Cekin.si
Natakar

Kariera

Slovenski delodajalec: Bi rad delal 6 ur in bil plačan 8?

Mira Matković
04. 10. 2019 08.48
1

Tudi v Sloveniji se vse več delodajalcev zaveda, da je lahko le spočit delavec dober delavec. Med njimi je tudi Klemen Lampič, ki ga mnogi poznate iz kuharskega šova Masterchef Slovenija.

Te dni nas je presenetil zapis na Facebook strani ljubljanske kavarne, ki jo vodi Klemen Lampič, ki se je v letošnji sezoni priljubljenega kuharskega šova Masterchef Slovenija potegoval za prestižni kuharski naziv. 

Kaj je Lampič sporočil? 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Manj je več in več je bolje. Bi rad delal 6 ur in bil plačan 8?"

Seveda smo nemudoma vzpostavili stik z Lampičem, saj nas je zanimalo, zakaj se je odločil za tako pomemben korak. "Eden glavnih razlog za to je zagotovo lastna izkušnja dela v gostinstvu, kjer sem delal po 10, 12 tudi 16 ur na dan in več tednov brez prostega dne. Zavedam se, da ko nisi več spočit, nisi isti, kot si bil prvi dan ... Bi pa lagal, če ne bi kot razlog navedel tudi atraktivnost delovnega mesta, saj če (relativno) dober denar delavcev ne prepriča v delo, sem verjel, da jih bo pa to ... Ta sistem je res dober," je dejal za Cekin.si

Lampič pravi, da zaposlenim ne bo treba cel dan "viseti" v lokalu.
Lampič pravi, da zaposlenim ne bo treba cel dan "viseti" v lokalu.FOTO: Osebni arhiv

Lampič verjame, da bodo zaposleni bolj veseli prihajali v službo in da bodo bolje opravljali svoje delo, saj jim ne bo treba, kot sam pravi, "viseti" cel dan v lokalu. "Pridejo, oddelajo in gredo (veni, vidi, vici ;))," je odkrit Lampič, ki nam zaupa, da ima za naslednji teden načrtovanih že kar nekaj zaposlitvenih intervjujev. "Sem pa morda pričakoval večji odziv. Ni pa slab," še doda. 

Zanimalo nas je, ali bo zaposlenim nudil še kakšne ugodnosti? "To je zgolj kamen v mozaiku uspešnega podjetja. Za začetek se bom držal zakonodaje. Ker se jo večina gostincev ne! In nedelje bom plačeval 20 odstotkov več od navadnega delovnega dne. So pa tudi v načrtu različni team buildingi in sistemi nagrajevanja uspešnosti, ampak o tem morda raje kasneje, ko bo ekipa sestavljena," o svojih načrtih pripoveduje naš sogovornik. 

Kaj pa odmor v šesturnem delovniku? Takoj nam odvrne, da v gostinstvu sam ni poznal odmorov. "Malice smo jedli stoje ali po koncu delovnega časa. Kratke "čik pavze" si imel le takrat, ko si imel postreženo in podobno. V večini gostinskih obratov je še vedno tako. Predvidenih bo sicer 20 minut za malico in dodatnih 10 za kavo, je pa teh dodatnih 10 res specifika, saj se ponavadi usedeš takrat, ko ni dela," še pravi. 

In tudi Lampič ni izjema, ko je govora o težavah s pomanjkanjem primernega kadra v gostinstvu. "Seveda nismo izjema! Večina izobraženega kadra je ali odšla v tujino na delo, in sicer zaradi višjih dohodkov in delovnih razmer, ali pa je v tej panogi prenehala delati zaradi nevzdržnih razmer in urnikov," odkrito pove Lampič. Pri tem omeni Avstrijo. "Če trije delavci opravljajo preveliko število nadur, je delodajalec primoran zaposliti dodatnega delavca. Pri nas je 200 ali pa 220 ur in več kar stalnica," kritično opozarja in dodaja, da "smo pred 20 leti pri kakovosti storitev in cenjenju poklica naredili velik korak nazaj, ko so razdrli kolektivno pogodbo v gostinstvu in odpravili zahtevano minimalno izobrazbo". "Morda pa je čas, da le ta pride nazaj," še dodaja Klemen Lampič. 

V branje priporočamo tudi: 

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795