Finančni psiholog o odnosu do denarja

Finančni psiholog o odnosu do denarja

M.M.
11.06.2024, 4:51
0
Kako se znebiti slabih navad in uresničiti svoje finančne cilje?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Če želite sprejemati boljše odločitve glede denarja, vendar se vam zdi, da ste obtičali v rutini, se ne obremenjujte, pravi Charles Chaffin, soustanovitelj Inštituta za finančno psihologijo in profesor na državni univerzi Iowa. Naravno je, da počnemo to, kar nam je znano.

"Po naravi smo leni - temu pravimo pristranskost do statusa quo. V bistvu ne želimo uvajati velikih sprememb. Tako so naši možgani naravnani že 100.000 let nazaj," pravi. To v praksi pomeni, da boste verjetno še naprej trošili, varčevali in vlagali tako, kot ste vedno, tudi če boste s spremenjenim odnos do denarja dosegli dobre finančne razultate. 

Da bi premagali to ujetost v že znani kalup in bolje upravljali z denarjem, je treba vzpostaviti sisteme, ki dodajajo napor stvarem, ki jih ne bi smeli početi. Tako bodo pozitivne navade, ki jih želite vpeljati v svoje življenje, postale lažje dosegljive, pravi Chaffin. 

Kako naj bo to videti v praksi, preverite v nadaljevanju članka. 

'Poskrbite, da bo trošenje denarja težje, varčevanje pa lažje'

PREBERI ŠE

Past zadolževanja, iz katere se je težko izviti

Vsem je jasno, da je treba privarčevati nekaj denarja za kratkoročne cilje (potovanje, registracija vozila, rojstni dnevi in podobno) in tudi za dolgoročne cilje (upokojitev, finančna pomoč otrokom, nakup stanovanja in podobno). Težava pa je, da se večina bori s tem, da ima finančne potrebe in želje tudi zdaj, v tem trenutku. Živeti sedaj ali se odrekati, da bi imel kasneje?

Rešitev, pravi Chaffin, je, da nastavite, da se denar samodejno prenese tja, kamor želite, še preden prispe na vaš transakcijski račun. "Avtomatizacija varčevanja odpravlja stiske, kar lahko ljudem pomaga varčevati in vlagati na načine, ki jih sicer ne bi," pravi. 

"Če lahko avtomatiziram svoje pokojninsko varčevanje, mi sploh ni treba sprejeti odločitve o tem denarju," pravi finančni psiholog, ki dodaja, da ta denar sploh ne bo del mesečnega proračuna. Torej tugi gre za to, da si olajšate dejanja varčevanja. 

Denar
DenarFOTO: Dreamstime

Na drugi strani pa si morate določena dejanja otežiti. Na primer tista, ki vas vodijo v pretirano porabo denarja in vas vlečejo navzdol v brezno dolgov. Če se na primer želite odpovedati nezdravi hrani, potem morate biti zelo disciplinirani. To pomeni, da v svoji shrambi najverjetneje en boste imeli zalog sladkarij, pravi Chaffin in dodaja, da lahko to metodo preslikate tudi na osebne finance. Morate si otežiti nakupe v trgovinah ter nakupe v spletnih trgovinah. "Preveč enostavno je zapraviti preveč denarja. To si otežite," je dejal. 

Če menite, da potrebujete radikalnejši pristop, se lahko odločite, da boste uporabljali izključno gotovino. "Gotovina je oprijemljiva. Je bolj resnična. Tako imajo ljudje občutek, da dejansko porabljajo svoj denar, medtem ko tapkanje po telefonu ni videti kot prava transakcija," pravi Chaffin.

V mislih imejte konkretne cilje

PREBERI ŠE

Ste vedno brez denarja? Morda je to razlog!

Ne glede na to, kako resno nameravate varčevati več ali porabiti manj, se nobena od vaših navad ne bo obdržala, če ne boste jasno vedeli, kaj želite doseči s svojim denarjem, pravi Chaffin. Poudarja, da so brez ciljev stvari brez pomena. "Če imate določene cilje, lahko začnete razmišljati o odpravi nekaterih ovir, ki se pojavljajo," je dejal. 

Bolj kot so cilji konkretni, večja je verjetnost, da se boste držali boljših finančnih navad. Če rečete, da želite prihraniti 5.000 evrov, se lahko na polovici poti odločite, da je bolje, da jih porabite za kaj drugega, pravi Chaffin. Če rečete: Do konca leta potrebujem 5.000 evrov, da grem na Havaje, je bolj verjetno, da bom ta cilj dosegel, kot če bi bila to le poljubna številka.

Zapomnite si, pravi Chaffin, ne morete storiti ničesar, da bi spremenili denarne navade, ki vam ne ustrezajo, če se niste pripravljeni lotiti problema. Chaffin priporoča, da redno preverjate svoje finance in preverite, kje ste uspešni in kje ne. Čim bolj se boste izogibali razmisleku o svojih denarnih navadah, tem slabše bo, pravi.

Ljudje, ki se izogibajo razmisleku o denarju, imajo ponavadi strašne težave, pravi. Če pa se ukvarjate z vprašanji osebnih financ, je bolj verjetno, da boste spremenili svoje vedenje tako, da bo skladno z vašimi cilji.

Povzeto po CNBC