Cekin.si
Zaprtje gostinskih lokalov v Ljubljani-7

Kariera

'Obseg dela na črno se tudi v gostinstvu že povečuje'

M.M.
23. 12. 2020 05.45
0

"Pravzaprav težko opišem, kakšno stisko in obup izražajo gostinci v številnih klicih in elektronskih sporočilih. Ko se s takimi zgodbami soočaš dan za dnem, postaja jasno, da se z nezadovoljivimi ukrepi pomoči igramo z življenji in usodami mnogih," poudarja predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

Panogi gostinstva in turizma sta med največjimi žrtvami epidemije, pravijo v Sekciji za gostinstvo in turizem. V mesecu novembru je tako število brezposelnih v panogi turizma in gostinstva poskočilo za kar 19 odstotkov v primerjavi z mesecem oktobrom.

Gostinski lokali so letos zaprti že štiri mesece. Zato so v sekciji prepričani, da bi lahko od države upravičeno pričakovali vsaj pokritje stroškov v celoti. 

"Po tako dolgi prepovedi obratovanja pa je logično, da bo treba začeti pokrivati tudi izpad prihodkov oziroma izgubo, saj dolgotrajno zaprtje vse gostince postavlja pred vprašanje preživetja. Ob tem sekcija predlaga še enostavnejši sistem povračil stroškov po vzoru sosednjih držav, denimo Avstrije, kjer enostavno, pregledno in takoj, še v istem mesecu, dodeli država pomoč v višini 80 odstotkov prometa, ki ga je imel gostinec v enakem mesecu lansko leto. Seveda brez pogojev za dodelitev pomoči (izguba, davčni dolg ...). Predpogoj za učinkovito pomoč panogi pa je, da država v protikoronskih ukrepih turizem obravnava ločeno od ostalega gospodarstva," so še dejali v sekciji. 

'Obravnavajo nas diskriminatorno'

Gostinci so prepričani, da se jih obravnava diskriminatorno, saj se morajo, medtem ko v večini gospodarstva in javnega sektorja lahko delajo, ustvarjajo promet in izplačujejo plače in krizne dodatke, zadolževati, da pokrivajo stroške in prispevke. 

Poleg tega pa so tudi pogoji za upravičenost do ukrepov pomoči neživljenjski in za mnoge nedosegljivi. "Tudi od prejetega univerzalnega temeljnega dohodka večini po plačilu prispevkov ostane zgolj drobiž. In kot da vse to ni dovolj, so nam v tem predprazničnem času, ko bi lahko zaslužili vsaj za pokritje kakšne položnice, prepovedali še prodajo kuhanega vina, medtem lahko v sosednji trgovini prodajo neomejene količine alkohola. Ali je to res potrebno?" se sprašuje Cvar.

Ker obstaja verjetnost, da bodo lokali še nekaj časa zaprti, trenutni ukrepi ne bodo zadostovali. Zato v sekciji državo pozivajo, naj prilagodi ukrepe pomoči, da bodo v pomoč tudi gostincem. V nasprotnem primeru jim bo namreč zmanjkalo potrpljenja, pravijo. "Obseg dela na črno pa se tudi v gostinstvu že povečuje," pri tem opozarjajo v sekciji.

Gostinci bi želeli čim prej opravljati svojo dejavnost, vsaj delno (strežba malic, kot v menzah, strežba na prostem, na terasah ...), seveda ob spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Zaprtje gostinskih lokalov v Ljubljani-8
Zaprtje gostinskih lokalov v Ljubljani-8FOTO: Miro Majcen

 

Ob vseh težavah, ki jih pestijo, gostinci opozarjajo še na slabo pretočnost informacij. Zdi se jim namreč nedopustno, da na Direktoratu za turizem nimajo sogovornika, ki bi jim v teh kritičnih časih hitreje in učinkoviteje pomagal reševati odprta vprašanja.
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Oglaševanje Uredništvo PRO PLUS Moderiranje Piškotki Politika zasebnosti Splošni pogoji Pravila ravnanja za zaščito otrok
ISSN 2630-1679 © 2025, Cekin.si, Vse pravice pridržane Verzija: 795