Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS opozarja, da je gostinska dejavnost z odlokom vlade zaprta že več kot mesec dni. "Gostinci zato v PKP6 pričakujejo kritje fiksnih stroškov v celoti, vključno z najemninami. S tem bi obenem popravili diskriminatorno obravnavo malih poslovnih subjektov v javnem pozivu za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19," pravijo in dodajajo, da so gostinci v brezupnem položaju.
Soočajo se z odpuščanjem, številni razmišljajo o zaprtju dejavnosti, številni pa so svoje gostinske obrate že zaprli. Že sredi oktobra so morali zapreti svoja vrata, v spomladanskem valu pa je bila zaprta dva meseca. Izgube so vrtoglave.
Zato vztrajajo, da morajo biti do pomoči upravičeni vsi gostinci, vse gostinske dejavnosti po SKD in tudi tisti gostinci z manj kot 4 zaposlenimi. "Situacija je kritična, zato naj nam država nemudoma zagotovi pomoč," opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.
Bančnih kreditov ne dobijo
Gostinci bi sicer svojo finančno stisko želeli reševati s posojili, a bančnih kreditov ne dobijo, saj imajo zaradi trenutne situacije slabše bonitetne ocene.
Z namenom reševanja situacije v tej panogi je agencija SPIRIT v začetku tega tedna objavila javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19. Sekcija je sicer večkrat opozorila, da je javni poziv diskriminatoren do najmanjših gospodarskih subjektov, ki opravljajo gostinsko dejavnost, saj so iz poziva izpadla podjetja z do 4 zaposlenimi. "Vsi gostinci so se znašli v težki situaciji, zato bi moral javni poziv zajemati vse gostinske dejavnosti, ne glede na število zaposlenih," še poudarja Cvar.

Kaj se jim še zdi nepravično?
Člani se na OZS obračajo po pomoč, saj so v pozivu še nekatere druge ovire, zaradi katerih so mnogi izpadli. Tako je denimo gostinec izpadel iz poziva zato, ker ima po izračunu delovnih ur 3,99 zaposlenih, dejansko pa ima 4 zaposlene; po pozivu se namreč upošteva delovne ure brez boleznin. To je po mnenju sekcije nepravično, saj ima po podatkih ZZZS podjetje 4 zaposlene. V drugem primeru pa je izpadel gostinec, ki ima s.p. in 3 zaposlene v gostilni, sam pa je nosilec dejavnosti in lastnik.
"Primera kažeta na to, da gre za diskriminacijo na podlagi statusa podjetja in ureditve zavarovalnih podlag pri zaposlenih. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato želi drugačno tolmačenje, in sicer na način, da bo v obeh primerih možna prijava na javni razpis," poudarjajo.
Dodatni predlogi za PKP6 na področju gostinstva
OZS v PKP6 predlaga znižanje stopnje DDV na 5 %, in sicer za gostinske storitve prehrane in brezalkoholne pijače, vino in pivo (razen za alkoholne pijače z več kot 15 volumenskih odstotkov alkohola). Tudi v Avstriji (na 10%), Nemčiji (na 5%) in v drugih državah (Madžarska) uvajajo za gostinstvo nižje stopnje DDV.
OZS je v PKP6 obenem predlagala, da bi uvedli možnost unovčevanja turističnih bonov tudi za gostinske storitve. Čas za koriščenje bonov pa naj se podaljša.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV