Vsepovsod po svetu se ljudje borijo s plačami preživeti iz meseca v mesec. Eni so zaskrbljeni, drugi tiščijo glavo v pesek in trošijo, kot da so milijonarji. Eni se mučijo s proračunom in varčevanjem, drugi zapravijo plačo v nekaj dneh. Milijonar in avtor knjižnih uspešnic Ramit Sethi se je še posebej osredotočil na pare, ki velikokrat ne najdejo skupne poti, ko je govora o denarju.
In kot eno od ključnih navad navaja to, da se pari morajo naučiti redno pregledovati potrošniške navade in potrošnjo denarja. "Za 90 odstotkov ljudi, s katerimi se pogovarjam, je hrana - bodisi prehranjevanje zunaj ali naročanje v restavraciji - največja kategorija, kjer lahko sprostite denar in ga preusmerite v nekaj, kar je pomembnejše," je dejal za spletno stran CNBC Make It.
Če se prehranjujete zunaj in po restavracijah, veste, da bo treba za to razvado odšteti veliko denarja. Ljudje se pač radi družijo ob dobri hrani in pijači, ne ljubi se jim kuhati in hoditi v trgovino po nakupih. Gre za udobje, impulzivnost, nagrado in še več.
Kako torej to navado spremeniti?
Najprej spremljajte, koliko v tej kategoriji sploh porabite. Razmislite, zakaj vam to toliko pomeni. Kot par se pogovorita, pri tem pa bodita prijazna in drug drugemu v oporo. Spreminjanje navad v zvezi s prehrano je namreč lahko težavno.
Spodaj je nekaj primerov, kako so nekateri posamezniki in pari zmanjšali sredstva za prehranjevanje ali naročanje v restavraciji - in preusmerili svoj denar nekam drugam.
Mary: "Med pandemijo smo našli mesarja, ki je začel dostavljati na domove, in še naprej naročamo vsak mesec. Meso zamrznemo, tako da imamo vedno na voljo okusne kose mesa, ki so pripravljeni za kuhanje vsak večer. Ker zdaj ob večerih pripravljamo hrano doma, nam ni treba skrbeti, da bi ob koncih tedna jedli zunaj."
Lauren: "Mislim, da je najtežji del tega, da se ne prehranjuješ zunaj, to, da zamudiš vzdušje. Še vedno ugotavljam, kako pridobiti energijo, ki jo daje gneča v restavraciji - to je tisto, kar imam najraje pri obedovanju zunaj. Eden od mojih ciljev je, da s prijatelji začnem prirejati tematske večerje, na katerih vsak prinese nekaj - še vedno je to ekonomično, hrana je bolj sveža, poleg tega pa uživaš v družbi."
Rosana: "Vsaj pet do šest dni na teden sva jedla zunaj. Edini obrok, ki sva ga pripravljala doma, je bil zajtrk! Zdaj kuhamo vsako sredo in nedeljo ter vsaj en večer pojemo ostanke, kar nam prihrani ogromno denarja. Svoj del denarja, ki ga tako privarčujem, namenim poplačilu dolgov na kreditnih karticah. Po dolgem dnevu je težko kuhati in potem pospravljati, vendar pa je zadovoljstvo opazovati, kako se dolg zmanjšuje."

Sethi pravi, da si s partnerjem morata postaviti cilj, kaj sploh želita. Bodite iskreni glede prekomernega trošenja. Začnite z odkritim pogovorom s partnerjem: Za kaj zapravljate preveč? Kje lahko zmanjšata izdatke, svetuje Sethi. "Bolj ko se bosta o teh stvareh odkrito in iskreno pogovarjala, lažje bosta smiselno trošila," je dodal.
Vir: CNBC