Cekin.si
Dober natakar je vljuden, prijazen, ima rad ljudi.

Poklici za jutri

Takoj bi zaposlili več kot 160 natakarjev

Š.Z.
16. 10. 2018 08.40
0

Natakarji so dandanes vse bolj cenjeni in najboljši so tudi dobro plačani. Predvsem pa jih delodajalci množično iščejo.

V gostinstvu in turizmu je primanjkljaj delavcev zelo občuten. Na Zavodu za zaposlovanje je bilo 15. oktobra na primer kar 163 oglasov delodajalcev, ki bi takoj zaposlili natakarja. Poklic natakarja je izbral 21-letni Emin Tiganj, ki je med šolanjem po naključju ugotovil, da je gostinec po duši in srcu. Več o njegovi zgodbi si lahko na Cekin.si preberete jutri, zdaj pa predstavljamo njegov poklic.

Natakar (SSKJ):
gostinski delavec, ki se ukvarja s strežbo gostov: plačati natakarju, poklicati natakarja; barski, ladijski natakar; plačilni natakar, ki obračunava storitve in prevzema plačila

Dober natakar je vljuden, prijazen, ima rad ljudi.
Dober natakar je vljuden, prijazen, ima rad ljudi.FOTO: Profimedia

Opis dela: Jedi, ki jih naroči gost in pripravi kuhar, primerno, strokovno in prijazno postreže gostu. Postreže tudi s pijačo.

Potek dela: Pripravlja vse potrebno za strežbo, pogrinja prte. Gostu poišče mizo, mu poda jedilni list, ga seznani s ponudbo. Prevzame naročilo ter postreže hrano in pijačo. Ob koncu pospravi mizo in pripravi račun. Vseskozi je na voljo gostu.

Izobraževanje, znanja, spretnosti, talenti: Za opravljanje poklica potrebuje srednjo poklicno izobrazbo gostinske smeri. Za napredovanje v višji letnik je potrebna praksa, pri čemer šola razporedi dijake po gostinskih obratih. Na koncu morajo opraviti zaključni izpit.

Lahko pa se odloči za poklicno-tehniško izobraževanje, ki traja dve šolski leti. Po treh letih delovnih izkušenj se lahko odloči za opravljanje poslovodskega izpita, po katerem se prizna peta stopnja izobrazbe.

Zna pripraviti in postreči hrano in pijačo, pozna predpise s področja higiene. Zna se lepo vesti in je urejen. Mora biti komunikativen. Imeti mora dober spomin, da si zapomni naročila. Ponekod mora znati še več - flambirati ali mešati pijače.

Potrebni so redni zdravniški pregledi, opravljen tečaj higienskega minimuma in izpit iz varstva pri delu.

Možnost zaposlitve: Največkrat dela v gostinskih lokalih, restavracijah, gostilnah, okrepčevalnicah, hotelih, zdraviliščih, slaščičarnah, kavarnah, barih, picerijah, tudi v lokalih za pripravo in dostavo hrane. Zaposlovanje je včasih odvisno od letnega časa. Na področjih, kjer je razvit zimski turizem, je več zaposlovanja pozimi, v obmorskih krajih pa poleti.

Izberite poklicno pot izobraževanja

Če gojiš strast do ročnih del in ustvarjanja ter si spreten pri delu z rokami, razmisli o poklicni poti izobraževanja, če je to tisto, kar te veseli. Ponujajo se številne možnosti praktičnih vaj, tekmovanj in štipendij, kjer se lahko dokažeš in še naprej razvijaš svoja znanja. Več o vpisnih možnostih in priložnostih za obšolske dejavnosti si lahko prebereš na spletnem mestu Moja izbira, navdihujoče zgodbe mladih, ki so se odločili za poklicno pot, pa na portalu Poklici za jutri.

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795