproduktivnosti.

PREBERI ŠE

Mick Jagger šokiral z novico, komu bo zapustil svoje bogastvo

Vir: TPortal