Novinarji spletne strani vecernji.hr so obiskali jug Dalmacije, kjer so spoznali natakarja, ki je že krepko v srednjih letih. Ko so ga opazovali, so ugotovili, da moški ves čas dobesedno leti od mize do mize, v kuhinjo, po pijačo, nato po vsakem gostu, ki zapusti restavracijo, razkuži mizo ...
Natakar jim je dejal, da dela vsak dan, in sicer od 7. do 23. ure zvečer, ima pa pravico do dnevnega počitka, ki je med 11. in 16. uro.
Ni domačin, prišel je na sezonsko delo. Da bi šel kam v tujino, ne gre, saj je že prestar. Novinarji so ga vprašali, ali ve, da obstaja zakon o osemurnem delavniku ter pravilo obveznih počitkov. Seveda ve, a pogoje dela določa delodajalec, jim je odgovoril. Kako preživi tak tempo dela, so ga vprašali novinarji. "Ali bom zdržal ali pa umrl," jim je odgovoril z utrujenim glasom.
Lastnik že znan kot kršitelj
Novinarji so v članku poročali, da gre za lastnika restavracije, ki je znan po izkoriščanju sezonskih delavcev. Tisti, ki so pri njemu delali lani, se niso želeli vrniti, zato je našel nove žrtve.
Ko so natakarja vprašali, ali je vsaj zadovoljen s plačilom, je le obupano zamahnil z roko in šel naprej delati. Novinarji se sprašujejo, zakaj delovne inšpekcije dopuščajo tovrstna izkoriščanja delavcev in kršenja zakonov.
Že vrsto let obstajajo težave v hrvaškem gostinstvu, še posebej s sezonskimi delavci na obali. O tem smo na Cekin.si že večkrat poročali. Od mizernih plačil, nehumanih delovnih ur, do slabih nastanitev ...
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV