V veljavi je Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki gostincem nalaga nekaj novih obveznosti. V Gospodarski zbornici Slovenije so pripravili pregled določil, ki jih morajo poznati ne le gostinci, temveč tudi potrošniki. Odlok velja do vključno 1. avgusta 2021, pričakovati pa je, da ga bo vlada podaljšala – morda dopolnila, spremenila ...
Trenutno veljavni odlok določa, da morajo gostinci (ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač) testiranja opravljati tedensko – hitri test ali PCR-test.
GZS navaja, da testiranje ni obvezno za tiste gostince, ki imajo:
- dokazilo o cepljenju zoper COVID-19 z enim od cepiv, ki jih določa odlok;
- dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev;
- potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
- dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19, če ni minilo več kot osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov in je oseba prejela zgolj en odmerek cepiva.
Pri svojem delu morajo zagotoviti:
- minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ;
- redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo prostorov;
- redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo;
- razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov in
- uporabo zaščitnih mask v skladu z odlokom, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, in pravi, da maske niso obvezne za potrošnike, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ter tiste, ki so bolezen COVID-19 preboleli ali bili proti njej cepljeni.

Obvestilo naj bo vidno na vhodu gostinskega obrata
Ponudniki opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač morajo s pisnim obvestilom na vidnem mestu potrošnike obvestiti o nujnosti izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v prostorih, kjer se izvaja gostinska dejavnost, ter spoštovanje pogoja PCT preverjati pred vstopom v gostinski prostor.
Gosti, pozor!
V odloku je navedeno, da morajo tisti potrošniki, ki niso cepljeni ali niso preboleli bolezni COVID-19 v zadnjih 6 mesecih, v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, imeti dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali s testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.
Dokazila o negativnem rezultatu testa potrošniki ne potrebujejo, če se gostinska dejavnost opravlja v zunanjem prostoru in je pri tem zagotovljena razdalja najmanj 3 metre med robovi miz.
Prav tako dokazila o negativnem rezultatu testa ne potrebujejo osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so v prostorih, kjer se opravlja gostinska dejavnost, skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.
Vse skupaj je za zaposlene naporno
Zaposleni v gostinstvu tako morajo paziti na 1001 stvar in preverjati dokazila gostov. Celoten proces je izredno naporen, če pa imajo opravka s strankami, ki odloka ne želijo spoštovati, pa je še huje. Bodimo torej strpni do zaposlenih v lokalih in restavracijah. Morda se bo zgodilo, da boste na naročilo čakali malce dlje, a to vzemite v zakup. Razumite, da so natakarji pod hudim pritiskom in da hitijo, kolikor se le da.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV